IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС може да наложи общоевропейски таван на цената на тока

Възможно е и временното облагане на „извънредните печалби" на енергийните компании, които не купуват скъпи руски енергоизточници

22:04 | 10.03.22 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Фон дер Лайен (в средата). <em>Снимка: ЕРА</em></p>

Фон дер Лайен (в средата). Снимка: ЕРА

Европейската комисия обмисля ограничаване на цените на електроенергията в Европа. Това става ясно от презентация, която ръководителят на Комисията Урсула фон дер Лайен представи пред европейските правителствени ръководители на срещата на върха във Версай в четвъртък вечерта. Според презентацията органът на ЕС проучва „варианти за незабавни мерки за ограничаване на ефекта на разпространение на цените на газа върху цените на електроенергията", като например „временни ценови ограничения".

Тази възможност е част от пакет от мерки, с които ЕК иска да смекчи последиците от енергийната криза, предизвикана от руската агресивна война срещу Украйна, и в средносрочен план да изведе Европа от зависимостта от вноса на руски суровини, предава DPA.

От известно време насам ЕС разрешава национален контрол на цените в полза на домакинствата и малките предприятия. Ако кризата се задълбочи, следващата стъпка може да бъде общоевропейско регулиране.

ЕК може да представи предложение още в края на март, съобщи Фон дер Лайен. Същевременно органът иска да създаде работна група, която да планира и координира запълването на газохранилищата за предстоящата зима.

Освен това ЕС облекчава законодателството в областта на държавните помощи, за да позволи изплащането на компенсации на отраслите, които са особено засегнати от ценовия шок, както обясни Фон дер Лайен. Тя се застъпи и за временното облагане на „извънредните печалби" на енергийните компании, които не се нуждаят от закупуване на скъп газ - например ядрените компании, но също и доставчиците на зелена електроенергия.

До средата на май ЕК иска да предложи концепция за преодоляване на зависимостта от изкопаеми горива от Русия до 2027 г. Брюкселският орган нарича проекта Re-Power EU. Комисията работи и по „оптимизиране на структурата на пазара на електроенергия" – „с оглед на структурната промяна към декарбонизация на енергийния микс", както се казва в презентацията на Дон дер Лайен.

 

От месеци Франция настоява за реформа на пазара на електроенергия, тъй като страната произвежда предимно ядрена енергия и по този начин е по-малко зависима от вноса на руска енергия, но все още е засегната от високите цени на електроенергията.

 

Преди началото на срещата на върха Фон дер Лайен заяви, че дискусиите в четвъртък вечерта ще бъдат посветени, наред с другото, на "преосмислянето" на енергийните доставки в Европа. Членовете на ЕС ще трябва да прекратят зависимостта си от изкопаеми горива от Русия. „За да постигнем това, се нуждаем от огромни инвестиции във възобновяема енергия", каза тя.

Ясното послание на Макрон

Президентът на Франция Еманюел Макрон също предупреди във Версай за зависимостта на Европа от руския газ. Руският президент Владимир Путин може да използва евентуалното прекратяване на доставките на газ „като оръжие" срещу Европа, заяви Макрон. „Трябва да се подготвим за всички сценарии“. 

Френският президент ясно заяви: "Нашата воля е да защитим гражданите и предприятията си от повишаването на цените в краткосрочен план“. Някои държави членки, включително Франция, вече са предприели мерки, каза той. С оглед на ситуацията обаче са необходими "по-постоянни и европейски" механизми.

Сега ЕК ще представи „няколко технически предложения" за обща енергийна политика и ще подготви необходимите текстове до следващата среща на върха на ЕС в края на март. На тази основа трябва да се вземе решение, каза Макрон.

На национално равнище Франция предприе толкова щедри мерки за подпомагане в условията на ценови взрив, каквито вероятно няма в никоя друга страна от ЕС: Предприятията за комунални услуги имат право да увеличават цените на електроенергията за потребителите с не повече от четири процента. Освен това цените на газа за много французи са замразени на нивото от октомври 2021 г.

Първоначално се очакваше таванът на цените на газа да изтече през юни 2022 г., но сега се планира удължаване до края на годината. Наскоро министърът на финансите на Франция Брюно Льо Мер определи разходите за различните мерки за подкрепа на неговото правителство на повече от 20 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
ЕС може да наложи общоевропейски таван на цената на тока == Напред към комунизЪма другарЕ ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
ert
преди 2 години
Не знам за Вас, обаче аз като им гледам самодоволните и надменни физиономии на тия, ми става ясно че ние скоро ще ядем лайн*та. Тези са си уплели кошниците, но всички останали ще го отнесем. Просто управлението на ЕС отдавна се грижи не за хората, а за олигархията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 0
Setver
преди 2 години
Абе какви са тези централно-регулирани цени? Да не би да искаме да превърнем свободната пазарна икономика в планова такава? Предприемачеството си е риск, всеки който е започнал и се е хванал с него следва да си го носи. Ако не му излизат сметките, да затваря или да фалира. Ще останат конкурентноспособните. Ако се помага на тези които ще фалират, как по дяволите очакваме да се появят нови по-добри фирми на тяхно място?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
melon
преди 2 години
Да вземе някой да направи една кампания, да се пуснат кравите на свобода, защото млякото го дава супера...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
melon
преди 2 години
Къде е Грета?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 5
Императорът
преди 2 години
А ако изобщо нямате ток? А урсуло? Защото то и ВЪГЛИЩАТА ви са руски? Няма друго спасение, освен европейска революция и насилствено сваляне от власт на тия ***-0ти !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
Иван Митев
преди 2 години
Сега държавната власт ползва неправилна теза за първична същина на инфлация. С този подход е невъзможно успешно държавно противодействие срещу инфлация. Истината е: През последните по-малко от четиридесет години в Република България възникна над 1 000 000 % (един милион процента) увеличение на цените на много стоки. Обществеността е с мълчание, че прилаганият лош начин за емитиране на пари е водещата причина за повишените цени. Сега само за 9 % (девет процента) годишна инфлация е с множество обществени коментари. Ако се пренебрегва водещата причина за над 1 000 000 % (един милион процента) увеличение на цените на стоките е невъзможно осъзнаване на истината за сегашната инфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Това със средните векове е при любимите то рашъни, още 1/3 са на външен клозет. Нас, европейците, не ни мисли, ще си платим тока, ама се притеснявай за Рашастан, че средната заплата вече е към 500 лева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 3
studioaa
преди 2 години
Такива абсурдни политики дори ленин не е прилагал. Първо извънредното данъчно облагане е противоконституционно у нас, но като за капак всяка компания, която не може да реализира печалба ще спре работа и след това ток няма да има. За мен нужно спешно сваляне от власт на евро-болшевиките ако искаме да не се връщаме към средните векове със свещи, газови лампи и коне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още