IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК подновява плащанията към Румъния по ОП "Развитие на човешките ресурси"

Нередности в процедурата за избор на проектите доведе до замразяване на средствата през февруари

18:57 | 03.04.12 г.
ЕК подновява плащанията към Румъния по ОП "Развитие на човешките ресурси"

Европейската комисия е информирала румънското правителство, че ще поднови плащанията по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", които бяха спрени през февруари, заради нередности, предаде агенция Аджерпрес, цитирана от БТА.

Програмата е на стойност около 3,5 милиарда евро, а причините за блокирането й бяха свързани с недостатъци в системата за мениджмънт и контрол, по-специално в процедурите за селекция на проектите.

Говорителят на румънското правителство Дан Сучу заяви днес, че решението на ЕК е извънредна мярка, която отчита икономическото положение в страната. Това решение се основава на напредъка, постигнат при прилагането на програмата, и това е отразено в одитния доклад, изпратен на 5 март, посочи Сучу.

ЕК обаче прилага превантивна финансова корекция от 10% в плащанията.

Говорителят каза, че тази мярка предполага министерството на финансите да оттегли двете искания за плащания, изпратени от Румъния в ЕК на 21 декември 2011 г. и на 6 февруари 2012 г. След това те ще бъдат изпратени отново на Европейската комисия с намалена с 10% стойност, обясни той.

По думите му ако има нужда може да бъдат прилагани и систематични корекции. Този подход ще осигури допълнителна защита на европейския бюджет с временен и извънреден характер до 30 юни, се посочва в писмото, изпратено в понеделник вечерта от Генералната дирекция на ЕК за трудовата заетост.

За разлика от временното замразяване, което продължава поне 6 месеца, спирането на плащанията може да бъде отменено веднага, щом бъдат констатирани подобрения.

Румъния може да получи 20 милиарда евро от структурните европейски фондове за периода 2007-2013 г., но до момента е успяла да усвои 6,3% от тази сума, припомня АФП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още