IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франс Тимерманс: Плащането на руския газ в рубли е нарушаване на санкциите

Владимир Путин счита Полша за най-голям противник, а спирането на газа за България е опитът му да разцепи Европа от югоизток

18:00 | 08.05.22 г. 56
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Плащането на природния газ, който идва от Русия за Европейския съюз (ЕС), в рубли, а не в евро, е нарушаване на санкциите, наложени на Москва, заяви заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Франс Тимерманс в предаването "Брюксел 1" на Bulgaria ON AIR.

"Ние спазваме договорите, които сме сключили с Русия и те предвиждат плащанията да са в евро. Ако не плащаме в евро, а в рубли това би било нарушаване на санкциите, които наложихме на Русия. За да сме сигурни, че Русия няма да настройва една срещу друга държавите-членки, защото те това се опитват да направят, ние искаме да гарантираме, че никоя държава няма да бъде оставена сама, когато бъде атакувана чрез действията на Русия, какъвто е случаят с Полша и България," посочи Тимерманс.

Той коментира идеята на ЕС за общи доставки на газ. "По тази причина създадохме енергийната платформа, която ни позволява да реагираме колективно на предизвикателствата. По същата причина българското правителство беше много активно в създаването на алтернативи на руския газ и в създаването на регионално сътрудничество в тази област. Ето така реагираме: трябва да покажем на Путин, че не може да ни изнудва."

На въпрос на водещия как ще работи платформата за общи доставки на газ в ЕС, ако Путин отново каже: „Аз не приемам евро и долари, а само рубли“, Тимерманс коментира:

"Ще трябва да потърсим алтернативи, защото това означава, че той няма да ни доставя газ. За сега той снабдява повечето държави с газ, но ние така или иначе трябва да се откажем от руския газ. Трябва да действаме възможно най-бързо, така че вече да не се нуждаем от руски газ. Но за момента ние спазваме договорите, а в договорите се казва, че плащанията са в евро и това правим ние".

Относно това дали ЕК е наясно как плащат другите страни от ЕС, които получават руски газ след отказа на България и Полша да плащат в рубли, зам-председателят на ЕК отговори:

"Само една държава заяви, че ще плаща в рубли и това е Унгария. Всички останали договори са спазени и плащанията са в евро или долари."

На въпрос на водещия защо доставките са прекъснати само за Полша и България, Тимерманс заяви:

"По две причини. Първо, защото договорите с руската газова компания изтичат и за Полша, и за България. Второ, защото Путин счита Полша за най-големия си противник понеже Полша прояви кураж в ситуацията по отношение на големия брой бежанци, които прие, но и с категоричната си позиция. А България е неговият опит да разцепи Европа от югоизток. Трябва да похваля българските власти и правителството за отговорните действия в тази ситуация."

По отношение на анонсирания от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен нов пакет санкции срещу Русия, включващ пълното ембарго на руския петрол и исканите изключения от него, зам-председателят на ЕК коментира:

"Трябва да гарантираме, че санкциите, които ще наложим, ощетяват Путин, а не нас. Разбира се, че и ние ще понесем щети. Но ефекта, щетите трябва да са много по-големи за Русия, а не за нас. Ние трябва да покажем общо европейска солидарност с онези държави, които ще се сблъскат с краткосрочни проблеми, ако спрем да внасяме руски петрол. Ето защо Комисията предлага шест месечен период преди крайната цел. Ще разгледаме нуждите на отделни държави, които се намират в по-сложна ситуация."

По отношение на краткосрочните алтернативи за ЕС на русия газ, ако доставките от Москва бъдат прекъснати за целия ЕС, Тимерманс заяви:

"Разбира се, това ще ни създаде трудности, но това са трудности, които можем да посрещнем. Алтернативата е да увеличим вноса от други части на света през газопроводи, но също и с втечнен газ. Затова и водим разговори с много държави, които могат да са наши доставчици на втечнен газ. Американците ни обещаха първоначално 15 милиарда кубични метра втечнен газ, които могат да нараснат до 50 милиарда. В момента внасяме150 милиарда кубични метра руски газ, но можем да ги намалим с 50 милиарда преди края на тази година, а след няколко години можем да ги сведем до нула. Но за тази цел са ни нужни алтернативни източници на газ, за тази цел трябва да ускорим прехода си към възобновяеми източници, защото ако искаме Европа да е суверенна, това трябва да стане на основата на възобновяемите източници. На трето място, ние трябва да намалим енергийното потребление. Трябва да работим с индустрията, но и с обществото, за да успеем да потребяваме по-малко енергия и това е напълно възможно. Така че, алтернативни източници, ускоряване на прехода към възобновяеми източници и потребяване на по-малко енергия – това са трите стълба на нашия подход."

