IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК одобри 11 млрд. евро помощ за Украйна

Мерките са насочени към стабилизиране на украинската икономика, както и към насърчаване на политическите реформи

14:16 | 05.03.14 г. 27
<p>
	Жозе Барозу по време на пресконференция за Украйна в Брюксел днес. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Жозе Барозу по време на пресконференция за Украйна в Брюксел днес. Снимка: Ройтерс

Европейската комисия съобщи, че е одобрила днес отпускането на поне 11 милиарда евро помощ за Украйна в краткосрочен и средносрочен план, предаде БТА.

Повечето от мерките засягат периода до 2016 г., уточни на пресконференция председателят на ЕК Жозе Барозу. Той посочи, че украинците трябва да определят сами бъдещето си.

Последните събития ни убедиха, че мирът не е гарантиран, добави Барозу. Той призова за мирно решение на настоящата криза. Трябва да бъдат уважавани правата на всички украинци, подкрепяме разполагането на международни наблюдатели, заяви Барозу. 

По неговите думи настоящата криза е предизвикателство за възможностите на ЕС за опазването на стабилността в региона.

Оставаме готови за подписването на споразумение за асоцииране и търговско споразумение, добави Барозу.

За първи път от години се появява подобна заплаха за мира и стабилността на континента, коментира той. Барозу изрази очакването на извънредния Европейски съвет утре да бъде даден ясен общ отговор на кризата, защото това е важно за единството на ЕС и неговите институции, както и за международните ни партньори. Барозу съобщи, че се предвижда насрочването на донорска конференция за Украйна в Брюксел.

Приетите днес мерки са насочени към стабилизиране на украинската икономика, както и към насърчаване на политическите реформи, се посочва в съобщение на комисията. Сред утвърдените мерки е също либерализация на визовия режим с Украйна, установяване на зона за свободна търговия, модернизация на украинската газопреносна система и изграждане на двупосочна връзка със Словакия.

3 милиарда евро от бюджета на ЕС ще бъдат предоставени на Украйна за заеми в сферата на икономиката, 8 милиарда евро ще бъдат отпуснати от Европейската инвестиционна банка и от Европейската банка за възстановяване и развитие. Предвижда се възможността по инструментите за съседство да бъдат отпуснати 3,5 милиарда евро.

