IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Докладът на Тройката за Гърция може да се отложи с месец

Чаканият през септември документ може да се забави заради усилията на Атина за напредък в приватизацията

12:48 | 27.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бъдещето на Гърция в еврозоната остава неясно. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Бъдещето на Гърция в еврозоната остава неясно. Снимка: Ройтерс

Решителният експертен доклад на Тройката (МВФ, ЕЦБ и ЕК) за Гърция ще се забави повече от очакванията. Както пише германският вестник Rheinische Post, цитирайки дипломат от ЕС, докладът за напредъка на реформите на страната ще бъде представен не по-рано от началото на октомври. Досега той се очакваше през септември.

Причина за забавянето според вестника е, че правителството в Атина ще успее да приложи на практика своите усилия за приватизация едва през септември.

Докладът е основата за вземане на решение дали Гърция ще получи още един транш от 31,5 млрд. евро от втория спасителен пакет. Без парите страната е застрашена от фалит. Правителството в Атина в момента работи по нов пакет за строги икономии за най-малко 11,5 милиарда евро, което е предпоставка за помощта.

В петък германският канцлер Ангела Меркел се срещна с гръцкия премиер Андонис Самарас в Берлин и се увери в сериозния му ангажимент за реформи. След срещата тя каза, че гърците настояват да не се изчаква задължително доклада на Тройката преди да се вземе решение за по-нататъшно подпомагане на страната. Въпреки това през уикенда в коалицията на CDU и FDP отново се разгоря спор за бъдещето на Гърция в еврозоната. 

Генералният секретар на CSU Добринд заяви пред Bild am Sonntag, че няма начин за оставане на Гърция в еврозоната. „Виждам Гърция през 2013 г. извън еврозоната." След това обаче канцлерът Ангела Меркел отново призова към умереност. Според нея всеки трябвало да преценява много добре своите думи в този решаващ етап от кризата.

Критиката дойде и от министъра на външните работи Гидо Вестервеле. Да не се изчака доклада на тройката за напредъка е "глупаво", казва той пред Rheinische Post.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:36 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още