IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефчович: Искаме Украйна да се присъедини към ЕС възможно най-скоро

Представителите на ЕС обмислят ограничаване на членството на Русия в МВФ

17:29 | 04.03.22 г. 20
<p>
	Марош Шефчович. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Марош Шефчович. Снимка: Bloomberg

Европейският съюз иска Украйна да стане страна членка „възможно най-скоро“, заяви еврокомисарят Марош Шефчович пред журналисти в петък след среща на министрите, цитиран от Ройтерс.

„Време е да сигнализираме, че украинският народ е един от европейските и искаме той да е вътре възможно най-скоро“, каза той, но добави, че в момента блокът трябва да се фокусира върху краткосрочни мерки, свързани с войната.

„Мисля, че това, което е най-важно в момента, е да помогнем на Украйна в борбата“, добави той.

В същото време шестима източници на Ройтерс твърдят, че представителите на ЕС обмислят ограничаване на влиянието на Русия и достъпа до финансиране в Международния валутен фонд (МВФ) заради инвазията в Украйна.

Този сценарий, който в момента се обсъжда, ще увеличи натиска върху икономиката и финансовата система на Русия и ще отбележи важна символична стъпка, задълбочавайки международната изолация на Москва.

Една от обсъжданите опции е Русия да бъде изцяло изкарана от институцията, която действа като кредитор от последна инстанция, казват представителите, макар че някои отбелязват, че това би било трудно, ако не и невъзможно.

„Има обсъждане, но изритването на Русия изцяло вероятно е нереалистично заради изискваната квота“, казва представител на еврозоната, имайки предвид необходимата широка подкрепа, която включва страни като Китай.

Други опции, които се разглеждат, включват отнемането на правото на вот на Русия, както и блокирането на достъпа ѝ до специалната валута на МВФ - специалните права на тираж (SDR), казват източниците.

Говорител на МВФ не е отговорил веднага на искането за коментар.

Русия изпада в икономическа изолация, след като руските войски атакуваха Украйна в най-голямото нападение срещу европейска страна от Втората световна война насам.

Ограниченията в МВФ може да бъдат част от нов кръг санкции, докато войната в Украйна навлиза във втората си седмица.

Русия вече е ударена от санкции, включващи замразяване на активите на централната банка, забрана за преминаване през въздушното пространство на ЕС, Канада и САЩ, премахване на няколко банки от системата SWIFT и санкции срещу руски физически лица.

САЩ и ЕС се тревожат, че Москва, откъсната от резервите си за 630 млрд. долара, може да има достъп до 17 млрд. долара в резерви на МВФ, които получи миналата година, когато фондът я подкрепи в борбата с пандемията.

Представителите потвърждават, че макар да се обсъжда ограничаването на правата на членството на Русия в МВФ и блокирането на достъпа до SDR, дискусиите са дори по-широки, включвайки изцяло членството на Москва.

„Продължават обсъжданията Русия да бъде изхвърлена от всички международни финансови институции“, казва друг високопоставен представител на еврозоната, добавяйки, че дискусиите за МВФ са насочени основно към въпроса как Москва да не ползва специални права на тираж.

Изключването изцяло на Русия от МВФ обаче може да не бъде юридически възможно, казва друг представител.

„Консенсусният правен прочит е, че не може да бъде сторено. Дори за членове, виновни за геноцид, не бе направено, тъй като това изисква доказателство за правно нарушаване на споразумението с МВФ, затова е много малко вероятно“, казва трети представител.

На въпрос кога разговорите може да стигнат до решение, първият представител казва, че въпросът е спешен, но някои други членове на МВФ може да възразят.

