IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сепаратистите в Донецк си назначиха правителство

Премиер на самопровъзгласилата се Донецка народна република ще бъде Александър Бородай

11:01 | 17.05.14 г. 2
<p>
	Роман Лягин, който оглавяваше изборната комисия за референдума за независимост на Донецк от Украйна, съобщава резултатите от допитването на 12 май. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Роман Лягин, който оглавяваше изборната комисия за референдума за независимост на Донецк от Украйна, съобщава резултатите от допитването на 12 май. Снимка: Ройтерс

Сепаратистите в Източна Украйна, които обявиха своя независима република, си назначиха и правителство, съобщава Bloomberg.

Премиер на самопровъзгласилата се Донецка народна република ще бъде Александър Бородай, обяви в разговор по телефона Дмитрий Гау, говорител на сепаратистката група.

Информационната агенция припомня, че на 11 май в Донецк и Луганск се проведе спорен референдум за независимост. Според резултатите широкото мнозинство граждани на двете области е подкрепило отделянето им.

Правителството в Киев и съюзниците му от Европейския съюз (ЕС) и САЩ отхвърлиха резултатите от референдума и го обявиха за незаконен. Украинската временна власт обвини Москва за размириците в Източна Украйна, след като анексира Крим.

Украинската армия провежда серия от акции, за да си възстанови контрола върху  източните региони на страната, където сепаратистки групи окупираха правителствени сгради. Вътрешният министър на Украйна съобщи вчера, че при една подобна акция е бил задържан лидерът на сепаратистка военна група от Луганск Алексей Релке.

Киев обяви, че акциите в Източна Украйна ще бъдат прекратени едва когато бунтовниците предадат оръжията си и освободят взетите от тях заложници. Същевременно проруските сепаратисти решиха да не се включват в преговорите за национално единство, които се провеждат тази седмица.

Русия възразява на плана за провеждането на президентски избори в Украйна на 25 май в условията на насилие, макар и да смекчи позицията си през последните седмици. Външният министър Сергей Лавров коментира в интервю за Bloomberg, че Москва би могла да работи с легитимно избран президент и посочи, че Кремъл се вижда в диалог с милиардера Петро Порошенко, който се очертава като вероятен първенец.

Междувременно генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен предупреди, че на гаранциите, които Русия е дала за суверенитета и целостта на Украйна, не може да се вярва. “Искаме Русия да уважава международните ангажименти, които е поела, и да се опитва да влияе дестабилизиращо на ситуацията”, посочи той пред журналисти в Букурещ.

Според Алианса Русия не е оттеглила военните си сили от границата с Украйна. Според данните на НАТО става въпрос за около 40 хил. войници

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
Руска рубла, разбира се.Че откъде другаде ще идват постъпленията им в бюджета?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
0pk
преди 9 години
Голям театър. Каква ще им е паричната едiница на новата република? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още