IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Роман Абрамович и украински преговарящи са имали симптоми на отравяне

Целта на потенциалната атака е било сплашване, а не убийство, твърдят следователите от Bellingcat

22:03 | 28.03.22 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Руският олигарх Роман Абрамович и украинският преговарящ екип са имали симптоми на предполагаемо отравяне след среща в Киев по-рано този месец, твърдят източници, запознати с въпроса, пише Wall Street Journal.

След срещата в украинската столица Абрамович, който е пътувал между Москва, Лвов и други места за преговори, както и най-малко двама високопоставени членове на украинския екип, са развили симптоми, които включват зачервени очи, постоянно и болезнено сълзене, лющене на кожата на лицето и ръцете, допълват източниците.

Жертвите са обвинили за предполагаемата атака хардлайнерите в Москва, които според тях са искали да саботират преговорите за прекратяване на войната. Човек, близък до Абрамович, казва, че не е ясно кой се е прицелил в групата.

Абрамович и украинските преговарящи, сред които е и депутатът от кримските татари Рустем Умеров, след това са се подобрили и животът им не е в опасност, посочват източниците. Президентът на Украйна Володимир Зеленски, който се срещна с Абрамович, не е засегнат, допълват те. Говорителят на Зеленски заяви, че няма информация за предполагаемо отравяне.

Западни експерти, разгледали инцидента, споделят, че е трудно да се определи дали симптомите са причинени от химичен или биологичен агент, или са от атака с електромагнитна радиация, посочват запознати.

Кремъл не е отговорил веднага на запитването за коментар по случая.

Разследването е организирано от Христо Грозев, следовател от колектива Bellingcat, който стигна до заключението, че Кремъл е отровил руския опозиционен политик Алексей Навални с нервнопаралитичен агент през 2020 г. Грозев твърди, че е видял снимки с ефектите от атаката срещу Абрамович и украинските преговарящи, но не е можело да бъде организирано своевременно вземане на проби в западноукраинския град Лвов, през който са пътували, тъй като въпросните хора са бързали да пътуват за Истанбул.

Докато германски екип, разполагащ с необходимото ноу-хау, е успял да извърши експертиза, е минало твърде много време, за да бъде открита предполагаемата отрова, каза той. По думите на Грозев целта е била просто предупреждение, а не убийство.

През 2018 г. Великобритания обвини руските разузнавателни служби за атаката с нервнопаралитичен агент срещу бившия руски военен Сергей Скрипал, избягал в Обединеното кралство, и дъщеря му Юлия. И двамата оцеляха, както и британският полицай, който беше хоспитализиран след контакт с отровата. По-късно британка почина, след като случайно беше влязла в контакт с нервнопаралитичния агент.

Кремъл отрича каквото и да е участие в отравянето на Скрипал.

Абрамович, който има дългогодишни връзки с президента Владимир Путин, се е включил в опитите за прекратяване на войната в Украйна, скоро след като Москва започна инвазията си на 24 февруари, твърдят източници, запознати с въпроса.

Срещата в Киев, където се е състояло предполагаемото отравяне, е била с участието на Абрамович, който е един от най-богатите хора в Русия. Присъствали са и членове на официалния украински екип за преговори.

Зеленски е призовал американския президент Джо Байдън да не налага санкции на Абрамович, който притежава миноритарен дял в компанията за стомана Evraz и има португалско гражданство. Като причина за това той е изтъкнал участието на Абрамович в преговорите, твърдят източници, запознати с въпроса. Абрамович, който притежава футболния клуб Челси, беше санкциониран от Великобритания и Европейския съюз. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
https://***.km.ru/sites/default/files/imagecache/640x640/rogozin_3.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Скоро ще излезат килотонове зверства нечовечески, скоро...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Момците от ЛДНР ги нюхат нацистите. Спират семейство, но решават "родителите" да ги проверят за татуировки. Ти да видиш, тия **** убили майката и бащата и под прикритието на децата се опитват да бягат. А тия момичета без ръце, насилвани и пр., ти да видиш, в Украйна нямало нацизъм, що клоуна Зельенъский бил евреин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 4
khao
преди 2 години
и това май се оказа някъв фейк нюз
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
Petar2015
преди 2 години
След задълбочено изследване на отровените, били открили следи от водка "Цар Киро". Три европейски държави са изпратили поръчки, за да почерпят своите опозиционери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
Reltup
преди 2 години
По-скоро незавалничок и мурзил-355 :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Най-малко се иска ейджън ориндж! Мм!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Роман Абрамович и украински преговарящи са имали симптоми на отравяне >> Няма ли полоний или новичок - нееее важи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още