IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Der Spiegel: Без руски газ Европа няма да напълни газохранилищата

Възможно е това все пак да стане, но само ако Старият континент напълно спре промишлеността си

12:30 | 01.05.22 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Страните от Европейския съюз ще могат да напълнят газовите си хранилища на 2/3 без да ползват суровина от Русия, само ако синьото гориво бъде спряно към промишлените предприятия през пролетта и лятото, пише германското издание Der Spiegel.

Според изданието изявленията на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че Европа е готова да спре доставките на газ от Русия, ако Москва приеме само плащане в рубли, са „твърде красиви, за да са истина“.
Позовавайки се на учени, Der Spiegel отбелязва, че при намаляване на доставките на газ от Руската федерация с две трети е невъзможно да се напълнят хранилищата с обеми, достатъчни за преминаване на зимния период.

Изчислителен модел на Изследователския център в Юлих показва, че тази година в Европа ще трябва да бъдат спестени повече от 300 тераватчаса природен газ (около 30 милиона кубически метра), за да се изпълни планът на ЕС, представен в началото на март, съобщава Der Spiegel в новия си брой.

Това количество съответства на около една трета от годишното потребление на цяла Германия. Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс заяви, че до края на годината държавите членки на ЕС могат да се откажат от две трети от доставките на газ от Русия и да ги заменят с газ от други източници. В същото време държавите трябва да напълнят хранилищата си до поне 80% от максималния им капацитет до ноември, за да могат при необходимост да изкарат следващата зима без руски газ.

Според изчисленията на модела на Института за анализ на технико-икономически системи в Юлих двете цели могат да бъдат постигнати само при значително намаляване на ползването от промишлеността, съобщава още Der Spiegel. Според анализа всички стоманодобивни, химически и циментови заводи в ЕС ще трябва да бъдат спрени от днес до края на юли, а газовите електроцентрали - почти през целия юли.

Това е единственият начин да се постигне междинната цел на ЕС за запълване на 63% от съоръженията за съхранение до 1 август, показват още изчисленията в модела на Института в Юлих. Ще са необходими допълнителни ограничения за индустрията през октомври, за да се достигне 80-процентното ниво до 1 ноември. Всичко това важи дори при оптимистичното допускане, че вносът на втечнен природен газ (LNG) и газ по тръбопроводите от други държави може отново да се увеличи значително.

„Ако съоръженията за съхранение трябва да бъдат запълнени в съответствие с планираните цели и същевременно доставките от Русия - да бъдат намалени толкова силно, това ще бъде възможно само със значителни ограничения за промишлеността и електроцентралите", казва пред Der Spiegel Йохен Линсен, професор в изследователския център в Юлих.

Междувременно германското правителство изготвя закон, който да ускори изграждането на терминали за внос на втечнен природен газ (LNG). Федералното министерство на икономиката и технологиите, в сътрудничество с Министерството на околната среда и Министерството на правосъдието, е изготвило проектозакон за ускоряване на проектите за втечнен природен газ в Северна Германия и го е представило за ведомствено одобрение, предава DPA, като се позовава на източници от Министерството на икономиката и технологиите.

„Целта на закона е всички процедури по одобрение и разрешаване, както и възлагането на обществени поръчки и концесии да се извършат значително по-бързо, отколкото е възможно при сегашното правно положение, и по този начин да се постигнат бързи одобрения и интегриране на втечнения природен газ на германския пазар", се казва в съответния документ.

По-конкретно, на лицензиращите органи се разрешава да преустановяват временно изпълнението на определени изисквания, като например оценки на въздействието върху околната среда, при определени условия. Законът ще се прилага за плаващи и наземни терминали за внос на втечнен природен газ, които ще бъдат одобрявани и пускани в експлоатация по-бързо. И при двата варианта ще трябва да бъдат изпълнени инфраструктурните изисквания, например да бъдат свързани с газопроводната мрежа, а в някои случаи ще трябва да се адаптират пристанищните съоръжения.

Германия иска да намали много бързо зависимостта си от руския природен газ. Замразяването на доставките на газ за Полша и България, инициирано от Русия миналия вторник, засили опасенията и в Берлин от подобна внезапна развръзка. В момента съществуват конкретни планове за терминали за втечнен природен газ в Щаде, Вилхелмсхафен и Брунсбютел.

В плана за спешни случаи на Германия е предвидено, че приоритетно трябва да бъдат снабдявани клиенти като частни домакинства или социални услуги - като болници. Икономии могат да правят само предприятия, които се нуждаят от газ за производството си, или за гориво за електроцентрали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 3 rate down comment 1
юрист
преди 1 година
''....А за русофобия вече скъпо се плаща,Укро-нацистите за 1 снаряд получават 10!...'' Така ли- ела и ми го кажи в домът ми в София или във Варна- АЗ СЪМ РУСОФОБКА. Е- какво - руснаците ще ме изчистите от лицето на земята, така ли... Ами и вие ще минете по реда си- и вас някой ще изчисти затова, че сте русофили в България...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 4
Alex Silver
преди 1 година
Какво още чакат, та не са помели Рашата? ***.ен няма да смее да използва дори тактическо ядрено оръжия, камо ли стратегическо. Затова смело Drang nach Osten! Все ще остане някой да загаси ламбата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 5
Борката
преди 1 година
Какви облаги от ЕС? Ние защо избягахме от там? А за русофобия вече скъпо се плаща. Укро-нацистите за 1 снаряд получават 10! Да се готвят политиците и техните слуги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 3
ledosvetlenie
преди 1 година
И още нещо Юрка ти за немците не се тревожи щото те вече са обиколили и сключили споразумения за доставка на газ от всички възможни източници така че да намалят максимално щетите за своята икономика - Хубаво е да се замислиш след като немците и австрийците са омели всичко дето може да се купи от къде ние ще купим ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 1 година
да офцо, недоучила... знаят и за това доставят оръжие на Украйна и се опитват да спрът Късия ти кумир!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 3
ledosvetlenie
преди 1 година
Юрка къде ги четеш тия глупости - Германия е зависима на много по голям процент от руският газ и нищо не е намалила - Ако Германия към момента беше зависима само на 12% от руският газ отдавна да са спрели да купуват
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
юрист
преди 1 година
В коментар 4 визирам авторът на коментар 2. Не е добре руска гражданка да прави забележка на етнически българин относно правописа на българския език. Да си гледа там руския език и да не си позволява тази наглост...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
юрист
преди 1 година
''....По-рано тази седмица федералният зам.-канцлер и министър на икономиката и климата Роберт Хабек обяви, че Германия е намалила зависимостта си от руския нефт от 35 процента преди началото на войната в Украйна на едва 12 процента в рамките на 8 седмици....'' БТА- можело, значи, а...Руският тр000л по-долу да не се отваря- предвид цитатът, става много ясно как държавата Германия си знае и защитава германския си държавен интерес- чрез намаляване на зависимостта си от руски петрол с 23 процента само за 8 седмици...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
Кисимов
преди 1 година
Руснаците първоначално писаха, че разкачването на ЕС е невъзможно, но вече се предлага да ги пробват с врътване на канелката за година да видят докъде ще изкретат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
serafima
преди 1 година
А българска неграмотно пишеща гнида се опитва да иронизира и омаловажава най-консервативното и авторитетно дясно издание в Германия. Държавите се знаят своите интереси и затова са РАЗВИТИ и СИЛНИ. Нашите дреБни подложки дори не могат да разберат това, но дращят ли дращят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още