IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лавров: Украйна е на ръба на гражданска война

Конфликтът трябва да бъде разрешен по начин, който да удовлетворява всички страни, призова дипломат номер едно на Русия

16:57 | 14.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Лавров: Украйна е на ръба на гражданска война

В момента Украйна е по-близо до гражданска война от всякога и кризата в страната трябва да бъде решена по начин, който да удовлетворява всички страни, обяви в сряда руският външен министър Сергей Лавров.

Русия от своя страна няма намерения да изпраща свои войски където и да е, добави Лавров в интервю пред Bloomberg.

Да се стоварва отговорността за президентските избори в Украйна на 25 май върху Русия е абсурдно, каза още той, добавяйки, че вотът няма как да бъде легитимен, ако се проведе в обстановка на борби и насилие.

Вече има „реална война“ между правителствени сили и сепаратистки организации в източните и южните региони на страната. Всеки опит тя бъде присъединена към НАТО би представлявал предмет на обсъждане в Русия, а евентуално нейно присъединяване към съюза би компрометирало европейската сигурност, заяви още Лавров. 

При въоръжени сблъсъци сепаратисти убиха седем украински войници и раниха други осем в източната част на страната във вторник.

Провеждането на избори в Украйна за пръв път беше определено като стъпка в правилната посока от руския президент Владимир Путин през миналата седмица, който обаче подчерта, че самият вот няма да разреши кризата, ако украинските граждани не направят така, че техните права да бъдат гарантирани.

Русия, която не признава украинското правителство, поело властта след свалянето на бившия президент Виктор Янукович, настоява за по-широка автономия в предимно рускоговорящите региони в южните и източните части на страната.

Украйна и Западът от своя страна обвиняват Путин, който анексира Крим през март, че подклажда напрежение, застрашаващо от разцепление бившата съветска република. По разпространявана от САЩ информация Русия е струпала около 40 хил свои войници на границата с Украйна и подпомага бунтовниците, които завзеха правителствени сгради и телевизионни кули в най-малко 10 града.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:31 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още