IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франс Тимерманс: Плащането на руския газ в рубли е нарушаване на санкциите

Владимир Путин счита Полша за най-голям противник, а спирането на газа за България е опитът му да разцепи Европа от югоизток

18:00 | 08.05.22 г. 56
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Плащането на природния газ, който идва от Русия за Европейския съюз (ЕС), в рубли, а не в евро, е нарушаване на санкциите, наложени на Москва, заяви заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Франс Тимерманс в предаването "Брюксел 1" на Bulgaria ON AIR.

"Ние спазваме договорите, които сме сключили с Русия и те предвиждат плащанията да са в евро. Ако не плащаме в евро, а в рубли това би било нарушаване на санкциите, които наложихме на Русия. За да сме сигурни, че Русия няма да настройва една срещу друга държавите-членки, защото те това се опитват да направят, ние искаме да гарантираме, че никоя държава няма да бъде оставена сама, когато бъде атакувана чрез действията на Русия, какъвто е случаят с Полша и България," посочи Тимерманс.

Той коментира идеята на ЕС за общи доставки на газ. "По тази причина създадохме енергийната платформа, която ни позволява да реагираме колективно на предизвикателствата. По същата причина българското правителство беше много активно в създаването на алтернативи на руския газ и в създаването на регионално сътрудничество в тази област. Ето така реагираме: трябва да покажем на Путин, че не може да ни изнудва."

На въпрос на водещия как ще работи платформата за общи доставки на газ в ЕС, ако Путин отново каже: „Аз не приемам евро и долари, а само рубли“, Тимерманс коментира:

"Ще трябва да потърсим алтернативи, защото това означава, че той няма да ни доставя газ. За сега той снабдява повечето държави с газ, но ние така или иначе трябва да се откажем от руския газ. Трябва да действаме възможно най-бързо, така че вече да не се нуждаем от руски газ. Но за момента ние спазваме договорите, а в договорите се казва, че плащанията са в евро и това правим ние".

Относно това дали ЕК е наясно как плащат другите страни от ЕС, които получават руски газ след отказа на България и Полша да плащат в рубли, зам-председателят на ЕК отговори:

"Само една държава заяви, че ще плаща в рубли и това е Унгария. Всички останали договори са спазени и плащанията са в евро или долари."

На въпрос на водещия защо доставките са прекъснати само за Полша и България, Тимерманс заяви:

"По две причини. Първо, защото договорите с руската газова компания изтичат и за Полша, и за България. Второ, защото Путин счита Полша за най-големия си противник понеже Полша прояви кураж в ситуацията по отношение на големия брой бежанци, които прие, но и с категоричната си позиция. А България е неговият опит да разцепи Европа от югоизток. Трябва да похваля българските власти и правителството за отговорните действия в тази ситуация."

По отношение на анонсирания от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен нов пакет санкции срещу Русия, включващ пълното ембарго на руския петрол и исканите изключения от него, зам-председателят на ЕК коментира:

"Трябва да гарантираме, че санкциите, които ще наложим, ощетяват Путин, а не нас. Разбира се, че и ние ще понесем щети. Но ефекта, щетите трябва да са много по-големи за Русия, а не за нас. Ние трябва да покажем общо европейска солидарност с онези държави, които ще се сблъскат с краткосрочни проблеми, ако спрем да внасяме руски петрол. Ето защо Комисията предлага шест месечен период преди крайната цел. Ще разгледаме нуждите на отделни държави, които се намират в по-сложна ситуация."

По отношение на краткосрочните алтернативи за ЕС на русия газ, ако доставките от Москва бъдат прекъснати за целия ЕС, Тимерманс заяви:

"Разбира се, това ще ни създаде трудности, но това са трудности, които можем да посрещнем. Алтернативата е да увеличим вноса от други части на света през газопроводи, но също и с втечнен газ. Затова и водим разговори с много държави, които могат да са наши доставчици на втечнен газ. Американците ни обещаха първоначално 15 милиарда кубични метра втечнен газ, които могат да нараснат до 50 милиарда. В момента внасяме150 милиарда кубични метра руски газ, но можем да ги намалим с 50 милиарда преди края на тази година, а след няколко години можем да ги сведем до нула. Но за тази цел са ни нужни алтернативни източници на газ, за тази цел трябва да ускорим прехода си към възобновяеми източници, защото ако искаме Европа да е суверенна, това трябва да стане на основата на възобновяемите източници. На трето място, ние трябва да намалим енергийното потребление. Трябва да работим с индустрията, но и с обществото, за да успеем да потребяваме по-малко енергия и това е напълно възможно. Така че, алтернативни източници, ускоряване на прехода към възобновяеми източници и потребяване на по-малко енергия – това са трите стълба на нашия подход."

