IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси приключиха най-силната си сесия от над 3 месеца

Технологичните акции повеждат ръстовете в региона

19:35 | 24.06.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Luke MacGregor/Bloomberg, архив</em></p>

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg, архив

Основните европейски борсови индекси приключиха най-силната си сесия за последните над 3 месеца, слагайки оптимистичен край на една волатилна седмица на фона на растящите страхове относно рецесия, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 напредна с 2,62% до 412,93 пункта.

Германският измерител DAX записа ръст от 205,54 пункта, или 1,59%, до ниво от 13 118,13 пункта.

Френският показател CAC отчете повишение от 3,23% до 6073,35 пункта.

Британският индекс FTSE прибави 188,36 пункта, или 2,68%, към стойността си, повишавайки се до равнище от 7208,81 пункта.

Акциите на технологичните компании в рамките на Stoxx 600 поскъпнаха средно с 3,8%, като оглавиха ръстовете в региона.

Пазарите реагираха на редица икономически новини от Европа.

Потребителите във Великобритания са свили покупките си през май, изправени пред най-високата инфлация от 40-години насам, съобщи Националната статистическа служба (ONS) на страната. През май продажбите на дребно са намалели с 0,5% на месечна база, което е малко по-слабо от очакванията на икономистите, анкетирани от медията, за спад от 0,7 на сто.

В същото време темпът на растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) на Испания се е забавил в началото на годината, показват данните на испанския национален статистически институт в петък. През първото тримесечие на 2022 г. ръстът на испанската икономика се е забавил до 0,2% на тримесечна база. За сравнение - в края на миналата година повишението е било в размер на 2,2%.

Бизнес климатът в Германия се подобрява през май, когато компаниите са били удовлетворени от сегашните условия, но очакванията им за бъдещето са запазили песимистичния си оттенък, показват данните на базирания в Мюнхен институт Ifo, публикувани в петък. Индексът на бизнес нагласите расте от 91,9 пункта през април до 93 пункта през май.

борси борси

В Италия, бизнес нагласите сред всички основни сектори в страната бележат подобрение през юни, докато потребителското доверие се е свило, съобщи италианският национален статистически институт. Бизнес нагласите сред производителите са се повишили до 110 пункта през юни, след като през май те достигнаха ревизираните 109,4 пункта (109,3 пункта първоначално обявени). За сравнение - медианните прогнози на 11 анализатори, анкетирани от медията, бяха за резултат от 108,5 пункта.

Инвеститорите обърнаха внимание и на коментарите на председателя на Еврогрупата Паскал Донаху, според когото рецесията представлява риск за еврозоната, но той може да бъде избегнат с правилната подкрепа и фискална политика. Въпреки че енергийните шокове и събитията в сферата на сигурността може да повлияят на икономическото представяне, групата въвежда мерки в подкрепа на страните в нужда, каза Донаху в интервю за телевизия Bloomberg в петък.

При индивидуалните акции книжата на листнатата на борсата в Лондон Ultra Electronics поскъпнаха с над 12%, след като британското правителство продължи с процеса на одобрение на поглъщането на компанията от конкурента Cobham.

На дъното на бенчмарка се озова Neste, компания за рафиниране на петрол, чиито книжа поевтиняха с над 7 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
GiRo
преди 1 година
Бегай в Русия да надебелееш още, плондер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
Императорът
преди 1 година
Че то ЕС е в рецесия, бе? 0.2% растеж, ама 8.2% инфлация... значи 8% рецесия !!! И всеки ЕС-пеец усеща това по окльощавяващият си здник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още