IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще има ли нов "план Маршал" за възстановяването на Украйна след войната?

Доставки на отбранително въоръжение не ни правят страна в конфликта, посочи ген. Атанас Запрянов, бивш зам.-министър на отбраната

14:53 | 28.03.22 г. 3
Ще има ли нов "план Маршал" за възстановяването на Украйна след войната?

Според него последиците от конфликта ще са дългосрочни и ще отнеме много време да се възстанови доверието в международната търговия и отношения. "Русия нанесе огромни поражения на цивилната инфраструктура. Това варварство да се бомбардират цивилни обекти, заводи, пристанища, жп гари, мостове – това ще изисква много години и сериозни инвестиции за възстановяване. Може би Украйна ще се нуждае от нов "план Маршал", посочи бившият зам.-министър на отбраната.

По думите на Запрянов инфраструктурата на България, Румъния, Северна Македония, Черна гора трябва да бъде добре подготвена, тъй като тези страни са задължени като страни домакини да приемат и разполагат войски на НАТО.

„Ще има разговори, свързани с пътната и транспортна инфраструктура, мобилност през границите, и решения за изграждане на допълнителни транспортни комуникации, особено на гориво от Гърция в посока Румъния“, каза  генералът по повод срещата в България на страните от НАТО в Югоизточна Европа.

Ген. Запрянов е на мнение, че България трябва да преосмисли решението си за изпращане на военна помощ на Украйна и заяви, че може да се очаква засилване на бойната група, която ще бъде разположена в страната ни, ако войната продължи. „България е една от много малкото страни, които не изпращат оръжие, бойни припаси и средства за индивидуална защита на Украйна. Тези доставки на отбранително въоръжение за Украйна не ни правят страна в конфликта“, категоричен е Запрянов.

Според него изпращане на боеприпаси и оръжие не би представлявало риск за страната ни. Той обаче смята, че макар да се търсят начини за поддръжка на българските самолети руско производство, това трябва да бъде само докато България получи поръчаните F-16 от САЩ и обучи пилотите да ги управляват.

Как може да се спре влиянието на Русия в региона, което е активно чрез проксита, политически сили и бизнес интереси? По какъв начин НАТО ще продължи да защитава територията и границите на алианса? Има ли риск за ескалация на кризата извън Украйна?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Правилно, пPocия не е голяма държава (освен по територия) и затова ще си плати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
ledosvetlenie
преди 2 години
Соларка тpоловете така и не вденахте че големите държави нищо не плащат, а само прибират. Плащат такива като нас. Ето оказа се че сега целият западен бизнес напускал Русия - *** как така те не трябваше ли да са напуснали още след санкциите заради Крим - Неее това е било само за дребните като нас големите са продължили да си бърката в кацата с мед до ръкавите, а ти продължавай да бълнуваш как Русия щяла да плати нещо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 5
Solar Power
преди 2 години
Да и ще го плати русия със задържаното злато.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още