IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Benetton строи текстилен център в Ниш

Инвестицията е за 43 млн. евро, държавата ще компенсира компанията с 9 хил. евро за всяко разкрито работно място

12:38 | 15.03.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Benetton строи текстилен център в Ниш

Италианската компания за производство на дрехи и аксесоари Benetton ще строи текстилен център в сръбския град Ниш. Инвестицията ще бъде в размер на 43 млн. евро, като се очаква при достигане на пълен капацитет във фабриките да работят 2 700 души, съобщава Танюг.

Benetton е придобила комплекса на бившата компания Nitex, където трябва да бъдат изградени новите мощности. За момента са реконструирани четири от фабриките в комплекса, като се строят и нови.

До този момент са били реконструирани 20 хил. кв. м производствени площи. В рамките на целия проект се предвижда общата площ на реконструираните и новопостроените фабрики да бъде 75 хил. кв. м.

На този етап работата върви според първоначалните очаквания, посочва Верица Каланович, министър на икономиката и регионалното развитие на Сърбия.

Към момента в проекта са заети 400 работници. До края на 2013 година техният брой трябва да бъде 2 000, а до края на 2014 година – 2 700 души. За всяко разкрито работно място Benetton ще получи от сръбската държава като компенсация 9 000. евро.

Очаква се продукцията от фабриките да се изнася, като прогнозите са за достигане на оборот от 72 млн. евро при използване на пълния капацитет на мощностите. 

Още преди година се появиха първите информации за планираната инвестиция. Тогава правителството предложи значителни стимули за италианците при пренаемането на над 600 работници от затруднената  "Нитекс", които бяха в принудителен отпуск. Планирани бяха и данъчни облекчения, при което разходите по придобиването се свеждат практически до нула.

Производството на Benetton е стратегически концентрирано в Тунис и Хърватия за Средиземноморието и в Индия и Китай за тихоокеанската зона. Годишно се произвеждат 160 млн. облекла, които се продават в над 120 страни при оборот малко над 2 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:51 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
SEBULBA
преди 12 години
И тези не са чули, че у нас са най-ниските данъци....Габрово, наричано някога българския Манчестър, е пълна гробница...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още