IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предупреждението на АЦБ не успя да помрачи настроението на борсите в Европа

Rolls-Royce Holdings се озова на дъното на Stoxx 600 заради слабия си отчет за първото полугодие

19:40 | 04.08.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Основните европейски борсови индекси приключиха редовната търговия с ръстове, затвърждавайки оптимизма сред инвеститорите от предходната сесия, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 напредна с 0,18 на сто до 439,06 пункта.

Германският измерител DAX записа ръст от 0,55% до 13 662,68 пункта.

Френският показател CAC прибави 0,64% към стойността си, покачвайки се до 6513,39 пункта.

Британският индекс FTSE отчете повишение от 0,03% до 7448,06 пункта.

Проучване на Европейската централна банка (ЕЦБ) показва, че потребителите в еврозоната се готвят икономиката да се свие и високата инфлация да продължи да изяжда от доходите им през следващата година. Проучването, проведено през юни, показва, че медианната оценка на потребителите е за ръст на цените с 5% през следващата година и инфлация от 2,8% след три години. За сравнение, очакванията за номиналните доходи са да растат с 0,9%, а разходите – с 3,9%, което предполага голям спад в способността на домакинствата да спестяват.

Във фокуса на инвеститорите беше и решението на Английската централна банка (АЦБ) да одобри повишение на лихвите с 50 базисни пункта до 1,75%. Това е най-голямото повишение от 1995 г. насам и първото такова, откакто банката получи независимост през 1997 г. Ходът е в съответствие с очакванията на пазарите и анализаторите, които се бяха подготвили за двойно по-голям ръст на лихвите спрямо досегашните действия на банката в опит да се контролира най-високата от 40 години насам инфлация в страната.

европа европа

"Ръстът на британската икономика се забавя. Скорошното поскъпване в цената на газа доведе до още едно значително влошаване на перспективите за активността в кралството и останалата част на Европа. Очакванията са Великобритания да навлезе в рецесия от четвъртото тримесечие на тази година", предупреждават от АЦБ.

В Германия, фабричните поръчки се свиват с по-малко от очакваното през юни, сочат данни на германската статистическа служба. Според сезонно изгладените данни фабричните поръчки са с 0,4% по-малко през юни спрямо май. За сравнение - очакванията на анализаторите, анкетирани от медията, предвиждат понижение в размер на 0,8%. 

Трейдърите обърнаха внимание и на новите данни за безработицата в САЩ. Броят на молбите е достигнал 260 хил. в седмицата до 30 юли, което е в съответствие с прогнозите на Dow Jones. Спрямо предходния седемдневен период, ревизиран в посока надолу, е налице ръст от 6 хил. броя, с който показателят се е доближил до най-високото си ниво, отчетено през ноември.

На върха на Stoxx 600 се озова Zalando, след като акциите на германската компания за онлайн търговия поскъпнаха с над 13%, отразявайки силния финансов отчет за полугодието.

Цената на акциите на Ubisoft се повиши с 11%, след като Ройтерс съобщи, че китайският технологичен гигант Tencent планира да придобие дял във френската гейминг фирма.

В дъното на Stoxx 600 се озова британската компания за самолетни двигатели Rolls-Royce Holdings, чиито книжа поевтиняха с близо 9 на сто, след като концернът отчете слабо първо полугодие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още