IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова седмица, стара тенденция – евроборсите стартираха май с понижения

Т. нар. Flash Crash от до 8% на борсата в Стокхолм премина бързо

19:29 | 02.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Европейските борсови пазари започнаха май със слаби резултати, а инвеститорите следяха паричната политика, данните за инфлацията и резките движения на Wall Street.

Германският DAX затвори с 1,4%, а френският CAC приключи с понижение от 2%.  Британската борса бе затворена заради официален празник и това се отрази на обема на търговията. EuroStoxx50 и широкият Stoxx600 се понижиха с по 3%, но в последствие успяха да компенсират част от пониженията си. Същото важи и за водещия индекс в Стокхолм OMX Stockholm 30, който на моменти се срина с осем процента. И там уплахата премина бързо.

„Изглежда, че разпродажбата не се дължи на конкретна борсова компания“, каза пред Handelsblatt Мартин Мунк, експерт по акциите в Jyske Bank. “Някой инвеститор е възприел твърде буквално поговорката на фондовия пазар "Продай през май и си тръгни" - пошегува се търговец на акции. Друг брокер предполага, че има каскада от автоматични продажби.

Данните за продажбите на дребно в Германия, публикувани в понеделник сутринта, показаха неочакван спад през март. Федералната статистическа служба съобщи, че продажбите са намалели с 0,1 % за месеца в реално изражение.

Цената на акциите на фирмата за вятърни турбини Vestas се срина със 7,8%, след като от компанията намалиха прогнозата си. Акциите на Airbus изтриха 1,8% от стойността си, въпреки че концернът получи голяма поръчка от авиокомпания Qantas за маршрута Лондон-Сидни.

Междувременно глобалните инвеститори продължават да следят войната в Украйна и нейните геополитически последици. Лидерите на ЕС ще работят по руско петролно ембарго тази седмица. През уикенда Организацията на обединените нации и Международният комитет на Червения кръст започнаха да евакуират цивилни от обсадения южен пристанищен град Мариупол. Тази операция ще продължи и в понеделник.

На Wall Street акциите леко поскъпнаха в понеделник сутринта, след като индексът Nasdaq Composite отбеляза най-лошия си месец от 2008 г. насам, притиснат от повишаването на лихвените проценти, необузданата инфлация и незадоволителните печалби на някои от най-големите технологични компании.

Акциите в Азиатско-тихоокеанския регион поевтиняха в понеделник, след като публикуваните през уикенда данни показаха, че активността на китайските фабрики се е свила през април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още