IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция предлага на Русия 10 големи инвестиционни проекта

Гръцкото правителство е готово буквално да води инвеститора за ръка до приключване на реализацията на инвестиционния проект, ако той е на сума над 50 млн. евро

13:45 | 02.03.13 г. 36
<p>
	Говорителят на гръцкото правителстов Симос Кедикоглу. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Говорителят на гръцкото правителстов Симос Кедикоглу. Снимка: Архив Ройтерс

Гръцка правителствена делегация е представила в Русия 10 големи инвестиционни проекта и е обяснила условията за работа на инвеститори, съобщи говорителят на гръцкото правителство Симос Кедикоглу, цитиран от РИА Новости.

Според Кедикоглу инвеститорите ще избегнат „бюрократичния кошмар“. „Има редица частни инвестиционни програми по линия на агенцията Invest in Greece. В съюза на предприемачите и в Търговско-промишлената камара представихме 10 проекта, избрани от различни области – туризъм, здравеопазване, фармация, преработване на отпадъците, възобновяеми енергийни източници. Представихме нормативно-правната база на Гърция и разяснихме ролята на агенцията Invest in Greece, която осигурява инвестиции в Гърция и защитава интересите на инвеститорите“, посочи той.

По думите му руският бизнес е бил заинтересован от предложението за сътрудничество в областта на фармацията. „Гръцките фармацевтични компании разполагат със свои изследователски центрове и свое иновативно производство и затова се появи идеята да бъде организирано производство на лекарства съвместно с руски компании“, отбеляза говорителят на гръцкото правителство.

Било е направено предложение и за проект за производство на хранителни стоки и напитки. „Що се отнася до хранителните стоки, то тук най-добрата реклама правят руските туристи, които вече са идвали в Гърция“, обоснова се Кедикоглу.

Той съобщи, че гръцките власти са ускорили процедурата по издаване на документи и са премахнали бюрократични спънки. „Сега лицензирането е съсредоточено в една служба, срокът на издаване на един лиценз е ограничен до най-много 60 дни. Ако инвестицията е на сума над 50 млн. евро, то правителството е готово буквално да води инвеститора за ръка до момента на приключване на реализацията на инвестиционния проект ... Прекратихме бюрократичните кошмари от миналото“, категоричен е правителственият говорител.

„Основният сигнал, който бихме искали да излъчим в рамките на това посещение, е, че правителството на Андонис Самарас подкрепя предприемачеството, помага на инвеститорите и решава техните проблеми“, изтъкна той.

Освен това Гърция смята, че компанията Российские железные дороги може да участва в приватизирането на Организацията на гръцките железопътни линии и в създаването на съвременен транспортен възел в страната, през който биха могли да преминават всички товари, пристигащи откъм Суецкия канал. Той добави, че консултациите с руската компания са стигнали далеч и вървят добре, а сътрудничеството в областта на железопътния транспорт би се отразило добре на гръцката икономика.

„В момента в Гърция само 1,5% от стоките се превозват с влакове, докато в останалите държави те са между 20% и 30%. Вследствие на това транспортирането им по този начин е по-скъпо, макар да остава най-евтиният начин за превоз на товари“, обясни говорителят.

Според него комбинацията от стратегическото местоположение на Гърция с руско ноу-хау в областта на железопътния транспорт може да осигури впечатляващи резултати. „Представете си само например съвременна железопътна мрежа, свързана с пристанището, да речем, в Солун. Това може да се превърне във врата за всички стоки, пристигащи от Азия през Суецкия канал, а оттук те могат да бъдат доставяни чрез железопътен транспорт в Европа“, обрисува ситуацията Кедикоглу.

Приватизирането на гръцката железница започва през септември тази година и трябва да бъде приключена през септември 2014 г., уточни той.

По думите му от страна на руски компании има интерес и към приватизирането на други предприятия – към гръцката петролна компания Hellenic Petroleum, към електростанциите на гръцката електрическа компания DEI, към регионални летища и пристанища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