„САЩ също проучват този въпрос. Но Китай, Индия и други могат да бъдат проблем“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:17 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
иване , корупцията е последна грижа на ес ...както и инфлацията ... целта е да изпълнят разпореденото "отгоре".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Явно не разбираш, че режимът в ЕС към момента се крепи само благодарение на Русия? Добре, че Газпром е коректен контрагент, добре и че европейците още могат да си плащат. Ако газът спре, ако петролът спре - следва енергиен крах. А ще дойде време да се чака пшеница, торове в ЕС вече не се произвеждат... когато хората в ЕС останат на тъмно, гладни - ще пометат това некомпетентно управление. Да не говорим за кенсъл-политиката на санкциите - която само позори "демократичния свят" и предизвиква гняв у всеки нормален човек. Да спрат спортистите на Русия от параолимпидата... да посегнат на СПОРТИСТИ С УВРЕЖДАНИЯ.... подобно дело е по силите само на извeрги. Да гонят руски студенти от университетите? Да тормозят дори дечица в училища в чехия, да ги гонят от час само защото са русначета? Какво е това? Да спират достъпа до руските медии - какво е това? Руснаците са евреите в неофашистката вселена на "демократичния запад" !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
ivanrog
преди 2 години
Няма лошо, но вместо да действаме емоционално, нека да е рационално. Не мисля, че е реално и разумно да се приема страна, която е доста по-корумпирана от България и е погблизко до Русия по ниво на корупцията, от колкото до България. До момента ясно се демонстрира, че ЕС не се справя с националната корупция, както се очаква, а какво остава, когато влезе една наистина прогнила страна.Индекс на корупцията:https://***.transparency.org/en/cpi/2021?gclid=CjwKCAiAjoeRBhAJEiwAYY3nDFpXhe5pREW0DAetzEr7oc2EahI-LqX91paM2KdAOGBetRonAA33kRoC6mgQAvD_BwE
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
Там ви е проблема- че си въобразявате, че ЕС няма други източници на природен газ;0 Освен това- ЗА ЧИЙ МИ Е ПРИРОДЕН ГАЗ, КАТО мога да си сложа СОЛАРЕН ПОКРИВ на домът си и той да ми произвежда НЕЗАВИСИМО ОТ НИКОГО ел енергия;0 Слънцето свети еднакво за всички, слънцето НЕ Е руска държавна територия, путин НЕ Е президент на слънцето- само ТОВА ми е напълно достатъчно семейнството ми да премине на соларни панели/ покриви за всичките ни имоти;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Аз съм ЗА приемане на Украйна в ЕС. Плюсовете са очевидни за всички, включително за Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Европейските политици не му искат газа и петрола. Но как ще обяснят на гражданите, че трябва да мръзнат на тъмно и да гладуват? С на бизнеса, че трябва да спре?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 4
юрист
преди 2 години
Точно в този сайт има поне ТРИ статии, в които ясно си пише, че ЕС се подготвя към ОТКАЗВАНЕ от ползване на руския природен газ- всички го разбраха, само ти си още след събитията;0 И- с какво ще ни заплашваш тогава- с ядрен тероризъм- т..е. с взривяване на украински ядрен реактор на някоя украинска АЕЦ; с употребата на руските ядрени ракети и.... с какво още- РУСКИЯТ ПРИРОДЕН ГАЗ ВЕЧЕ НЯМА СТАТУТА НА РУСКО ЕНЕРГИЙНО ОРЪЖИЕ;D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
Maй не си наясно- НЯМА ЗНАЧЕНИЕ, дали путин може ''да врътне газовото кранче''- ЕС НЕ МУ ИСКА ГАЗА И ПЕТРОЛА;0 С две думи- ако имаш в ръцете си един хляб, и си разчел, че с парите от продажбата му скъпо и прескъпо, ти ще подпомогнеш финансово родителите си пенсионери, и изведнъж ВСИЧКИ БЪДЕЩИ КУПУВАЧИ ОТКАЗВАТ ДА КУПУВАТ ХЛЯБ ОТ ТЕБ, то как точно ще изкараш парички/ не рубли, щото рублите не са пари/ за изплащане на пенсията на родителите ти;D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
0pk
преди 2 години
Няма нужда да бързат, Зеленски може да подпише докумените за присъединяване и от американското посолство в Полша. Могат също и Тихановска да викнат там, наведнъж да приемат и Беларус в ЕС. После може и разните Молдови с Грузии, преди Путин да е провел бързи референдуми за присъединяване към РФ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Искаме Украйна да се присъедини към ЕС възможно най-скоро === а не искате ли да ви врътнат кранчето на газопровода Ямал - Европа? Не? И да не, вече ви го врътнаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още