По думите му това, което трябва ЕК може да преосмислим в Зелената сделка в новата енергийна ситуация в Европа след руската инвазия в Украйна, е ускоряването на няколко аспекта, особено прехода към възобновяеми енергийни източници. "Например, може да се ускори монтирането на слънчеви панели по покривите на сградите, да се увеличи значително вятърната енергия и трябва да повишим енергийната ефективност, за която можем да направим много повече от вече направеното и предложеното. Освен това, ако искате да не използвате такива количества газ каквито сте планирали при прехода от въглища към възобновяеми източници, може да удължите използването на въглища, само ако ускорите  създаването на възобновяеми източници. Така че, не използвате повече газ, използвате малко по-продължително въглищата, но ускорявате възобновяемите източници. Така нетният ефект върху емисиите няма да е негативен," коментира Тимерманс.

По отношение на ядрената енергия, ресорният зам-председател на ЕК заяви:

"Ядрената енергия не е зелена, но има предимството да не отделя емисии. Ядрената енергия винаги ще е част от енергийния микс в много от държавите членки. Тя е включена в таксономията като преходен енергиен носител както предложи Комисията. Ясно е, че предимството на ядрената енергетика е че тя има нулеви емисии и осигурява електричество без да създава емисии. Недостатъците включват продължителното време нужно за изграждане на атомна централа и тя е много скъпа. Всяка от държавите-членки ще трябва сама да прецени дали ще инвестира в това или ще инвестира повече във възобновяеми източници. Това зависи от държавите членки, те са независими в решенията си дали да построят атомни централи или не“.

На въпрос на водещата как ще помогне ЕК в краткосрочен план на България, която има запаси на газ за един месец, Тимерманс заяви: "България заслужава да бъде подкрепена. Към страната незабавно тръгнаха допълнителни количества газ от Гърция." А по отношение на по-високата цена, на която София ще плати този газ, Тимерманс коментира: "Цените са по-високи навсякъде. Това е реален факт за всички. Това, което трябва да направим е да гарантираме, че България има достъп до газ с приемливи цени и да покажем нашата солидарност. Ние няма да изоставим България сама да решава проблемите. Ще бъдем напълно солидарни. България го заслужава. "

Цялото интервю може да намерите на сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

