IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция пак планира да съкрати десетки хиляди чиновници

Новото правителство възражда провалилите се планове за създаване на трудов резерв, в който смята да "прелее" 40 хил. служители от администрацията

17:02 | 09.08.12 г. 2
Гърция пак планира да съкрати десетки хиляди чиновници

Гръцкото правителство съживява идеята за създаването на трудов резерв от чиновници, които да бъдат съкратени на по-късен етап, предаде Ройтерс, като се позова на запознат анонимен източник.

В края на миналата година предишното правителство одобри в трудовия резерв да бъдат включени 30 хил. служители на публичната администрация, които в продължение на една година трябваше да получават заплати в намален размер. Повечето от тях обаче предпочетоха да се пенсионират предсрочно, а някои от държавните агенции, болници и други ведомства не предоставиха данни за персонала.

Сега се планира в трудовия резерв да бъдат включени 40 хил. души, за да бъдат постигнати икономиите в размер на 11,5 млрд. евро, които Атина наскоро прие.

Икономическият екип на правителството скоро ще представи пред управляващата коалиция подробности по плановете за редуциране размерите на държавната администрация, съобщил е още източникът на агенцията.

Други десетки хиляди гръцки чиновници на временни договори също ще бъдат освободени, посочва той.

Междувременно днес стана ясно, че през май безработицата в Гърция се е увеличила до 23,1%. Наскоро коалиционните партньори на премиера Андонис Самарас се възпротивиха на идеята за съкращения в държавната администрация именно заради рекордната безработица в страната.

Ако идеята за трудовия резерв прескочи коалиционните партньори, та ще бъде предадена за одобрение от “тройката” – Европейската централна банка (ЕЦБ), Европейската комисия (ЕК) и Международният валутен фонд (МВФ).

Днес зам.-финансовият министър на Гърция съобщи, че очаква да получи следващия транш по линия на спасителната помощ веднага след като приключи мисията на “тройката” през септември. Това означава, че парите ще влязат в гръцката хазна в края на септември-началото на октомври.

За да покрие обичайните разходи за месеца, както и да изплати лихвите по облигации с матуритет през август, Гърция планира да емитира краткосрочен дълг, от който се очаква да получи около 4 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
ВЪН Гърция от ЕС поне докато се научат да работят и да живеят с това, което могат ад си изкарат с реално свършена работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
eldred
преди 11 години
"Гърция пак планира да съкрати десетки хиляди чиновници" - в смисъл, че миналата година планираше и сега пак планира. Догодина пак ще планира. Реални съкращения разбира се няма да се случат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още