IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Естонската икономика забавя темпото си

Основният проблем е рязкото спадане на износа на страната, отбелязва икономист

21:33 | 11.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Талин продължава да се радва на интерес от туристите. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Талин продължава да се радва на интерес от туристите. Снимка: Ройтерс

Икономиката на Естония забавя по-силно темпото си от очакванията на икономистите, като за трето поредно тримесечие отчита най-слабия темп от три години насам, предава Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт е нараснал с 0,4 на сто спрямо предходната година, най-слабото увеличение, откакто балтийската икономика излезе от рецесията през 2010 г. и спад от 1% спрямо ръста от второто тримесечие, заяви статистическата служба в столицата Талин. Резултатът е под всичките четири прогнози в проучване на Bloomberg, като средностатистическото очакване бе за ръст от 1,4%.

Икономиката на най-новия член на еврозоната се очаква да се разшири с 1,3 на сто през тази година, забавяйки ръста от 3,9% от 2012 г., когато страната отчете вторият най-голям растеж в Европейския съюз – след икономиката на съседна Латвия. Въпреки че икономическият растеж остава бавен, Естония излезе на рецесия, тъй като БВП се увеличи със сезонно изгладените 0,4% спрямо второто тримесечие, след свиването с 0,2 на сто и 0,1 на сто през първите две тримесечия.

"Основният проблем е рязкото спадане на износа“, завява Лиза Ермоленко, икономист по нововъзникващи пазари в базирания в Лондон Capital Economics Ltd. „Ако търсенето на естонски стоки не се възстанови през следващите месеци, растежът може да бъде много по-слаб, отколкото повечето очакват".

При липсата на предстоящи облигации инвеститорите спекулират с кредитоспособността на Естония по отношение на търговските суапове за кредитно неизпълнение. Цената за застраховане на естонски дълг срещу неплащане за пет години остава почти без промяна при 64 базисни пункта, 13 базисни пункта под най-високото за тази година равнище от 77 базисни пункта, достигнати на 24-и юни, според събрани от Bloomberg данни.

През тази година спад отчита и строителството, след като бе сложен край на публични проекти, финансирани от продажбите на въглеродни квоти от 2010 г. насам, а по-слабото от очакваното търсене от съседните Финландия и Русия, бе задоволено.

Икономическото възстановяване в САЩ и еврозоната „ще помогне на външното търсене на Естония и икономическия растеж ще се ускори постепенно", заяви централната банка днес в изпратен по електронната поща коментар.

Растежът за годината вероятно ще е под прогнозата на Министерството на финансите от септември за ръст от 1,5%, съобщи министерството в изпратено по електронната поща изявление, позовавайки се на слабия износ и намаляването на приходите от Данък добавена стойност. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още