46
rate up comment 0 rate down comment 1
potentielle_energie
преди 1 година
Зърнени храни да не са конкуренция на Чирен?Петролното находище Бутан-юг за добив на суров нефт и природен газ е открито през 2001 година.Концесионният договор е изтекъл през октомври 2013 година, а добивът е прекратен заради спадане на дебита, като са започнати и аварийно-спасителни дейности на единствения сондаж в находището.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 2 rate down comment 3
юрист
преди 1 година
''... като хората още за себе си, не са я изчистили до промишлена приложимост?..'' Напротив- от 2016 г. Япония ВЕЧЕ ПРАВИ ПРОМИШЛЕН ДОБИВ на газови хидрати. Щом считате, че това не е вярно, дайте професионално и ОБЕКТИВНО инфо по въпроса, защото ''....Оказва се например, че истинската заплаха за присъствието на "Газпром" на световния пазар на горивата НЕ Е ШИСТОВИЯ ГАЗ, А ГАЗОВИТЕ ХИДРАТИ . Това се посочва и в документи на руското енергийно министерство от 2013 г....''https://....blitz.bg/goreshtite-***/shche-stane-li-blgariya-dubay-s-proekta-sugar-cherno-more-krie-skrovishche-za-16-280-miliarda-leva_news435731.html С две думи- ако не защитавате професионално интересите на газпром, а единствено БЪЛГАРСКИТЕ ДЪРЖАВНИ ИНТЕРЕСИ, моля, дайте обективно инфо за твърдението си. Ако не го направите, ще считам, че пишете тук, за да защитавате срещу заплащане интересите на газпром и държавните интереси на русия, а това значи, че сте проводник на вражеска за България държава и водите руската информационна война в България с цел икономическото ни смачкване от русия, въпреки, че ИМАМЕ и находище на конвенционален природен газ, и находище на газови хидрати на наша държавма територия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 1 rate down comment 2
Pyramid
преди 1 година
Момиче, каква технология ще "вземеш под наем", като хората още за себе си, не са я изчистили до промишлена приложимост? И какво знаеш за добива на шистови нефт и газ, да не би да имаш едно-едничко изобретение в сферата, сравнена с няколко групи такива при мен? " Пълни глупости" ли каза? Именно. Сипе ги онази, в огледалото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 1 rate down comment 3
юрист
преди 1 година
Пълни глупости- АЗ СЪМ ЕДИНСТВЕНИЯТ КОМЕНТАТОР, при това съм жена и не съм енергетик, а адвокат, който се скъса да пише за БЪЛГАРСКОТО НАХОДИЩЕ НА ГАЗОВИ ХИДРАТИ в Черно море. За газът в Северозападна България НЕ ЗНАЕХ, но за газовите хидрати знам от 2014 г. и през годините досега следях всяко инфо по тази тема. То е достатъчно само да се промени закона за концесиите и да вземем ПОД НАЕМ ЯПОНСКАТА технология за добив на газови хидрати, и край- осигуряваме си енергийната независимост от РУСКИ И ВСЯКАКЪВ ДРУГ ГАЗ и НИЕ- БЪЛГАРИЯ- ЗАПОЧВАМЕ ИЗНОС на газови хидрати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 0 rate down comment 0
potentielle_energie
преди 1 година
Douching is a method
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 2 rate down comment 3
Pyramid
преди 1 година
С американски технологии, България не може да извлече безопасно дори 1/10 от този газ. С български може, и аз от години тук ви разправям, открил съм как. Ала всякакви "умници", вкл. явни русофоби като теб, ми разправяха, че съм бил не знам какъв си, че нищо не съм разбирал и т.н. Не е ли забавно, как сега, с мерак, се насочвате към отравяне на подземните ни води, само и само, да "натриете носа на Путин? Ами бълха го ухапала за/от нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 3 rate down comment 3
юрист
преди 1 година
Северозападна България разполага с 480 млрд. куб. метра природен газ. Това посочва доклад на американска компания, проучвала възможностите за добив на шистов газ у нас. Информацията съобщи Иван Хиновски, бивш депутат от Има такъв народ, председател на Българския енергиен и минен форум в предаването "120 минути" по бТВ. По думите му информацията е скандална. Той даде повече подробности по темата: "През 2011 г. България получи геоложки доклад от едно проучване на една голяма американска компания, който доказва, че в Етрополската формация, Северозападна България районите на Луковит, Ъглен, Пещене, Врачанско, разполага с 480 млрд куб. метра шистов газ. Това е потреблението на България за 150 години", каза Хиновски. Той добави, че този доклад дълго време се е укривал. 2011 г. компанията депозира доклад отчет по договор за проучване в Министерството на енергетиката. Мълчание. И изведнъж през 2012 г. под натиск на зелени неправителствени организации България наложи мораториум върху проучванията и добива на шистов газ. Тази информация събуди изключително сериозни тревоги в най-големия доставчик на газ за България - Газпром. Това беше тревожна информация и аз имам своя информация, че Газпром направи така, че България да остане изцяло зависима от руски газ, заяви Хиновски. През 2012 г. след този мораториум, комисията по енергетика е била склонна да го отхвърли, обясни той. Всички проекто-документи, решението на комисията по енергетика в Народното събрание бяха да се отхвърли исканият мораториум на зелените. И 20 минути преди събирането на комисията започнаха да се раздават едни листа и председателят на комисията Мартин Димитров сконфузено каза Приемаме искането за налагане на мораториум. Много учудващо в последния момент. Имам чувството, че това бяха някакви маневри, външнополитически, каза още експертът.