IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК одобри 11 млрд. евро помощ за Украйна

Мерките са насочени към стабилизиране на украинската икономика, както и към насърчаване на политическите реформи

14:16 | 05.03.14 г. 27
<p>
	Жозе Барозу по време на пресконференция за Украйна в Брюксел днес. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Жозе Барозу по време на пресконференция за Украйна в Брюксел днес. Снимка: Ройтерс

Европейската комисия съобщи, че е одобрила днес отпускането на поне 11 милиарда евро помощ за Украйна в краткосрочен и средносрочен план, предаде БТА.

Повечето от мерките засягат периода до 2016 г., уточни на пресконференция председателят на ЕК Жозе Барозу. Той посочи, че украинците трябва да определят сами бъдещето си.

Последните събития ни убедиха, че мирът не е гарантиран, добави Барозу. Той призова за мирно решение на настоящата криза. Трябва да бъдат уважавани правата на всички украинци, подкрепяме разполагането на международни наблюдатели, заяви Барозу. 

По неговите думи настоящата криза е предизвикателство за възможностите на ЕС за опазването на стабилността в региона.

Оставаме готови за подписването на споразумение за асоцииране и търговско споразумение, добави Барозу.

За първи път от години се появява подобна заплаха за мира и стабилността на континента, коментира той. Барозу изрази очакването на извънредния Европейски съвет утре да бъде даден ясен общ отговор на кризата, защото това е важно за единството на ЕС и неговите институции, както и за международните ни партньори. Барозу съобщи, че се предвижда насрочването на донорска конференция за Украйна в Брюксел.

Приетите днес мерки са насочени към стабилизиране на украинската икономика, както и към насърчаване на политическите реформи, се посочва в съобщение на комисията. Сред утвърдените мерки е също либерализация на визовия режим с Украйна, установяване на зона за свободна търговия, модернизация на украинската газопреносна система и изграждане на двупосочна връзка със Словакия.

3 милиарда евро от бюджета на ЕС ще бъдат предоставени на Украйна за заеми в сферата на икономиката, 8 милиарда евро ще бъдат отпуснати от Европейската инвестиционна банка и от Европейската банка за възстановяване и развитие. Предвижда се възможността по инструментите за съседство да бъдат отпуснати 3,5 милиарда евро.

Повече за ситуацията около Украйна вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 4
Hahoto
преди 10 години
Голям глад описваш, като в руски зоопарк! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 10 години
както вече писах, стадото си е стадо, но още по-лоша е глутницата агресивни *** - на тях им мяташ лошия и те го разкъсват, без да мислят! Важното е първо да ги възпиташ правилно и да не се съмняват в правотата на каузата!Аз винаги се съмнявам, никога не приемам за истина това, което тълпата врещи в един глас и често се оказвам прав, но по-късно. Доста късно. И не помня някога на псетата да им е било съвестно затова, че са били заблудени и използвани - те са си получили мършата и са се нахранили!След Югославия, Ирак, Либия, Сирия, сега и в Украйна нещата не са такива, каквито ги хвърлиха на псетата, а те вече разкъсаха жертвата! Какво значение има истината! А тя се знае от тези, които насъскват псетата! Даже си я коментират помежду си, докато мятат поредното парче ***! Това как ви звучи:http://***.youtube.com/watch?v=ZEgJ0oo3OA8#t=612
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 22 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Абе до оня ден се говореше, че ЕК няма пари да възстановява по програмите за интеграция, под общото название "Европа дава пари за село" а сега извади 11 млпда. Тея от под дюшека ли бяха? Също като онези по 1 млрд годишно за Египет, пък там гледам положението пак се върна в началото - без правителство. Абе вие тея милярди за нищо ги нямате!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 9
bgMan
преди 10 години
Абсолютно!И как само гръмнаха заглавията а пък кой се сеща да провери за какво точно става въпрос.Помощ ама друг път!По-голямата част са заеми и гаранции по кредити.Като се има предвид че повече от половината (ако не и 3/4) от тези пари ще отидат директно за плащания към Русия това си изглежда направо като нерегламентирана помощ за държавна фирма на неевропейска страна.И кво стана?Путин плати 3 милиарда, САЩ една хартийка на стойност 1 милиард (гаранция по украински кредит), ЕС ще платят сигурно 20-30 милиарда в брой.Европейски лъжци и мошеници!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 14
lubenmark
преди 10 години
EK одобри робството над Украйна. "украинците трябва да определят сами бъдещето си" - вземат ли заема довиждане Украйна. В началото на Студената война 1947г. Алън Фостър Дълес първият шеф на ЦРУ заявява:Ние ще хвърлим всичкото злато на САЩ, цялата сила на САЩ за измамване и оглупяване на хората от социалистическият свят. Незабелязано ще подменим човешките ценности с фалшиви. КАК? Ще намерим единомишленици в тези страни и Русия. Ще разгърнем грандиозна по мащаби разложителна работа, ще изтръгнем социалната същност на литературата, ще насърчаваме автори, които втълпяват в човека култ към секса, насилието, садизма, предателството тоест безнравствеността. Нужни са писания, осмиващи естествеността и почтеността като архаични отживелици. Простащината, наглостта, лъжата и измамата, пиянството и наркоманията, животинския страх сред хората, безсрамието, доносничеството и още много пороци заложени в човека трябва да се раздвижат. Така ще разклащаме поколение след поколение, ще предизвикаме ерозия и развращаване на младежта. Ще създадем човек с консумативна психика на елементарен потребител. Всичко това ще извършим под девиза: ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И ГРАЖДАНСКИТЕ МУ СВОБОДИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 11
Mavi Goz
преди 10 години
Хаааахахаха! Ето това се вика "Fick the EC!" хаха! Янките с 1 млрд., а баровците от умрялата Европа - х10! Да се види кой командва тука! хахахаБитият си е бит, е..ят - е..н! хаха!Честито и на българския данъкоплатец - евроатлантик и интернационалист! Ура, другари! Нека да дойде сега пак нашата крава от ЕК да обяснява кое как е с кинтите в ЕС!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още