По думите му това, което трябва ЕК може да преосмислим в Зелената сделка в новата енергийна ситуация в Европа след руската инвазия в Украйна, е ускоряването на няколко аспекта, особено прехода към възобновяеми енергийни източници. "Например, може да се ускори монтирането на слънчеви панели по покривите на сградите, да се увеличи значително вятърната енергия и трябва да повишим енергийната ефективност, за която можем да направим много повече от вече направеното и предложеното. Освен това, ако искате да не използвате такива количества газ каквито сте планирали при прехода от въглища към възобновяеми източници, може да удължите използването на въглища, само ако ускорите  създаването на възобновяеми източници. Така че, не използвате повече газ, използвате малко по-продължително въглищата, но ускорявате възобновяемите източници. Така нетният ефект върху емисиите няма да е негативен," коментира Тимерманс.

По отношение на ядрената енергия, ресорният зам-председател на ЕК заяви:

"Ядрената енергия не е зелена, но има предимството да не отделя емисии. Ядрената енергия винаги ще е част от енергийния микс в много от държавите членки. Тя е включена в таксономията като преходен енергиен носител както предложи Комисията. Ясно е, че предимството на ядрената енергетика е че тя има нулеви емисии и осигурява електричество без да създава емисии. Недостатъците включват продължителното време нужно за изграждане на атомна централа и тя е много скъпа. Всяка от държавите-членки ще трябва сама да прецени дали ще инвестира в това или ще инвестира повече във възобновяеми източници. Това зависи от държавите членки, те са независими в решенията си дали да построят атомни централи или не“.

На въпрос на водещата как ще помогне ЕК в краткосрочен план на България, която има запаси на газ за един месец, Тимерманс заяви: "България заслужава да бъде подкрепена. Към страната незабавно тръгнаха допълнителни количества газ от Гърция." А по отношение на по-високата цена, на която София ще плати този газ, Тимерманс коментира: "Цените са по-високи навсякъде. Това е реален факт за всички. Това, което трябва да направим е да гарантираме, че България има достъп до газ с приемливи цени и да покажем нашата солидарност. Ние няма да изоставим България сама да решава проблемите. Ще бъдем напълно солидарни. България го заслужава. "

Цялото интервю може да намерите на сайта на Bulgaria ON AIR.

