IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще бъде ли единен Европейският съюз пред Русия и плащането с рубли за газа?

Словакия не може да си позволи да се откаже от руския природен газ и ще приеме всякакви условия на "Газпром"

13:51 | 04.04.22 г. 19
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov, Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

От 1 април Русия вече има схема за плащане в рубли за природния газ, а Европейската комисия препоръча на членовете на общността да продължат да плащат в евро или долари и да не се съобразяват с искането на "Газпром". Но дали това ще може да бъде осъществено от малките страни членки на Европейския съюз (ЕС), които до голяма степен зависят от вноса на руски газ?

Словакия е една от първите, която заяви, че ако Русия поиска директно плащане в рубли, тя ще се съобрази, защото има нужда от газ. Страната внася 85% от газа, който потребява, от Русия.

"Газът не трябва да спира", коментира словашкият министър на икономиката Рихард Сулик, цитиран от Ройтерс. В публичен дебат по националната RTVS той коментира, че ще се съобрази с изискванията на руската страна.
Сулик коментира още, че държавната SPP, която е доставчикът на руския газ в страната, е платила доставките за март в евро, както е по договор. Следващото плащане трябва да бъде извършено до 20 май.

В края на миналата седмица "Газпром" започна да изпраща писма до своите клиенти, в които обяснява новата схема на плащане на доставките на руски газ. Тя предвижда откриване на сметки в "Газпромбанк", през които европейските компании да плащат във валутата по договор. Средствата се превалутират и прехвърлят в друга сметка - този път в рубли и тогава плащането се извършва към сметките на "Газпром".

България също получи подобно писмо, потвърди през уикенда енергийният министър Александър Николов. Той коментира, че тези валутни операции ще оскъпят доставките и допълни още, че на този етап страната ни ще остане на европейската позиция и няма да се съобрази с искането на руската страна.

Европа обаче може да бъде разколебана, защото цената на енергията вече е висока и води до щети за бизнеса и потребителите.

Преди ден стана ясно, че от 1 април Литва, Латвия и Естония пък изцяло прекратяват вноса на природен газ от Русия. Още от 2014 година страните в региона започнаха да се подготвят за този вариант, изграждайки терминали за втечнен газ. Литва строи и ядрена централа, която да покрие нуждите от енергия, когато вече няма да може да разчита на руските енергийни доставки.

Досега Западът наложи няколко пакета санкции срещу Русия, включително замразяване на активи на Руската централната банка, изключване на банки от системата SWIFT, но досега износът към Европа на енергоизточници не е засегнат. ЕС се поколеба да забрани вноса на петрол, чиито доставки са по-диверсифицирани, но си го остави като коз, ако Москва реши да използва биологично или химическо оръжие в Украйна. Наложените досега санкции също имат някои пробойни - например "Газпромбанк" е извън изключените от SWIFT банки.

Русия също е много обвързана с Европа по отношение на доставките на газ - почти целият износ е насочен в това направление. По данни на Центъра за енергия и чист въздух (CREA) от началото на войната в Украйна ЕС е платил почти 19 млрд. евро за внос на енергийни ресурси от Русия. Към 10 млрд. евро са сметките за природен газ, а за петрол - почти 9 млрд. евро.

