IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция предлага на Русия 10 големи инвестиционни проекта

Гръцкото правителство е готово буквално да води инвеститора за ръка до приключване на реализацията на инвестиционния проект, ако той е на сума над 50 млн. евро

13:45 | 02.03.13 г. 36
<p>
	Говорителят на гръцкото правителстов Симос Кедикоглу. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Говорителят на гръцкото правителстов Симос Кедикоглу. Снимка: Архив Ройтерс

Гръцка правителствена делегация е представила в Русия 10 големи инвестиционни проекта и е обяснила условията за работа на инвеститори, съобщи говорителят на гръцкото правителство Симос Кедикоглу, цитиран от РИА Новости.

Според Кедикоглу инвеститорите ще избегнат „бюрократичния кошмар“. „Има редица частни инвестиционни програми по линия на агенцията Invest in Greece. В съюза на предприемачите и в Търговско-промишлената камара представихме 10 проекта, избрани от различни области – туризъм, здравеопазване, фармация, преработване на отпадъците, възобновяеми енергийни източници. Представихме нормативно-правната база на Гърция и разяснихме ролята на агенцията Invest in Greece, която осигурява инвестиции в Гърция и защитава интересите на инвеститорите“, посочи той.

По думите му руският бизнес е бил заинтересован от предложението за сътрудничество в областта на фармацията. „Гръцките фармацевтични компании разполагат със свои изследователски центрове и свое иновативно производство и затова се появи идеята да бъде организирано производство на лекарства съвместно с руски компании“, отбеляза говорителят на гръцкото правителство.

Било е направено предложение и за проект за производство на хранителни стоки и напитки. „Що се отнася до хранителните стоки, то тук най-добрата реклама правят руските туристи, които вече са идвали в Гърция“, обоснова се Кедикоглу.

Той съобщи, че гръцките власти са ускорили процедурата по издаване на документи и са премахнали бюрократични спънки. „Сега лицензирането е съсредоточено в една служба, срокът на издаване на един лиценз е ограничен до най-много 60 дни. Ако инвестицията е на сума над 50 млн. евро, то правителството е готово буквално да води инвеститора за ръка до момента на приключване на реализацията на инвестиционния проект ... Прекратихме бюрократичните кошмари от миналото“, категоричен е правителственият говорител.

„Основният сигнал, който бихме искали да излъчим в рамките на това посещение, е, че правителството на Андонис Самарас подкрепя предприемачеството, помага на инвеститорите и решава техните проблеми“, изтъкна той.

Освен това Гърция смята, че компанията Российские железные дороги може да участва в приватизирането на Организацията на гръцките железопътни линии и в създаването на съвременен транспортен възел в страната, през който биха могли да преминават всички товари, пристигащи откъм Суецкия канал. Той добави, че консултациите с руската компания са стигнали далеч и вървят добре, а сътрудничеството в областта на железопътния транспорт би се отразило добре на гръцката икономика.

„В момента в Гърция само 1,5% от стоките се превозват с влакове, докато в останалите държави те са между 20% и 30%. Вследствие на това транспортирането им по този начин е по-скъпо, макар да остава най-евтиният начин за превоз на товари“, обясни говорителят.

Според него комбинацията от стратегическото местоположение на Гърция с руско ноу-хау в областта на железопътния транспорт може да осигури впечатляващи резултати. „Представете си само например съвременна железопътна мрежа, свързана с пристанището, да речем, в Солун. Това може да се превърне във врата за всички стоки, пристигащи от Азия през Суецкия канал, а оттук те могат да бъдат доставяни чрез железопътен транспорт в Европа“, обрисува ситуацията Кедикоглу.

Приватизирането на гръцката железница започва през септември тази година и трябва да бъде приключена през септември 2014 г., уточни той.

