IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Беларус продава изцяло газовата си компания на Газпром

"Белтрансгаз" е оценена на 5 млрд. долара, руският концерн вече е изкупил половината от акциите й

15:43 | 30.06.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Беларус продава изцяло газовата си компания на Газпром

Беларус очаква до края на деня решението на руския концерн Газпром за покупката на останалите 50% от държавната газова компания на Беларус - „Белтрансгаз“. Това е съобщил вицепремиерът на Беларус Владимир Семашко, цитиран от РИА Новости. 

По думите му Беларус и Газпром са се споразумели за формулата за изчисляване на цената на руския газ за страната за 2012 г. и „тази цена е изгодна и за двете страни“.

„Ако постигнатите договорености устройват Русия, то ние (Беларус) сме съгласни да продадем вторите 50% от „Белтрансгаз“, коментира Семашко.

Той е подчертал, че при преговорите по сделката не е оспорвана оценката на „Белтрансгаз“, направена преди няколко години. Тогава газовата компания на Беларус е била оценена на 5 млрд. долара. Газпром вече е изкупил половината от акциите й за 2,5 млрд. долара.  

Междувременно днес министърът на икономиката на Беларус Николай Снопков е съобщил, че до края на годината страната трябва да привлече външно финансиране в размер на 3 млрд. долара за балансиране на платежния си баланс. Властите разглеждат възможността за кредити от МВФ и от други източници. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Pastir2
преди 12 години
Монополни структури в ръцете на руснацита са си чисто икономическо самоубийство (справка Нефтохима в Бургас)...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още