IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатори: Нови EFTs може да инвестират изцяло в алуминий

Лесното търгуване с алуминий и големите запаси от метала са сред причините той да бъде предпочетен

15:04 | 11.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Анализатори: Нови EFTs може да инвестират изцяло в алуминий

Алуминият вероятно ще бъде първият промишлен метал, в който ще инвестират нови борсово търгувани фондове (ETFs), които са насочени изцяло към този вид суровини.

Това смятат повечето финансови анализатори, участвали в проучване на Bloomberg. В момента повечето такива фондове влагат в ценни метали като злато и сребро, а пазарът им се оценява на около 100 млрд. долара.

Според 14 от 16 анкетирани анализатори алуминият ще е активът, в който ще инвестират следващите ETF, отчасти заради големите резерви от него на Лондонската метална борса. Те надминават като количество тези на останалите цветни метали, взети заедно.

В същото време калаят е най-непопулярната възможност заради малките му запаси.

Инвестиционната компания ETF Securities Ltd., която управлява активи за над 22 млрд. долара, съобщи, че ще пусне скоро борсово търгуван фонд, който инвестира в шест индустриални метала, в това число мед и алуминий.

Първите ETF, инвестиращи в метали, се насочиха към злато, като техните инвеститори натрупаха 2084 т злато, откакто първият подобен EFT стартира в Австралия и Лондон през 2003.

Това е два пъти по-голямо количество, отколкото са златните резерви на Швейцарската централна банка.

Данните показват широкия инвеститорски интерес към суровините.

Общият размер на активите под управление на фонда са нараснали пет пъти от 2004 досега до 300 млрд. долара, по данни на Barclays Capital. Количеството злато, притежавано от фонда, се е удвоило, откакто пазарите на ценни книжа се сринаха през 2008 г.

Златото поскъпва през последните десет години, което е най-дългата му печеливша серия от поне 1920 г. насам, и е поскъпнало над пет пъти през последното десетилетие. За сравнение индексът S&P 500 се е понижил с 12% спрямо нивата си от края на 2000 г.

Лесното търгуване с алуминий и големите запаси от метала са сред причините той да бъде предпочетен от анализаторите в анкетата на Bloomberg. На Лондонската метална борса са сключени 4,07 млн. сделки с алуминий от началото на септември , което е с 54% повече от медта, която е следващият най-тъгуван метал.

Запасите от алуминий в складовете на Лондонската метална борса възлизат на 4,3 млн. тона, което е три пъти повече в сравнение с резервите от мед, никел, олово, цинк и калай взети заедно.

Създаването на ETF, който търгува с алуминий, означава и ново търсене, според анализатори на Deutsche Bank. Те са на мнение, че създаването на борсово търгуван фонд, който търгува с алуминий, ще привлече 2% от световното търсене, а в същото време ще трябва да държи 13% от това търсене в наличност.

От руската минна компания Норилск Никел, която е най-големият доставчик на никел в света, и от най-големия производител на алуминий в света Русал са заявили, че са готови да снабдяват с метали новите борсово търгувани фондове.

Един от най-големите недостатъци на борсово търгуваните фондове, влагащи в алуминий, ще са големите разходи за съхраняване на метала. Според анализатори на U.S. Commodities Funds разходите за складиране на алуминий са около сто пъти по-големи от тези за съхранение на медта.

Цената на алуминия с доставка след три месеца се повишава с 3 долара до 2423 долара за тон на Лондонската борса за метали днес. От началото на тази година алуминият е поскъпнал с 8,7 на сто, след като през миналата година цената му скочи с 45 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още