IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Плащането за газ с рубли нарушава санкциите срещу Русия

Предложената схема за плащане означава, че Русия ще има пълен контрол върху процеса, сочи анализ на ЕК

10:50 | 14.04.22 г. 30
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Европейската комисия предупреди членовете на ЕС, че плащането за руския природен газ с рубли ще наруши санкциите срещу Русия, наложени заради военната инвазия срещу Украйна. В Брюксел анализираха внимателно искането на руския президент Владимир Путин "враждебните" към Русия страни да плащат за суровината в рубли, пише Bloomberg.

Русия заплаши, че ще спре газа от 1 април за всички държави, които не изпълнят това условие.

На 31 март от Москва съобщиха и каква схема предлагат за плащането на газа. Европейските клиенти трябва да отворят две сметки в "Газпромбанк" - една във валутата, в която плащат за газа по договор, и една в рубли. Банката ще бъде отговорна за превалутирането на плащането и насочването му към "Гапром".

Руският министър на енергетиката Николай Шулганов коментира преди ден в интервю за "Известия", че този начин на плащане няма да доведе до загуби за клиентите на руския газов гигант.

Според анализите на ЕК обаче тази схема създава нова "правна ситуация", пише още Bloomberg, позовавайки се на свои източници. Засега в ЕС - и от страна на правителствата, и от компаниите, още се чудят какво означава това искане на оперативно ниво. Националните власти и европейските институции в момента разработват насоки за работа на европейските компании при променените условия.

Предложената от Москва схема означава пълен контрол над плащанията, коментират анализатори. Централната банка на Русия ще определя условията, при които трансакциите ще бъдат сметнати за извършени и дали компаниите са изпълнили изискванията. Нещо повече - превалутирането ще се извършва по курс, определян от руските власти.
Реално това може да доведе до допълнителни нови разходи, посочват още източниците на агенцията.

Заради схемата ЕС няма да може да налага допълнителни санкции срещу "Газпромбанк". В момента тя е изключена от санкциите и все още е част от системата SWIFT, но има натиск и тази финансова институция да бъде ограничена заради войната в Украйна.

Повечето държави от ЕС са категорични, че няма да плащат за руския газ в рубли. Германия също обяви, че няма да се съобрази с искането на Русия. В някои членове обаче се прокрадва колебание заради голямата зависимост от вноса на руския природен газ.

gas gas

Източник: Bloomberg

В договорите за доставка на руския газ в Европа е включен начинът за плащане и обикновено той е в евро или долари. По информация на ТАСС в новия дългосрочен договор, подписан от Унгария през есента на 2021 година, е предвидено и плащане в рубли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

18
rate up comment 4 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
Аз газ не ползвам. Нямам и нужда. Запитай се обаче 2 неща. Над 90% от газа и петрола е руски и "руските" партии в България въведоха мораториум върху добива на газ на наша територия. Това ако не е смешно то е направо плачевно. Но такива са нарежданията от масква. Няма да копате газ и ще купувате 90% от нас , нали ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
Дай другите опорки.... ама докато ги даваш да ми кажеш и защо Русия окупира/агресира следните страни през последните 80 години: Финландия, Полша,Чехия, Унгария, Литва, Латвия,Естония, Беларус, Словакия, Унгария, Украйна, Казахстан, Чечня, Осетия, Абхазия, Молдова, Румъния и дори България :) Докато мислиш за САЩ мисли и за тези ! После може да погледнеш и атласа ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Дай въпросните неща на САЩ ,че да ти ги разясня :) Югославия може да я изключиш от сметката докато не ми отговориш какво според теб мислят хървати , бошняци и макета за сръбския ботуш ? Ти какво мислиш, че би станало ако България беше влезнала в Югославия 1950-та година и после 1989-та иска да излезне ? Ако сърбите бяха избили 10 хиляди във Видин и НАТО се намеси да спре тези убийства ? Пак ли така ще мислиш ? Трябва да цениш свободата и независимостта на другите за да можеш да оцениш и своята !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
А колко членова на ООН и на разни харти наруши Русия просто не могат да се изброят. В правото и изобщо се гледа първопричината тоест ако нямаше война (нападение) от Русия над чужда държава, то нямаше да има и последващите санкции. Въпросните санкции ще отидат за възстановяване на разрушените сгради от Русия не от друг :) У ляво ! Ти и анди трябва най-сетне да си изясните какви сте: русофили, русофоби или българофили. Кажете какви сте защото ако сте от първите изобщо няма да си правя труда да ви отговарям защото е безмислено. Няма смисъл заради следното: Десетте правила за добрия комунист:Поставяй винаги интересите на съветския съюз на първо място,а тези на България на второ. Не се срамувай,че си родоотстъпник.Мълчи и не разсъждавай. Приемай каквото партията ти каже и като папагал повтаряй каквото те учат. Не дръж сметка какво е право и криво, истина и лъжа, лицемерие и безчестие. Съвестта е буржоазен предрасъдък.Добрият комунист требва да забрави,че е човешко същество.Следи зорко и докладвай непрестанно какво познатите,близките и роднините ти мислят, говорят и вършат.Взаимното доверие, приятелство и привързаност са отречение от комунизма - партийната бдителност над всичко.Убеждавай, разяснявай и подтиквай другите да изпълняват норми и планове. Ти говори, говори, говори, говори, но никога не работи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
България Е ЕВРОПА, НИЕ СМЕ част от ''изнежените еуропейци'', освен това от 01.01.2024 г. ставаме член на еврозоната и на банковия съюз. Така, че- преди твърдяхте, че сте САМО ЗА БЪЛГАРИЯ, а сега никак не може човек да Ви разбере кой сте, какъв сте и за какво се борите. При всички положения- за Вас България не стои на 1во място, над всички останали държави, а това говори много на всеки бг. гражданин...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 4
andy
преди 2 години
Ако спре газа, не е ясно кой ще реве повече - изнежените еуропейци или руските нацисти. Вероятно много скоро ще разберем. ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
;0 Руския нацист даде заповед на руските войници да копаят траншеи в силно радиоактивната зона на Чернобилската АЕЦ, остави ги да се заразят от втора степен на лъчевата болест, но.... доставките на руски газ си продължават, въпреки война- това е светая светих на руската ''икономика', че иначе ще има гладни пенсионерски бунтове в самата русия, щото тези приходи формират основното и най- голямо перо в руския държавен федерален бюджет;D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Сега е средата на Април. Газа си тече. Нали ако от 1ви...нещо си щяло да стане? Ама нека го спрат, сами да си отрежатклона, на който седят. Така ще направят и услуга на всички, които се чудят още. Пролетта дойде има повече от половин година за подготовка и смяна на доставчика. Айде, нали са много ербап.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
А Вие , г-не, твърдите ли, че във всеки договор за доставката на руски газ от газпром с държава- член на ЕС, не съществува клауза, че всяко изменение на договора се осъществява с писменото съгласие на двете страни по договора. Твърдите ли, че ако такова съгласие липсва, въпреки липсата му, едната страна има право едностранно да промени някой от членовете на договора, а другата страна се задължава без възражение да приеме тази едностранна промяна и просто да я изпълнява...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Само да те попитам: запорът на държавен резерв на суверенна държава, по силата на кой закон и кой договор е? А конфискацията на частна собственост на хора само заради националността им? Знаеш ли колко членове на ВДПЧ нарушава "демократическият запад" в момента? Не проумявам защо някои си мислят, че договорите, по които Русия е страна, важат само за нея, но спрямо нея могат да бъдат нарушавани безнаказано?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още