Последна актуализация: 08:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

56
rate up comment 1 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Дядка празнословец, Турция и Румъния се подготвят да добиват в Черно Море, айде отивай да им обясняваш, как не ставало! Аман от pycopoби!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 0 rate down comment 1
Pyramid
преди 1 година
Объркала си се, момиче. "ТОЗИ ВЪПРОС", е ПЪРВО инженерен и, докато не се яви работеща, промишлена технология, която, да е адаптирана за съответните условия (както в Черно море, е наситена водата със сероводород, никакви "правни страни", нито "адекватни заплащания", не предат. Японците, са взели и добили няколко кубика газ, което е окуражаващо но, далеч от промишлена употреба. Избистри си нещата, не се излагай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 3 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Хаха, дребното 50 годишно служителче чинояник Митю надигна гласче да питало нещо си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 5 rate down comment 1
Императорът
преди 1 година
Абе, тимерманс - медицински доказан кpe-тен: какво стана със зелените ти пpoстoтии?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 0 rate down comment 1
potentielle_energie
преди 1 година
Как са правени сеизмичните проучвания на ''кост миграте''? В 1970 году в Государственный реестр открытий СССР было внесено научное открытие Свойство природных газов находиться в тврдом состоянии в земной коре под 75 с приоритетом от 1961 г., сделанное российскими учными В. Г. Васильевым, Ю. Ф. Макогоном, Ф. Г. Требиным, А. А. Трофимуком и Н. В. Черским.[10] После этого геологические исследования газовых гидратов получили серьзный импульс. Прежде всего, были разработаны графоаналитические методы выделения термодинамических зон стабильности газогидратов в земной коре (ЗСГ). При этом выяснилось, что зона стабильности гидратов (ЗСГ) метана, наиболее распространнного в земной коре углеводородного газа, покрывает до 20 % суши (в районах распространения криолитозоны) и до 90 % дна океанов и морей.Эти сугубо теоретические результаты активизировали поиски гидратосодержащих пород в природе: первые успешные результаты были получены сотрудниками ВНИИГАЗа А. Г. Ефремовой и Б. П. Жижченко при донном пробоотборе в глубоководной части Чрного моря в 1972 году.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 1 rate down comment 2
юрист
преди 1 година
Не ми пробутвай руското уики- аз ти давам НАУЧНАТА РАЗРАБОТКА ''кост миграте'', а ти ми пробутваш руски булшити за ползване от руските креп0стни селяни...Да си се запитвал защо четенето на уики не се равнява на четенето на лекции в университет и защо като прочетеш 50 статии в гугъл и някой те изпита за съдържанието им, ти не ставаш бакалавър/ магистър, м....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 0 rate down comment 1
potentielle_energie
преди 1 година
https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B5%D0%B9%D1%81%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%BA%D0%B0#/media/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:VibroseisAzerbaijan.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 2 rate down comment 1
юрист
преди 1 година
Този въпрос трябва да го решават ПОЛИТИЦИТЕ НИ,с ДЪРЖАВНА делегация, изпратена от тях в Япония. Когато политиците ни решат да ми платят адекватния адвокатски хонорар за участие в преддоговорните отношения и ме включат в тази правителствена делегация- няма проблем да дам решението си и правното си становище. Освен това- в материала от в. ''Банкер'' ясно се посочва ЛИПСАТА НА ПОЛИТИЧЕСКА ВОЛЯ като ОСНОВЕН проблем, а не технологиите за промишлен добив на газови хидрати. Защо, мислите, не мога да понасям пр0дажните ни политици, м- защото са много ''свестни'' и защитават държавните интереси на България, или защото не ми харесват като фейс и излъчване...Ето- нали сега имаме НОВИ политици- те защо МЪЛЧАТ , вместо да кажат на българския народ за находището ни на газови хидрати, а се изсулват по всички тв-та някакви си момченца на около 30 тина години, с костюмчета средна ръка за около 700 лева, и с апломб и уж прискърбни физиономии ни убеждават, че България нямала никакъв избор и нямаме с какви източници да заменим доставката на руския природен газ, а...ДАНС трябва да им направи проверка на всичките тези новоизлюпени ''експерти'' дали в банковите им сметки не постъпват трансакции от близки на газпром или от руски граждани...ЗАЩО ПП ПП МЪЛЧАТ ЗА НАХОДИЩЕТО НИ НА ГАЗОВИ ХИДРАТИ, ЗАЩО....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 1 rate down comment 2
Pyramid
преди 1 година
Наемането на техника (от когото и да е, особено силно зависим от вноса, както е Япония) означава че, тя трябва ПЪРВО СВОИТЕ нужди да е в състояние да задоволи, да има произведено оборудването и, след това, да е в състояние да го достави да употреба (на другия край на света, на мойто сме ние за тях).Кое точно от всичките тези необходими но, НЕдостатъчни, сами по себе си, условия вече е изпълнено, че ми и се губи? Хайде, разкажи, моля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 1 rate down comment 0
юрист
преди 1 година
Пак питам- имате ли ОБЕКТИВЕН И ПРОФЕСИОНАЛЕН КОМЕНТАР на този материал- 1. https://....blitz.bg/goreshtite-novini/shche-stane-li-blgariya-dubay-s-proekta-sugar-cherno-more-krie-skrovishche-za-16-280-miliarda-leva_news435731.html Ще стане ли България Дубай с проекта SUGAR: Черно море крие съкровище за 16 280 милиарда лева Само запасът от метан в газовите хидрати е равен на брутния ни вътрешен продукт за 407 години, твърдят учени Варна, България 11 Авг. 2016, 13:58 2. https://3e-news.net/bg/a/view/21380/vyzmojen-li-e-dobiv-na-metan-ot-gazovi-hidrati-v-cherno-more ТОВА е международния проект ''Кост миграте'' за промишлен добив на газови хидрати с участието общо на около 18 държави 3. https://bulenergyforum.org/sites/default/files/vgeorgiev_migrate_bemf_conference_2017_bg_rev_3.pdf това е българската разработка в него 4. https://***.banker.bg/upravlenie-i-biznes/read/shte-se-oparim-i-ot-goriashtiia-led 5. https://bntnews.bg/news/kakvi-bogatstva-za-proizvodstvo-na-priroden-gaz-krie-cherno-more-1188380news.html Стигат ли ви тези материали, за да схванете за какво ТОЧНО става въпрос, и че това са НАУЧНИ РАЗРАБОТКИ, а не тинтири- минтири или още не вдявате нещата, а...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още