По думите му този доклад е окончателен и е официален. Той идентифицира невероятни резултати с към 480. млрд. куб. метра природен газ разполага Северозападна България Луковит, Пещене, Ъглен и други. Това е при допускането за шистов добив, добави Хиновски. След приемането на този мораториум през 2012 г. се отправя искане към тази компания да преработи прогнозата и вместо шистов добив да даде прогноза за конвенционален добив. Компанията преработва доклада и дава цифрата 86 млрд. куб. метра. Следва мълчание 2 години и отговорът е, че няма доказателство за рентабилността на добива на този природен газ. Скандално е. Компанията, която предлага добив казва, че е рентабилно и тя внася доклад за геоложко откритие с втората фаза - концесия за добив. Тя го предлага, а министерството казва не, това не е рентабилно. Няма никаква логика в това решение, отбеляза Хиновски.Той допълни, че си го обяснява с външни политически въздействия.https://fakti.bg/bulgaria/676909-hinovski-severozapadna-balgaria-razpolaga-s-480-mlrd-kub-metra-priroden-gaz ОГЪН ДА ГИ ГОРИ ВСИЧКИ ПРЕДАТЕЛИ НА БЪЛГАРИЯ И ВСИЧКИ ПОЛИТИЦИ, ПОЛУЧИЛИ ПОДКУП ОТ ГАЗПРОМ, ЗА ДА ПРОДЪЛЖИ ЕНЕРГИЙНАТА НИ ЗАВИСИМОСТ ОТ РУСИЯ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 2 rate down comment 3
юрист
преди 1 година
Достатъчно е България да каже- май000ната му на руския газ и на газпром, България ще си разработва собствените находища на природен газ и на газови хидрати, и като нищо русия може да започне да ни се МОЛИ да ни доставя руски природен газ не на цена 270 долара за 1000 куб.м. газ, а на цена напр. 40 долара за 1000 куб.м. газ. СЕГА е моментът да се направи това за България и всеки наш политик, който не го направи, значи директно получава ПОДКУП от газпром, за да не го прави и за да отклонява нещата към газпром и руския газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 4 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
Друзя, от този терминал ще тръгват корабчетата за нас... Damietta Segas LNG Terminal... Днес гнъ.са медведев беше яхнал метлата и поляците и българите му бяха най-виновни, че не искали да купуват повече руски тръбен газ, скоро и купони за храна чак сме щели да въвеждаме... ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 3 rate down comment 2
юрист
преди 1 година
1. Турция заяви, че в Черно море имало газ за целия святЕнергийните запаси в Черно море са задоволителни за покриване на международното търсене на природен газ за 45 години , сподели в събота заместник-председателят на ръководещата турска Партия на справедливостта и развиването (ПСР) и някогашен министър председател на Турция Бинали Йълдъръм, представен от ТАСС.2. Ще стане ли България Дубай с проекта SUGAR: Черно море крие съкровище за 16 280 милиарда лева Само запасът от метан в газовите хидрати е равен на брутния ни вътрешен продукт за 407 години, твърдят учени Варна, България 11 Авг. 2016, 13:58 ....Успешното добиване на природен газ от хидрати е на практика неизчерпаем източник на енергия, защото според проучванията запасите ще стигнат за период от 64 000 години...."Съществуващите данни не позволяват еднозначна оценка за басейна на Черно море, затова са изследвани оптимистичен и песимистичен модел. Така според оптимистичния модел площта на зоната на стабилност на газови хидрати в Черно море е 280 000 кв. км и 290 000 кв. км по песимистичния.Обемът на зоната на стабилност на газовите хидрати е съответно 76 000 куб. км и 9 200 куб. км. При това средното запълване на зоната за стабилност с газови хидрати е между 8,5% и 1,2%.Обемът на газовите хидрати е в рамките на 6 500 куб. км и 115 куб. км , а количеството на метана в хидратите - 44 000 куб. км и 500 куб. км.", обяснява доц. Василев, който е един от водещите учени в тази област у нас Като имаме впредвид, че един куб. км е равен на 1 млрд. куб. м, а 1000 куб. м метан по междунардни цени е около 270 лева, груба сметка показва, че на дъното на морето под формата на хидрати лежи астрономическата сума от 16 280 млрд. лева. За сравнение числото е съизмеримо с брутния вътрешен продукт на България за 407 години. Освен това, по предварителните оценки на Института по океанология между 10 и 20% от това богатство се намира в наши води. Според сеизмичните записи и определено по оптимистичния модел пък количеството метан в икономическата ни черноморска зона възлиза на 7 500 куб. км, става ясно още от данните. Засега опитите за добиване на метан се ориентират към местата с най-висока концентрация на хидрати, казват учените. При това се предполага, че от "горящия лед", както още наричат хидратите, може да се добиват и други газове. "Разработваните и тествани технологии за извличане на метан от метанови хидрати са насочени към най-добрите колектори в зоната за стабилност на газовите хидрати - едрозърнести пясъци, откривани в морското продължение на