По думите му от страна на руски компании има интерес и към приватизирането на други предприятия – към гръцката петролна компания Hellenic Petroleum, към електростанциите на гръцката електрическа компания DEI, към регионални летища и пристанища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 5 rate down comment 1
data
преди 11 години
Аз нямам политически или други пристрастия , просто много се дразня някой като каже "руснаците" и мед почва да им капе . Факт е че единствената значима инвестиция в БГ от руска компания е Нефтохим - имам доста пряко впечатление за стила и начина има на управление, но не бих могъл да им давам оценка , най малкото защото са монопол и изкривяват пазара. А иначе - да космическата им май е добре и донякъде военната : но те нас не ни топлят . В глобален мащаб - липсват им съвременни технологии и затова все повече се кооперират с западни компании дори в традиционни индустрии като добива на енергийни суровини !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 6 rate down comment 0
kalendar
преди 11 години
конкурентни индустрии на Русия-военна:) земеделска, суровините, космическа и научна. Ама си прав, че са адски недостатъчни за държава от...150 милиона май:) От друга страна имат фабрики от типа на Таркет, Мерцедес и т.н. там. Т.е.-не с тяхното ноу хау, но все пак...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 9 rate down comment 1
kalendar
преди 11 години
стига де-не може да сте про-руски или про-европейски ако искате да просперираме. Може да сте само про-български. Русия е голям пазар и държат много ресурси(и пари от тия ресурси). Няма нужда да се караме с нея. Но не трябва и да и клякаме. Ако ни дават ресурси/пари-при изгодни условия(ако това е възможно:) ) нямаме право да ги отказваме. А Гърците преди 10 год нямаше и да си помислят да правят бизнес с руснаците. Сега просто са отчаяни. А лично аз смятам-времето ще покаже дали съм прав-че чак сега започва началото на края(за тях говоря). Да-вероятно ще видят изравняване на заплатите с нашите. И между другото-Турция вярно става голяма сила. И ние продължаваме да се дърляме на битово ниво с тях. А по принцип средният турчин харесва обикновеният българин-само те от съседите ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 3
data
преди 11 години
Мисля че ме бъркаш с някой ! Да си видял някъде да съм писал че не искам руски инвестиции в България ? Ако има повече комплекси като Камчия - супер !Просто когато става дума за инвестиции от Русия нещата моментално се политизират ! За това казах - чакаме ги ама те не идват ! И забрави това за Западния протекторат - да доиде някой да отвори 100 работни места и ще видим дали някой ще му откаже ! Това за Белене и за Южен поток няма да го коментирам изобщо че ще стане мазало ама по голямо малоумие от Южен Поток няма : за България рисковете за другите участници ползите ! Айде мерси от такива инвестиции !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 2
trendline
преди 11 години
Data, не се заяждам ама не виждам и западни конкурентноспособни индустрии. В изнесените производства в Турция и Азия стоят търговските марките с изнесените капитали. Може би субсидираните производства на запад са пазарни?Руските инвестиции не са допускани в България, защото сме западен протекторат. Кой руски проект е подкрепен, "Белене", петролопровода "Бургас Александрополис". Единствено се "Южен поток" след като ни наредиха от Европа (те имат интерес) ще се случи.Комплекса в Камчия не е толкова за притеснения. Много българи работят там целогодишно и сезонно. Това са местни хора за които няма други работни места в този беден район. Освен това повечето храна , която се консумира през летния сезон е предимно местно производство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 11 години
Уф , това с базата - някой направо ще се подмокрят :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 1
data
преди 11 години
Я вземете и напишете на едно листче - колко са конкурентно способните руски индустрии : добива и износ на суровини иииииии ? А иначе лоши пари няма , проблема е че ние от доста години чакаме тия руски инвестиции у нас и освен някой инвестиции в туризма / СОК Камчия / за други нещо не се сещам . п.п. Преди да почнете да плюете правителството - така е от времето на Иван Костов - от тогава се смениха не малко правителства , включително и русофилски :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
Един вид ако престъпните капитали не могат да оперират повече от Кипър, са добре дошли в Гърция. Ще имат политическата протекция на гръцкото правителство.А защо не и малка руска военна база? В Гърция днес всичко се продава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
И аз мисля че такава стъпка на гърците е вид опит за геополитическо размътване на водата. Опитват се да правят кал на ЕС и САЩ.Да погледнем от тази страна - Кипър е в опасност от фалит и бил собственост на руски престъпни босове, които си изпирали парите през него. Затова никой не проявявал интерес да го спасява.Цените в Русия растат и руснаците имат огромна нужда от инвестиции за да си повишат приходите от добиви на ресурси, значи едва ли имат чак толкова много ресурси за да инвестират в чужди икономики, освен ако не става дума за големи далавери (като АЕЦ Белене) или за геополитически интереси (като няколко необявени неща от предложенията на гърците към Русия).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 0
rover
преди 11 години
Пост 13 е до mos70.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още