IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър предупреди, че ще блокира преговорите на Турция за ЕС

Реториката между Анкара и Никозия се изостри, след обявяването на плановете на Кипър да започне сондажи за нефт и газ в находища оспорвани и от двете страни

21:59 | 14.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: QuartierLatin1968 , лиценз: <strong><a href="http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/" target="_blank">CreativeCommons</a></strong></em></p>

Снимка: QuartierLatin1968 , лиценз: CreativeCommons

Кипър възнамерява да блокира присъединителните преговори на Турция с Европейския съюз, ако Анкара продължи да оспорва правото на острова да извършва сондажи за природен газ, съобщава Ройтерс.

Реториката около собствеността на нефтените и газови находища се изостри на фона на влошаването на отношенията между Турция и Израел, откриването на големи газови находища от Израел и обявяването на плановете на Кипър да започне сондажи още през следващия месец.

Кипър, който е разделен от 1974 г., когато Турция нахлу на острова и окупира северната част в отговор на вдъхновен от Гърция преврат, блокира отварянето на няколко преговорни глави в процеса на преговори между Европейския съюз и Турция. Една от тях бе за енергетиката.

"Позицията на Кипър остава непроменена. Турция трябва да поеме официален ангажимент към ЕС, че ще преустанови своите провокации спрямо Република Кипър и ще спре да пречи на усилията на Кипър в областта на енергетиката", заяви говорителят на кипърското правителство Стефанос Стефану.

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган заяви миналата седмица, че Анкара е готова да изпрати военни кораби в Средиземно море поради противоречията с Израел във връзка с блокадата от страна на Израел на ивицата Газа.

Предупреждението се отнася и до Кипър, тъй като съвпада с желанието на Кипър да извършва сондажи за газ в югоизточната част на острова - право, което Турция оспорва.

Турция, единствената държава, която признава Севернокипърската турска република, смята, че всички въглеводородни находища принадлежат не само на кипърските гърци, но и на кипърските турци.

Спорът може да усложни започналите през 2008 г. мирни преговори между кипърските гърци и кипърските турци. Сондажите съвпадат с желанието на ООН да разреши кипърския въпрос до средата на 2012 г.

Кипърският президент Димитрис Христофиас заяви снощи, че страната му ще продължи проучванията за въглеводороди в източната част на Средиземно море, изтъквайки, че плановете за сондажи за нефт и природен газ са нейно суверенно право.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:10 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още