IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската банка ВТБ придоби над 80% от "Московска банка"

ВТБ оценява стойността на 100% от акциите на банката на над 8 млрд. долара

18:13 | 29.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
Руската банка ВТБ придоби над 80% от "Московска банка"

Групата на втората по големина банка в Русия – ВТБ (дъщерно дружество на която стана собственик на Булгартабак Холдинг), потвърди днес, че е придобила 80,57% от акциите на "Московска банка" в рамките на процедурата по финансово оздравяване на банката.

Акциите на "Московска банка", чийто мажоритарен собственик доскоро беше московската община, са придобити чрез структурата на ВТБ - ВТБ Дългов център. ВТБ оценява стойността на 100% от акциите на "Московска банка" на 258 млрд. рубли (8,07 млрд. долара).

Още през февруари ВТБ придоби 46,48% от акциите на "Московска банка" от общинските власти. Освен общинската власт, между крупните акционери в банката са "Столична застрахователна група" (17,32% от акциите) и офшорните компании Durland Investments (6,86%) и Plenium Invest (4,51%).

В началото на юли руската Централна банка и Агенцията по застраховане на влоговете предоставиха финансова подкрепа на "Московска банка" в размер на 295 млрд. рубли (9,22 млрд. долара) за 10-годишен период на изплащане с лихва от 0,51%. Получените средства позволяват на банката да покрие загубите си.

Според сключеното споразумение между Агенцията по застраховане на влоговете и ВТБ, ВТБ Дългов център става инвеститор в рамките на процедурата по оздравяване на "Московска банка".

Следващата стъпка по оздравяване на банката е докапитализация в размер до 100 млрд. рубли (3,13 млрд. долара). По този начин оздравяването на банката ще мине по набелязаните два етапа: първоначално получаване на заем от Агенцията по застраховане на влоговете, а след това – допълнителна емисия в полза на групата ВТБ.

Обемът на кредитите, по които "Московска банка" трябва да създаде резерви в размер на 100%, се оценява на 150 млрд. рубли (4,69 млрд. долара).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още