IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария се обяви и срещу въвеждането на минимален глобален данък в ЕС

Почти 140 страни достигнаха до сделка от две стъпки през октомври за минимална данъчна ставка от 15% за мултинационалните компании

21:12 | 14.06.22 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Унгария изрази възражения срещу прилагането на минимална световна данъчна ставка в Европейския съюз (ЕС) във вторник, заявявайки, че може да подкрепи единствено предложение, които не поставя в неблагоприятно положение компании, работещи в Унгария, и позовавайки се на допълнителни рискове заради войната в Украйна, предава Ройтерс.

Почти 140 страни достигнаха до сделка от две стъпки през октомври чрез посредничеството на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за минимална данъчна ставка от 15% за мултинационалните компании.

Споразумението направи по-трудно компаниите като Google на Alphabet, Amazon и Facebook на Meta да избягват плащането на данъци, регистрирайки печалба в юрисдикции с ниски данъци.

Отделните страни сега трябва да изготвят детайлите за това как да бъде приложена сделката преди крайния срок на ОИСР за 2023 г.

Франция, която в момента държи ротационното шестмесечно председателство на Съвета на ЕС, иска бързо прилагане на сделката в 27-членния блок, където данъчните въпроси изискват единодушно одобрение.

Полша продължава да блокира компромиса, а сега и Унгария изрази своите възражения.

„Проектът на подробните правила за предложението на ОИСР за глобална минимална данъчна ставка и прилежащото предложение на Съвета на ЕС не напредва с очаквания темп“, казва правителството на Унгария в отговор по имейл на въпроси на Ройтерс.

Правителството твърди, че въвеждането на предложението на ОИСР да се облагат големи технологични фирми се отлага, а компаниите, създаващи работни места в Унгария, ще бъдат облагани незабавно.

„Освен това рисковете за конкурентоспособността трябва да бъдат оценени и поради войната между Русия и Украйна“, казва още правителството.

В понеделник управляващата партия Фидес на премиера Виктор Орбан предложи проекторезолюция на икономическата комисия на парламента, в която се казва, че парламентът трябва да се противопостави на одобрението на директивите на ЕС относно минималната глобална данъчна ставка поради "военната инфлация и икономическата криза, дължаща се на войната".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Да бе.Те затова ли така масово се изнасят от Германия и идват в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
Императорът
преди 2 години
Голям напредък - 140 държави. А другите? Нима мислите, че ще натиснете всички държави да ви играят игричките? Една да остане, компаниите ще се изнесат натам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 2 години
унгария защо не излиза вече от ЕС. Покана ли чака? Унгарси чифутини, какво ви пречи че Гугъл щял да плаща 15% данък а не 3(или колкото е там), както е в момента? Излизайте от ЕС и не ни занимавайте повече с вашите капризи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
cyclop
преди 2 години
Напоследък всички действия на ЕС изглеждат насочени срещу интересите на гражданите на ЕС. Заради това когато някоя държава се опитва да защитава интересите на гражданите си, изглежда че непрекъснато се противопоставя на ЕС. Странно е, но разбираемо - ако знаеш каква е целта, действията към нея са ясни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
Борката
преди 2 години
В ЕС явно е останал 1 народ. Как ще оцелее в това блато, което се плиска насам-натам, на където го заклатат - идея нямам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още