33
rate up comment 3 rate down comment 3
rover
преди 11 години
Е, навремето и Виденов, и Първанов ходиха в Китай, Русия, Виетнам...Изобщо не ги огря, а къде къде бяхме известни и познати в тези страни. И Станишев нищо не направи, и Бойко ходи в този Дубай.Не мога да приема, че европейски страни ще тръгнат да инвестират в една държава, която отказва да плаща, тресе се от стачки и дори има конфликти с употреба на автоматично оръжие, упорито злослови срещу кредиторите си. И кои са тези страни - може би Германия? Или Франция, Италия, Испания, които сами имат проблеми. В Гърция упадъка е в самото си начало. Има доста спрени инфраструктурни проекти, а данъците изобщо не могат да бъдат събрани. Ще поживеем, ще видим.Кризата тресе Европа и САЩ и краят и не се вижда, въпреки оптимистичните и бодряшки изказвания на разни псевдоикономисти. Защо точно в най-провалилата се държава всичко ще е наред?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 3 rate down comment 2
kalendar
преди 11 години
чакай, чакай:) 89та и ние имаме инфраструктура:) както казах-сега е началото на края-дай им 10-15 год.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 9 rate down comment 3
poorcitizen
преди 11 години
И на всичкото отгоре гърците са и много гостоприемни хора...ако не вярвате в това,питайте не някой,а който и да е по света от Австралия и Тонга Тонга до Щатите и Аляска...винаги ще ви кажат нещо за Гърция.А сега питайте някой за Бг,да видим колко хора дори ще могат да я покажат на картата.Това също говори много.В момента цели институции, държавни са постоянно и в Русия и в Саудитска Арабия и Китай.Постоянно се представят проекти-от инвестиции в портове до писта за формула 1...интереса е огромен.Много от големите мултинационални компании преди дни заявиха интерес дори да увеличат капацитета на инвестиции и производство в Гърция,като съкратят някои производства в Европа и ги пренасочат към Гърция.Така,че гърците просто работят...спряха с приказките..А като добавим и откритите залежи на пр.газ които направиха около Крит и в Йонииско море и които се изчисляват на над 1,5 трилиона евро,бих казал-не се притеснявайте много за съседите си...повечко работете,по качествено и оправете тая ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 5 rate down comment 4
poorcitizen
преди 11 години
Ох има мъка наистина в тази Бг...виждам,че почти всички които пишат за Гърция тук не знаят дори къде е на картата тази държава.Гърция може би от поне 70-на год. Залита по Русия,затова и Европа изля повече пари в държавата дори и от план Маршал...любовта на Гърция към Щатите и която и да е европейска държава( изключение прави само Италия) е като както вампир към кръста или светената вода.Единствената причина Гърция да е в ЕС и поддържането на отношения с щатите е нейния интерес и бенефитите които има от това.Ако някой тук има съмнение относно това дали са глупави или умни гърците,да отскочи до една съседна на бг държава и да види за каква пътна инфраструктура,високотехнол.инфраструктура става въпрос...в тази посока Бг е замръзнала там някъде около 65 век/п.х. Когато се е зараждала минойската цивилизация...гърците са не само хитри,а и умни.Имат голям проблем обаче с една малка клика от хора които от много години се интересуват единствено от техния интерес и от техните корабни империи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 5 rate down comment 2
rover
преди 11 години
Но понеже гърците са много умни, а не са и по плащането, ако може да си понякат руснаците да им построят АЕЦ, но без да плащат после. За да може да направят на яд на американците. Тогава икономиката им ще дръпне рязко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 7 rate down comment 2
fairfax
преди 11 години
Гърците да не се чудят, ами направо да поканят руснаците да им построят една супермодерна и евтина атомна централа. Ще си решат проблема с безработицата и с тоя евтин ток икономиката им ще дръпне рязко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 2 rate down comment 1
kalendar
преди 11 години
ама то в тоя форум има много и от другите-като кажат американците и все едно си пращат картички с Обама за празниците:) което е не по-малко погрешно. Иначе руският народ и руското правителство няма нищо общо като настроения спрямо българите. Правителството им си ни третира както са третирали *** в САЩ:) обаче руснакът не го осъзнава това(това ми е личното впечатление-не познавам всички руснаци, разбира се:) ). За технологиите-смешното е, че в Бг сме на същият хал-не ни липсват учени, липсват ни технологии(и в Русия е така). А селското стопанство в Русия е лошо да е развито, защото те в същност ни се явяват конкуренти(до колкото съм чел и чувал-за Китайският пазар).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 2
kalendar
преди 11 години
то..те тепърва ще си развиват пазара на запад. Аз лично много съм се чудил дали да си купя. Колкото да подкрепя българското. А на Гриша Ганчев нищо му няма-на практика всеки с над 1 мил. в бг (а вероятно и в света) можеш да му намери кирливи ризи. А освен това поне той се грижи за неща от типа на спорта(борба, футбол).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
сглобените у нас GW се продават главно на руския пазар
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
dataИскам да ти напомня и за една друга руска инвестиция у нас, която аз лично много удобрявам - сглобяването на автомобили на GreatWall в България. Не ми харесва само човека, чрез който това се направи (Гриша Ганчев) защото източваше огромни суми от българския бюджет чрез измамни схеми за теглене на ДДС със фиктивни захарни сделки.Мисля че едва ли има някой, който да вярва че смешните бройки GW продавани у нас поддържат този бизнес. Всъщност от сигурни източници знам че Гриша Ганчев има личната протекция на Путин да продава сглобяваните у нас китайски автомобили. Там се реализират 99% от сглобените китайки.Тази руска инвестиция у нас също заслужава признание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още