речните русла. За Черно море се предполага, че 10% от обема на зоната на стабилност е с подобни условия. Вероятно е съществуването и на хидрати на сероводорода. Такава площ се изследва в турската икономическа зона, а по неокончателни данни се набелязва и в българската", обяснява океанологът. Данните са обнадеждаващи, особено на фона на световните тенденции в търсенето на алтернативи на добива от конвенционалните находища на газ. Япония вече обяви, че успешно е приложила технология за извличане на метана от хидратите на дъното на океана и се очаква ефектът от добива да е съпоставим с революцията в енергетиката на САЩ, предизвикана от добива на шистов газ. "Хидрати се срещат в две среди - в криогенните полярни области на сушата и шелфа и в дълбоководните седименти на океаните и моретата. За Черно море зоната на стабилност на газовите хидрати започва при дълбочини на водата 500-900 м и има средна мощност под дъното от 300 м. Първият стабилен пробен добив на метан е в криогенните хидрати на Аляска, а първите експерименти с добив от морски газови хидрати са осъществени от Япония", информира доц. Атанас Василев. Разбира се, има и проблеми, споделят специалистите. Една от най-съществените пречки е, че се засягат интересите на големите компании, които добиват газ по конвенционален начин.Оказва се например, че истинската заплаха за присъствието на "Газпром" на световния пазар на горивата НЕ Е шистовият газ, А ГАЗОВИТЕ ХИДРАТИ. Това се посочва и в документи на руското енергийно министерство от 2013 г.Само година след това опасенията на монополистите са на път да станат действителен факт. Газовата революция в Япония вече удари интересите на руския газов монополист в Тихоокеанския регион. Японската държавна корпорация Japan Oil, Gas & Metals National Corp (Jogmec) обяви, че първа в света е успяла да добие природен газ от ледени метанови хидрати от морското дъно. Това е станало на дълбочина от 1,3 км, от дъното на Тихия океан на 50 км от брега на остров Хонсю. От Jogmec се похвалиха, че местните запаси са достатъчни, за да се удовлетворят потребностите на страна за синьо гориво за следващите 100 г. Ако прогнозите се потвърдят, това ще е удар по интересите на "Газпром" в региона, защото руският газов монополист инвестира в изграждането на нови трасета и разработването на нови находища, които да удовлетворят нуждите на Япония и Китай от синьо гориво. "Големите компании следят внимателно и участват активно в изследванията на газовите хидрати и разработването на методики за добив - коментира в тази връзка доц. Василев. - Те са и първите, които могат да използват опит и техника за промишлена експлоатация на газовите хидрати и да увеличат печалбите си. При все това се опасявам, че в България може да има натиск и изкуствено създадени пречки, както външни, от геополитически характер, така и вътрешни - "български". Ще бъде много жалко, ако се случи така, тъй като газовите хидрати могат да направят България не само енергийно независима, но и високотехнологична и с висок научен потенциал. Защото не само добивът на метан, но и широкото приложение на иновативни хидратни технологии ще променят съществено света в близките десетилетия." В зависимост и от тези фактори оценките на доц. Атанас Василев за това кога най-рано може да започне промишлен добив у нас също се разделят на оптимистичен вариант - след 2 години, и песимистичен - след 20 години. Получиха ток и гориво от сероводорода в дълбините. Оказва се, че освен извличането на природен газ от хидрати, Черно море ни предлага и друг неизчерпаем източник на енергия. От огромното количество сероводород, което е около 78 млрд. тона, теоретично могат да се произведат 9000 млрд. киловат часа електроенергия. При това на практика абсолютно безплатно, защото процесът се базира на химически реакции. В добавка с получения ток, от сероводорода на място безплатно може да се произвежда и водород. Такъв добив ще се отрази изключително благоприятно и в екологично отношение. Токсичният сероводород, чието количество постоянно се увеличава и заради, който на дълбочина по-голяма от 150 м няма живот, ще бъде изчерпан...." Според нашите разработки абсолютно може да се разчита на промишлен ефект. Касае се за огромен резерв от енергия и при това той постоянно се допълва. Сероводородът се натрупва и в наши дни, тъй като в Черно море се вливат много реки, които носят органика. На дълбочина под 150 м, където няма кислород, бактериите, които виреят там за да окислят органиката използват кислорода, който е в сулфидните съединения и и по този начин се получават сулфиди, което също увеличава количеството на сероводорода", казва в заключение доц. Мартинов.https://....blitz.bg/goreshtite-***/shche-stane-li-blgariya-dubay-s-proekta-sugar-cherno-more-krie-skrovishche-za-16-280-miliarda-leva_news435731.htmlOт разработването на ТОВА БЪЛГАРСКО НАХОДИЩЕ СЕ СТРАХУВА ГАЗПРОМ И ЗАТОВА РЕДОВНО И ДИРЕКТНО СИ КУПУВА И ПОЛИТИЦИТЕ НИ, И ТЕХНИТЕ ТР000ЛОВЕ, КОИТО ДА НИ УБЕЖДАВАТ, ЧЕ БЪЛГАРИЯ НЯМАЛА ЗАЛЕЖИ/ НАХОДИЩА НА ЕНЕРГИЯ И НАЙ- ДОБРЕ ДА ПОЛУЧАВАМЕ ГОРИВА ОТ РУСИЯ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още