Москва разглежда като потенциални нови пазари Китай и Индия, но реализацията на плановете ще изисква известно време. Например за да достави природен газ в Китай, Москва трябва да построи газопровода "Силата на Сибир 2", чиято дължина е около 7000 километра. Строителството още не е започнало, а реализацията на този план е под съмнение на фона на санкциите, които ограничават достъпа до технологии в енергетиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 0
viva
преди 2 години
Аз заемам позицията на България. Мен не ме интересува Русия, ЕС или САЩ. Значи, САЩ си свалят ограниченията от Русия за стоките, които са важни за тях, Германия не спира природния газ, защото бил важен за тях, Русия иначе много курназ, ама не спира газта за ЕС защото им трябват евра, само ние да си събуем гащите и няма значение, кое е важно за нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 1
юрист
преди 2 години
За този ник- не знам, но щом инвестор търпи един руски тр000ол да ме псува, значи ще изтърпи и един българин да псува руските тр00олове. Тук е България, а не русия- или ще се спрете с гаврите си с коментаторите, които сме етнически българи и заемаме позицията на ЕС за зверските убийства в Буча. или се измитайте от БЪЛГАРСКИЯ ФОРУМ, защото- съгласно указа на ваш путин- тя е неприятелска за русия държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 3
viva
преди 2 години
investor.bg, колко още ще търпите khao?Правилата на форума не са ли за всички?Как може някой открито да псува и да няма последствия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 4
многодобре
преди 2 години
Защо чета из мрежата, че САЩ, тези дни, са увеличили количествата на нефт купуван от Русия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
В знак на осъждане на русия от България, България ще развали договора за продажба на Камчийски пясъци на гр. москва и ще си върне собствеността върху тази БЪЛГАРСКА държавна територия. Нито микрон българска държавна територия НЯМА да бъде руска собственост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 3
Petar2015
преди 2 години
В знак на протест Инвестор ще пише всички парични суми на сайта в рубли (вместо в долари). И разстоянията в километри (вместо в мили). Докато свърши войната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
cherney
преди 2 години
Личният ми съвет е да прочетеш Указ номер 172/31.03.2022г. на руския президент. И по-специално точка 6, където е обяснена схемата на плащане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
юрист
преди 2 години
САЩ настояват членството на Русия в Съвета на ООН за човешките права да бъде замразено; Мишел Бачелет каза, че е ужасена от кадрите от Буча БУКУРЕЩ/ЖЕНЕВА, 04.04.2022 15:26 (БТА)Съединените щати ще поискат от Общото събрание на ООН да замрази членството на Русия в Съвета за човешките права - базирания в Женева правозащитен орган на световната организация. Това каза днес постоянната представителка на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд, цитирана от Ройтерс.Тя говори, след като Украйна обвини руските войски в предполагаемо убийство на десетки цивилни в град Буча. Русия кара втора година от тригодишния си мандат като член на Съвета.Членството на дадена държава в правозащитния орган може да бъде замразено заради трайно извършване на сериозни и системни нарушения на човешките права по време на мандата й, ако за това гласуват две трети от 193-те страни, представени в Общото събрание на ООН.Изказвайки се днес в Букурещ, където е на визита, за да се запознае с начина, по който Румъния се справя с потока от украински бежанци, Томас-Грийнфийлд каза: "Участието на Русия в Съвета за човешките права е фарс. Това е грешка, ето защо смятаме, че е време Общото събрание да гласува за (нейното )изключване."От началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари Общото събрание на ООН прие две резолюции, осъждащи Русия, с най-малко 140 гласа "за". Москва казва, че провежда "специална военна операция", която има за цел унищожаването на украинската военна инфраструктура."Посланието ми към тези 140 държави, които смело застанаха заедно, е: кадрите от Буча и разрушенията в цяла Украйна изискват от нас сега да претворим думите в действия", заяви Томас-Грийнфийлд.Върховният комисар на ООН по правата на човека Мишел Бачелет каза днес, че е ужасена от кадрите с трупове, открити в украинския град Буча след оттеглянето на руските сили, които сочат за предполагаеми военни престъпления, предаде Франс прес."Информациите, които излязоха на бял свят от тази зона и от другаде, повдигат сериозни въпроси и пораждат безпокойство от предполагаеми военни престъпления и сериозни посегателства срещу международното хуманитарно право, както и тежки нарушения на правата на човека", посочи в изявление Бачелет. Тя призова "за запазване на всички доказателства".Освен за идентифициране на мъртвите, за да бъдат уведомени семействата им, главната правозащитничка на ООН настоя всяко тяло да бъде изследвано за установяване на причината за смъртта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
ДА- ЕС ще бъде единен и още днес се говори за нови санкции, наложени от ЕС на русия. Всеки, който си въобразява, че никой и нищо не може да спре нацистът в кремъл, заповядал етноцид и геноцид в Украйна, да бъде готов да изживее остатъка от живота си занапред като парии- отхвърлен отвсякъде, беден , нищ, с едва кретащо съществуване. Това ги чака абсолютно всички руснаци в русия, защото вече дори и в този форум ясно беше написано, че ОСНОВНИТЕ приходи в руския федерален държавен бюджет, са именно от продажба на руски газ и нефт ИМЕННО В ЕС, а не просто в цял свят или от Китай. Резва се кранчето на русия и това е- а руснаците, ако искат да *** от глад- но преди това- да платят репарации за възстановяването на Украйна и да бачкат 24/7, защото ВСЯКО НЕЩО ИМА ЦЕНА- като са съгласни с ''кримнаш'' и ''украйнанаша'', както и ОДОБРЯВАТ руският геноцид на цивилно население в Украйна, значи са съгласни да платят ЦЕНАТА за това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 5
Pyramid
преди 2 години
Нам стига и тази награда, че твойта дава за рубли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още