IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС съгласува нов маршрут за доставки на газ за Украйна

Киев ще получава газ от терминал на хърватски адриатически остров през Унгария, като се очаква цената му да бъде по-ниска от руския

16:18 | 25.10.13 г.
Автор - снимка
Редактор
ЕС съгласува нов маршрут за доставки на газ за Украйна

Украйна, Хърватия и Унгария се договориха за реализирането на проекта за Адриатическия газов коридор, се посочва в съобщение на украинското министерство на енергетиката, цитирано от ИТАР-ТАСС.

От ведомството посочват, че министърът на енергетиката и въгледобивната промишленост на Украйна Едуард Ставицкий е подписал в Брюксел от името на украинското правителство тристранна декларация с Хърватия и Унгария за реализирането на проекта, който е подкрепян от Европейската комисия.

Газопроводът ще бъде свързан с терминала за течен природен газ, който Хърватия планира да изгради на остров Крък в Адриатическо море.

„Хърватия, Унгария и Украйна развиват съвместно с Европейската комисия газова инфраструктура на високо технологично ниво. Става въпрос за газопреносна система и газов интерколектор“, заяви след преговорите със Ставицкий европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер, цитиран от украинската информационна агенция УНИАН.

„Съгласувахме всички въпроси относно новия маршрут. Бих го нарекъл адриатическо-унгарски коридор за доставки на природен газ от терминала за течен природен газ на остров Крък в Хърватия чрез газотранспортните системи на Унгария към нашите газови хранилища“, добави Ставицкий.

Украйна, която от няколко години неуспешно се опитва да се споразумее с Русия за понижаване на цената на газа, реши да купува горивото от Европа.

През май 2012 г. Нафтогаз Украины и германската компания RWE сключиха рамково споразумение за покупко-продажба на газ, като доставките започнаха през ноември 2012 г. и първоначално се осъществяваха само през Полша. В края на март тази година Украйна получи първите обеми газ през Унгария и разчита да започне да получава суровината по реверсивна връзка от Румъния и Словакия, макар преговорите да се затягат.

На 22 октомври от Нафтогаз Украины съобщиха за прекратяване на вноса на газ чрез реверсивната връзка от Полша заради високата цена.

Както обясни Вадим Чупрун, заместник-генерален директор на украинската компания, очаква се газът по новия коридор да бъде по-евтин от руския, чиято цена през настоящото тримесечие е 410 долара за 1 000 кубически метра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:17 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още