IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръст от 8,8% на турската икономика надхвърли очакванията на анализаторите

Икономическата активност се забавя, но скоростта на забавяне може да не се окаже достатъчна, за да коригира дисбалансите в турската икономика, коментира анализатор

17:22 | 12.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p class="western" lang="bg-BG">
	<em>Снимка: QuartierLatin1968 , лиценз: <strong><a href="http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/" target="_blank">CreativeCommons</a></strong></em></p>

Снимка: QuartierLatin1968 , лиценз: CreativeCommons

Турция отбеляза по-висок от очакваното ръст през второто тримесечие на годината. Нарастването на икономиката с 8,8% на годишна база обаче задълбочава опасенията, че експанзията е небалансирана и излага страната на риск от външни сътресения, пише Financial Times

Данните, публикувани в понеделник, разкриват спад на темпа на растеж спрямо първото тримесечие, но са доста над пазарните очаквания за ръст от 6 – 8%. 

„Икономическата активност се забавя, но скоростта на забавянето може да не се окаже достатъчна, за да коригира дисбалансите в турската икономика, като например нарастващия дефицит по текущата сметка“, казва Озгур Алтъг, главен икономист на BGC Partners в Истанбул.

Публикувани също в понеделник данни за дефицита по текущата сметка разкриват дупка в размер от 9% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната за 12-те месеца до края на юли. Дефицитът е факт въпреки туристическия бум в Турция.

Алтъг посочва, че страната е уязвима от външни сътресения и пресъхването на капиталовите потоци, тъй като 60% от дефицита по текущата сметка се финансира  от портфейлни инвестиции и неидентифицирани пера, които централните банки дефинират като нетни грешки или пропуски.

„Тези пера са най-несигурният начин за финансиране на дефицита по текущата сметка“, посочва той. „Това е ненадежден краткосрочен капитал“.

Сред другите фактори икономическият ръст през второто тримесечие беше подкрепен от 13,2% експанзия на строителния сектор, 13% ръст на търговията и 14,3% нарастване на финансовия сектор.

Нарастването на БВП през първото тримесечие на годината беше ревизирано нагоре до 11,7% от 11%. Това означава, че растежът през първата половина на годината в сравнение със същия период на миналата година е достигнал 10,2%.

Дори растежът през второто тримесечие спрямо първото, за който централната банка прогнозираше, че ще е близък до нулата, беше осезаемо позитивен – сезонно претеглен ръст от 1,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още