IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Полша се оказа най-динамичната европейска икономика?

Серията от ефективни реформи и редицата помощи отвън помагат на страната в точния момент

09:05 | 01.12.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Полша има шансовете да се превърне в остров на икономическия успех, тъй като голяма част от Европа все още се бори с последиците от финансовата криза през 2008 г. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Полша има шансовете да се превърне в остров на икономическия успех, тъй като голяма част от Европа все още се бори с последиците от финансовата криза през 2008 г. Снимка: архив Ройтерс

Стоейки в един от главните магазини на Inglot в мола Galeria Mokotow във Варшава, Грег Инглот казва, че компанията му „усеща известно забавяне в растежа си, но не е нищо сериозно“. Инглот, която произвежда 95% от козметиката си в полски заводи, в близост до границата с Украйна, продължава да разширява дейността си в рамките на страната. От 2009 г. насам тя е отворила 13 магазина, повечето от които в новите молове. Компанията откри първия си голям магазин в САЩ още през 2009 г., а в момента има 31 магазина отвъд океана и други обекти в 50 държави, включително Беларус, Дубай, Гватемала, Малайзия и Филипините.

Докато поляците стават все по-заможни, вкусовете им стават все по-взискателни. Самите потребители се променят, изисквайки по-добро качество на добри цени. Проучване на организацията на частните работодатели Lewiatan от 2009 г. показва, че 60 на сто от анкетираните малки и средни предприятия са заявили, че планират да се конкурират единствено ценово. Експерт от Lewiatan твърди, че е бил много разтревожен от данните и се опитвал да обясни, че Полша не може да се конкурира с Китай и Индия. През 2010 г. обаче същото проучване показва, че само 10,6% от компаниите планират единствено ценова конкуренция. Почти половината казват, че се фокусират върху качеството.

Въпреки своя напредък Полша не е напълно защитена от превратностите на бизнес цикъла. Лекото покачване на безработицата идва съвсем скоро след успеха на първенството по футбол. Всичко това води до внезапен спад в потребителските разходи. Много строителни компании признават, че няма как да изпълнят инфраструктурните проекти. Градовете пък разполагат с огромни модерни стадиони, но нямат планове как точно да ги напълнят. До голяма степен стадионите са безполезни и се използват предимно за концерти, а това не може да плати поддръжката им или да покрие заемите, които са взети за финансирането на строежите им.

Освен това Полша трябва да реши няколко дългосрочни данъчни предизвикателства. Правителството е против ограниченията на държавния дълг, тъй като отчаяно се нуждае от средства. Междувременно безработицата остава висока – 10,3%. Сред младите тя е 26 на сто. През септември синдикатите в страната организираха една от най-големите демонстрации от 1989 г. насам, насочена срещу лошите условия на труд. Наскоро министър-председателят Доналд Туск уволни министъра на финансите и обеща „ускоряване на икономическия растеж“. 

Въпреки някои неизбежни проблеми, поляците има за какво да останат оптимисти. Икономическият растеж през следващата година се очаква да е 2,5 на сто. Бюджетът на ЕС за периода 2014-2020 г. е първият в историята на съюза, който предвижда съкращения на общите разходи, но въпреки това ще има увеличение на парите, които ще получи Полша. Поради комбинацията от фактори, включително размера и близостта до Германия, Варшава ще вземе 105,8 млрд. евро. За пореден път тя ще бъде най-големият бенефициент сред държавите-членки.

Но не става дума само за вливането на още средства. Освен че ръководи Green Caffe Neo, Рингер има и център за обучение, който помага на лекарите да се подготвят за работа в цяла Европа. Когато училището отваря врати преди 13 години, студентите са предимно поляци. Тъй като през последните години полските лекари получават високи заплати, те предпочитат да си останат у дома. Центърът обаче се пълни с гърци, испанци, португалци и хървати.

„Можете ли да си представите един гръцки лекар да дойде във Варшава, да научи норвежки и след това да замине за Западна Европа?“, пита Рингер. Според него именно в това се крие основата на ЕС. И Полша е място, където всичко това изглежда възможно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Що не пишете за Унгария?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
ЛМ
преди 10 години
По статията май е работил и Стивън Харис :) Да му бяхте написали името поне, та и човекът да си получи заслужените адмирации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
benevolent2025
преди 10 години
как Административните разходи наратват 3 пъти за 10 години (втората графика http://***.capital.bg/biznes/finansi/2013/11/27/2191912_budeshteto_prez_ochite_na_bankerite/ ), не трябва ли банките да стават по-ефективни в криза? Вижда се ясно къде се крият приходите от картелните лихви - това са около 1 млрд на година измислени разходи.Излезте всички на протест пред БНБ на банкерския празник. Картелът от банки намали 2 пъти лихвите при сериозните протести, за да ги потуши. Намерете групите в ФБ за да се организирате!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още