IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русал обсъжда възможността за допълнителна емисия акции

Компанията разполага със сериозен потенциал за растеж, твърди един от акционерите в нея - Михаил Прохоров

15:52 | 08.06.11 г.
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Собственикът на групата компании Онэксим и съсобственик в Русал Михаил Прохоров потвърди възможността за допълнително емитиране на акции от руския алуминиев гигант в рамките на 7-10%, съобщи РИА Новости.

„Това е един от възможните варианти, които разглежда бордът на директорите на Русал“, каза Прохоров.

Той добави, че не обмисля възможността за продажба на дела на Онэксим в Русал. „Смятам, че компанията разполага със сериозен потенциал за растеж“, обоснова се Прохоров.

Онэксим притежава 17,02% от акциите на РУСАЛ, като най-големият акционер е En+ Group на Олег Дерипаска с 47,41%. Акционерите в групата СУАЛ имат дял от 15,80%, Amokenga Holdings, която е дъщерна компания на Glencore, държи 8,75%, а мениджърският екип на компанията – 0,26%.

Делът на основните акционери намаля леко, след като през януари 2010 г. компанията проведе първично публично предлагане на акциите си на Хонконгската и Парижката фондови борси, като при това емитира допълнително акции в размер на около 11% от увеличения уставен капитал.

През декември 2010 г. стартира програма за руски депозитарни разписки на алуминиевия гигант. През април тази година директорът за финансовите пазари в Русал Олег Мухамедшин обяви, че компанията проучва възможността за листване на борса в Северна Америка.

Русал е сред лидерите в света по добив и преработка на алуминий, като пазарният й дял се оценява на около 10%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още