IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бившият румънски премиер Нъстасе беше осъден на 4 години затвор за подкуп

Съдът го призна за виновен, че е получил строителни материали и обзавеждане за 623 хил. евро от Ирина Жиану, за да оглави тя Държавния строителен инспекторат

16:28 | 07.01.14 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Адриан Нъстасе.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Адриан Нъстасе. Снимка: Ройтерс

Румънският Върховен съд осъди на 4 години затвор бившия премиер Адриан Нъстасе заради вземане на подкуп, съобщава ВВС.

Нъстасе получава и три години за изнудване на бившия румънски консул в Шанхай Йоан Паун, но двете присъди ще се изтърпяват едновременно, уточнява медията.

Съпругата му Дана Нъстасе е получила три години условно за съучастничество.

Нъстасе днес сам се е предал на органите на реда, пише FT. През 2012 г. той беше осъден на 2 години затвор заради незаконно финансиране на предизборната му кампания от 2004 г. с пари от бюджета. Тогава той направи опит за самоубийство, когато полицията се опита да го изведе от дома му. По-късно той излежа част от присъдата си и миналата година беше освободен предсрочно, припомня изданието.

Съдът призна Адриан Нъстасе за виновен, че е получил китайски строителни материали и обзавеждане на стойност 623 хил. евро от строителния предприемач Ирина Жиану, за да оглави тя Държавния строителен инспекторат.

Самата Жиану беше призната за виновна в даване на подкуп и вече е в затвора. Присъдата си обаче тя излежава заради друг корупционен скандал също с участието на Адриан Нъстасе.

Повече по темата можете да научите от видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:33 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още