IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анкара: ЕС ще се превърне в част от проблема в Източното Средиземноморие

Частта на Стратегическия компас на ЕС за региона е изготвена "под диктовката на две членки", посочват от турското външно министерство

12:26 | 23.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Moe Zoyari/Bloomberg</em></p>

Снимка: Moe Zoyari/Bloomberg

Турското министерство на външните работи критикува Стратегическия компас на Европейския съюз, като заяви, че документът ще превърне ЕС не в част от решенията, а в част от проблемите в Източното Средиземноморие, предаде БТА, позовавайки се на Анадолската агенция.

В изявлението на турското министерство се изтъква, че частта на документа за Източното Средиземноморие, където се споменава Турция, е изготвена "под диктовката на две членки на ЕС, които не зачитат правата на турците в този район и имат максималистични претенции за морските права". Според ведомството това противоречи на международното право, установената практика и дори на собствената правна регулация на ЕС и не отговаря на реалността.

"С това разбиране документът, който престава да бъде "компас", обърквайки правилната посока, е трудно да бъде сметнат и за "стратегически". Очевидно е, че този документ ще направи ЕС не част от решенията в Източното Средиземноморие, а част от проблемите, и няма да го насочи към правилните стратегии", заявява турското МВнР.

"Като се вземат предвид развитията в последните дни, липса на визия и злощастие за ЕС е, че документът пропуска по такъв начин фактите и истините и третира с толкова ограничен поглед един съюзник от НАТО, който е и кандидат за пълноправно членство" в ЕС, се изтъква още в декларацията.

Стратегическият компас - стратегия за развитието на сигурността и отбраната на Европейския съюз, бе одобрен на 21 март след повече от година дискусии от Съвета "Външни работи/Отбрана" на съвместна сесия на министрите на отбраната и министрите на външните работи. Стратегическият компас ще бъде предложен за окончателно одобряване от европейските лидери на  Европейския съвет на 24 - 25 март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още