IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Санкциите забавят излизането на UniCredit от руската Alfa-Bank

Очакванията бяха продажбата на дела в собственика на русикя кредитор ABH да завърши през март

13:27 | 19.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

UniCredit е изправена пред забавяне на дълго планираната си продажба на дял в собственика на руска банка – знак за проблемите на главния изпълнителен директор Андреа Орчел, който обмисля пълно изтегляне от Русия.

През ноември UniCredit упражни право за продажба на 10% от ABH Holdings – собственикът на Alfa-Bank, като очакването беше сделката да приключи до март, става ясно от документи. Но продажбата може да не бъде завършена навреме, след като Европейският съюз и САЩ наложиха санкции на Alfa-Bank заради инвазията в Украйна, посочват запознати за Bloomberg.

Базираният в Милано кредитор трябваше да получи нетно 137 млн. долара от продажбата, тъй като цената от 287 млн. евро ще бъде отчасти компенсирана от изплащане на задължения. От банката заявиха, че сделката няма да има никакъв ефект върху финансовото ѝ състояние.

Забавянето подчертава предизвикателствата пред UniCredit, която разглежда възможността за пълно напускане на Русия, присъединявайки се към все по-разрастващ се списък международни банки, които обмислят подобни ходове заради продължаващата война. Италианската банка е един от европейските кредитори с най-голяма експозиция в Русия, както и австрийската Raiffeisen и френската Societe Generale.

„Трябва сериозно да разгледаме ефекта и последиците и сложността на това да изкараме цяла банка от страната“, каза Орчел във вторник. „Не можем да си направим заключения за един ден, но скоро ще се отчетем с повече подробности“, коментира още той.

UniCredit се надява да приключи продажбата на дела си в ABH колкото се може по-скоро, спазвайки правилата и регулациите, посочват още запознатите, пожелали анонимност. От UniCredit и ABH Holdings са отказали официален коментар.

UniCredit получи дела от приблизително 10%, когато продаде украинското си подразделение JSCB Ukrsotsbank през 2016 г. В рамките на сделката UniCredit получи опцията да продаде дела си в ABH след пет години. Но санкциите срещу Alfa-Bank, както и срещу някои други от инвеститорите зад ABH Holdings усложниха продажбата.

Руският милиардер Михаил Фридман, който основава Alfa Bank преди повече от две десетилетия, и неговият бизнес партньор Петр Авен се оттеглиха като директори на ABH по-рано този месец, след като ЕС наложи санкции срещу тях заради руската инвазия в Украйна.

Засега финансовите ефекти за UniCredit от продажбата на дяла са минимални. Но едно мащабно изтегляне от Русия може да причини значително повече проблеми за банката. Според кредитора при един екстремен сценарий, в който остане без руските си активи, ще понесе удар от около 200 базисни пункта върху капиталовите си буфери – или накъде 7,4 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още