IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Русия може да инвестира средства от Фонда за благосъстояние в икономиката

Руското правителство обаче е разделено по въпроса как да бъдат управлявани приходите от петрола

18:34 | 11.04.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Владимир Путин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Владимир Путин. Снимка: Ройтерс

Руският президент Владимир Путин заяви, че правителството трябва да обмисли инвестирането на средствата, съхранявани в по-големия от двата национални инвестиционни фонда, в регионалното развитие на страната и стратегически проекти, съобщи Ройтерс, като се позова на изявление на Путин пред долната камара на руския парламент.

Изказването на премиера вероятно ще подкопае усилията на руския министър на финансите Антон Силуанов да запази приходите от петрола като застраховка срещу евентуален срив в цената на суровината.

По думите на Путин правителството „трябва да обмисли“ да инвестира част от средствата във Фонда за национално благосъстояние, които са на стойност около 89,5 млрд. долара в момента, за развитието на източен Сибир и руския Далечен изток, а друга част – в стратегически проекти.

Всичко това става на фона на разногласията в правителството как да бъдат управлявани приходите на страната от петрола. Постъпленията от енергоносители формират половината от държавните приходи в Русия, което прави бюджета силно уязвим от цените на горивата.

Страната планира да въведе нови бюджетни правила през следващите 2 месеца, които да определят каква част от тези резерви да се спестява в двата инвестиционни фонда. Вторият, Резервният фонд, в момента е на обща стойност 62,5 млрд. долара.

Докато само Резервният фонд бе предназначен официално за защита на руския бюджет от ниските цени на петрола, той бе изчерпан почти напълно, достигайки ниво от 3% от брутния вътрешен продукт на страната при 10% през 2008 г., когато се сринаха световните пазари.

Фондът за национално благосъстояние официално е предназначен за подсигуряване на руската пенсионна система и запушва нарастващия дефицит в руския държавен пенсионен фонд. Голяма част от средствата в него са инвестирани в чужди нискорискови държавни ценни книжа.

Силуанов иска да запази двата фонда и да въведе т. нар. „бюджетно правило“, което ще гарантира балансирането на бюджета въз основа на средната цена на петрола за последните 10 години.

Руският министър на икономическото развитие Елвира Набиулина обаче предложи наскоро част от Фонда за национално благосъстояние да бъде изразходван за инвестиционни проекти, докато представители на повереното ѝ министерство уверяват, че бюджетното правило трябва да се базира върху доста по-краткия 3-годишен период при средната цена на петрола.

Изразходването на средства от фонда ще намали обема на руските финансови резерви.

„Изглежда идеята не е добра ... заради зависимостта на Русия от цената на петрола. Ако бъдат изразходвани тези средства, уязвимостта ще нарасне“, заяви Тим Еш, ръковоoител на отдела за проучвания на развиващите се пазари в лондонския филиал на RBS.

Коментарите на Путин бяха направени само няколко дни, след като бившият руски министър на финансите Алексей Кудрин предупреди на проведена наскоро икономическа конференция, че инвестирането в страната на прекалено голяма част от постъпленията от петрол ще нанесе щети на руската икономика, повишавайки реалния обменен курс на рублата.

„Те казват: „Нека издигнем заводи с тези ресурси“, но това е по-слабо ефективна форма на модернизиране, отколкото да бъде понижен основният лихвен процент и да бъде стабилизиран валутният курс“, посочи тогава Кудрин.

За да отбележи чувствителността на проблема, Путин обяви, че всяко едно решение за Фонда за национално благосъстояние трябва да постигне консенсус на експертно ниво. Той добави, че изразходването на средства от фонда трябва да бъде обмислено „много внимателно“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още