Повече за ситуацията около Украйна вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 6 rate down comment 1
nobel
преди 10 години
Огромната грешка, която допускат тези, които наричаш маймуни е тази, че разглеждат всичко като футболен мач. И смятат, че едните са добри, а другите са лоши и едните ще бият, а другите ще паднат. И си мислят, че от управляващите в коя да е държава зависи кой знае какво. Интересното е, че в тоя "мач" никой не вижда съдията и дори не се замисля кой ръководи срещата. Съдията остава скрит и никой не го знае кой е, а през екрана на телевизора виждаме една доста изкривена в желаната от него картинка на света. Извинявай за примитивното сравнение, но просто не мога да измисля по-елементарен начин да го обясня. За "съдията" всъщност не е от голямо значение как се нарича една територия или държава и кой точно я управлява. Важното е самият управляващ да е достатъчно управляем и голяма част от рокадите и разместванията се правят именно с тази единствена цел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 4
Stone_Kold
преди 10 години
Сега е момента да се унищожи запада.....каква е ролята на сащ в финансовата система?раздава едни цифри от клавиатурата или в най добрия случай хартийки с цифри на тях......демек нищо ....ми по тази логика можем да унищожим сащ и тез цифри да ги раздава примерно китай.....или русия....ама инвеститорите нямало да ги искат хахах бой и разстрел и ще ги приискат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 9
Hahoto
преди 10 години
Ти предлагаш да върнем Социализма от Съветски тип, защото той е най-добрият вид Обществени порядки! Забравил си явно, че Соца бе чудесен, САМО за ПО-РАВНИТЕ, между всички останали!!Мда и да уточня, не съм казвал, че някой е ***, а че държавата му го бройка за такъв! Добре изброяваш пакостите на лошия Запад, аз мога още две страници да ти напиша с такива мисли, за него! Все пак пропагандата не спи! Но се замисли, като махнаха Кадафи, нищо не спечелиха янките, от безвластието, сдържат Иран за да не пръкнат ядрени оръжия в целия арабски свят. Сега натискат русия да си спазва меморандума за цялост на Украйна.Разбира се и много глупости се натвориха!НО убеден съм, по-добре прегръдката на яловия ЕС, отколкото целувката на Руската мечка! Виждам, че самия ти макар да обичаш Русия, не се каниш да стягаш куфари за там и не заради нещо друга, а просто няма да има какво да правиш в Путинска Рус!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 4
iivanoff
преди 10 години
Неправотата, лъжливостта на "европейските ценности" и манипулатривността на ЕС, не определят, не са предпоставка за определяне и не доказват правотата на Русия или която и да е друга държава, съюз ...!!Това е подвариант на "Аргумент от незнание" - "аргумент от лично убеждение" и е със следната структура: човек счита липсата на доказателства (или неправилността) за едно виждане като доказателство в правотата на друго виждане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 11 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 10 години
И докато съм писал, в съседство е цъфнала още една статия за европейските ценности:"Британското правителство е скрило оптимистичен доклад за имиграцията "http://***.investor.bg/evropa/334/a/britanskoto-pravitelstvo-e-skrilo-optimistichen-doklad-za-imigraciiata,168118/Много са ни го^вняни ценностите, приятел, та от тази камбанария да съдим руснаците...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 14 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 10 години
Абе не знам имперски ли са амбициите на Русия, ама видехме европейските ценности колко струват! *** ценностите, като винаги са на страната на лъжата и манипулацията! Нали чу разговорчето между Аштън и другото ***! Знаеш ли кога ще го кажат пред хората? Имаш ли още съмнения кой изстреля снарядите с отрови в Сирия и кой и защо воюва срещу Асад? Смрад! Нали видя европейските ценностите какви ги свършиха в Либия? Имаш ли съмнения какво донесоха европейските ценности на Ирак и участието на ценния Тони Блеър в оценностяването на една не за пример, но все пак мирна и подредена страна! И във всичките горни случаи онези, дето ги наричаш *** се оказава, че са били на страната на истината! Просто е и нема нужда да си русофил, за да видиш, че обратните на руските тези рано или късно лъсват в целия си фалш и измама!Защо, като сме толкова ценностни и висши, трябва да градим света си върху гнилоч от лъжи и манипулации? Няма как да заченеш нещо читаво в грях и порок, затова ни е ялов и ЕС!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 16
Hahoto
преди 10 години
И в Русия, както и в България, всеки народ се заслужава управниците! Не знам с какво закусва Путин, но мисля, че той вече е доста ретрограден като политик.Външнополитическите му амбиции, са като на "гол тумбак, чифте калашници".И понеже историята е безкомпромисна, през своето съществуване матушка Рус, винаги е била управлявана като ЕООД, а населението е било нищо повече от актив или пасив, в зависимост от ситуацията , досущ на едно ниво с полезните изкопаеми. То не остава нищо друго освен обикновения руснак да се надява на някой нов Петър Първи, който да остриже брадата, на цялата закостеняла и затънала в калта държава и да я дръпне от калта, поне малко към европейските ценности, към които Русия уж вечно се стреми и вечно изостява, заради имперските си комплекси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 5
iivanoff
преди 10 години
*** на Вас, удобно ви представят процеса като лична амбиция на поставен проводник /ПУТин/, и Вие изхождайки /по маймунски - / от собствените си желания, веднага кълвете...Субективният идеализъм е субективен не защото отрича съществуването на обективна реалност, а защото твърди, че възприемането на тази реалност е изцяло зависимо от субекта, а той се определя СЪС желанията си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 7
iivanoff
преди 10 години
А някой (?) замислял ли се е , че Русия довършва работата и помага на ЕС да си прибере Украйна, като я докарва до вид "удобен за логаритмуване" И контролира процеса, като бивш управник на цялата тази територия ???Тогава в този контекст, как ви изглеждат действията на "ПУТин"? Ааа ?? - освен като проводник на ПЛАНА в Русия и унищожител на местната под-система (прибра лапащите олигарси) и остави/назначи такива само на заплата, то действа от името на "налагащите" и ползва цялата сила на държавата която представлява за контрол и управление на региона, както САЩ за останалия свят!...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 10 години
Абе в руски зоопарк не знам как е, ама нещо напоследък зачестиха убийствата на животни из западните зоопаркове поради затруднения с изхранването...бая шум се вдигна, ама ти може и да не си видял такива материали, нали си с поглед, вперен във врага Той Путин нали закусва с бебешки дробчета на скара - това требва да се знае от младия капиталист! хехе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още