IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция предлага на Русия 10 големи инвестиционни проекта

Гръцкото правителство е готово буквално да води инвеститора за ръка до приключване на реализацията на инвестиционния проект, ако той е на сума над 50 млн. евро

13:45 | 02.03.13 г. 36
<p>
	Говорителят на гръцкото правителстов Симос Кедикоглу. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Говорителят на гръцкото правителстов Симос Кедикоглу. Снимка: Архив Ройтерс

Гръцка правителствена делегация е представила в Русия 10 големи инвестиционни проекта и е обяснила условията за работа на инвеститори, съобщи говорителят на гръцкото правителство Симос Кедикоглу, цитиран от РИА Новости.

Според Кедикоглу инвеститорите ще избегнат „бюрократичния кошмар“. „Има редица частни инвестиционни програми по линия на агенцията Invest in Greece. В съюза на предприемачите и в Търговско-промишлената камара представихме 10 проекта, избрани от различни области – туризъм, здравеопазване, фармация, преработване на отпадъците, възобновяеми енергийни източници. Представихме нормативно-правната база на Гърция и разяснихме ролята на агенцията Invest in Greece, която осигурява инвестиции в Гърция и защитава интересите на инвеститорите“, посочи той.

По думите му руският бизнес е бил заинтересован от предложението за сътрудничество в областта на фармацията. „Гръцките фармацевтични компании разполагат със свои изследователски центрове и свое иновативно производство и затова се появи идеята да бъде организирано производство на лекарства съвместно с руски компании“, отбеляза говорителят на гръцкото правителство.

Било е направено предложение и за проект за производство на хранителни стоки и напитки. „Що се отнася до хранителните стоки, то тук най-добрата реклама правят руските туристи, които вече са идвали в Гърция“, обоснова се Кедикоглу.

Той съобщи, че гръцките власти са ускорили процедурата по издаване на документи и са премахнали бюрократични спънки. „Сега лицензирането е съсредоточено в една служба, срокът на издаване на един лиценз е ограничен до най-много 60 дни. Ако инвестицията е на сума над 50 млн. евро, то правителството е готово буквално да води инвеститора за ръка до момента на приключване на реализацията на инвестиционния проект ... Прекратихме бюрократичните кошмари от миналото“, категоричен е правителственият говорител.

„Основният сигнал, който бихме искали да излъчим в рамките на това посещение, е, че правителството на Андонис Самарас подкрепя предприемачеството, помага на инвеститорите и решава техните проблеми“, изтъкна той.

Освен това Гърция смята, че компанията Российские железные дороги може да участва в приватизирането на Организацията на гръцките железопътни линии и в създаването на съвременен транспортен възел в страната, през който биха могли да преминават всички товари, пристигащи откъм Суецкия канал. Той добави, че консултациите с руската компания са стигнали далеч и вървят добре, а сътрудничеството в областта на железопътния транспорт би се отразило добре на гръцката икономика.

„В момента в Гърция само 1,5% от стоките се превозват с влакове, докато в останалите държави те са между 20% и 30%. Вследствие на това транспортирането им по този начин е по-скъпо, макар да остава най-евтиният начин за превоз на товари“, обясни говорителят.

Според него комбинацията от стратегическото местоположение на Гърция с руско ноу-хау в областта на железопътния транспорт може да осигури впечатляващи резултати. „Представете си само например съвременна железопътна мрежа, свързана с пристанището, да речем, в Солун. Това може да се превърне във врата за всички стоки, пристигащи от Азия през Суецкия канал, а оттук те могат да бъдат доставяни чрез железопътен транспорт в Европа“, обрисува ситуацията Кедикоглу.

Приватизирането на гръцката железница започва през септември тази година и трябва да бъде приключена през септември 2014 г., уточни той.

По думите му от страна на руски компании има интерес и към приватизирането на други предприятия – към гръцката петролна компания Hellenic Petroleum, към електростанциите на гръцката електрическа компания DEI, към регионални летища и пристанища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 0
ABBA
преди 11 години
Журналята лъжат на поразия: "Според оценките на администрацията на САЩ, както и на Международния валутен фонд, принудителните съкращения на бюджетните разходи ще забавят ръста на американската икономика с най-малко 0,6 процентни пункта и ще
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 5
trendline
преди 11 години
Ние докато се делим на русофили и русофоби загърбвайки нашия интерес, то комшиите не спят. Ама така е, една мома като се върти а при този а при другия ерген...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 11
LuckyYou
преди 11 години
Както сега се разпродава Гърция на парче, така и България се разпродаде. Само че при нас продажбите бяха за стотинки. Последните такива бяха умишлено водените към фалит Горубсо-Мадан, а скоро ще бъде продаден и ВМЗ Сопот...Евала Буда, много добре се справяш с поробването на народа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още