IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин изчерпва опциите си за Украйна

Кремъл е подценил нарастващата съпротива на Запада, като е приел, че тесните икономически връзки с Европа ще го защитят от санкции, пише WSJ

10:48 | 29.07.14 г. 82
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Путин предупреди, че &quot;враговете се опитват да проникнат в икономическата и политическата сфера на Русия&quot;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Путин предупреди, че "враговете се опитват да проникнат в икономическата и политическата сфера на Русия". Снимка: Ройтерс

В източната част на Украйна проруските сепаратисти претърпяха в понеделник един от най-тежките си неуспехи от седмици насам. В същото време Западът е напът да се споразумее за по-строги санкции срещу Русия, за да накара Москва да прекрати подкрепата си за бунтовниците. Така руският президент Владимир Путин попада под два фронта на натиск, пише Wall Street Journal.

В понеделник украинската армия напредна от север и юг към бунтовническата крепост в Донецк, за да капсулира града от втората основна сепаратистка база Луганск. Както споделят представители на двете враждуващи страни, украинските войници се опитват да прекъснат линията на доставки от руската граница към двата града. 

САЩ и Европа пък планират още през тази седмица да наложат най-тежките досега икономически санкции срещу Русия.

Днес Европейският съюз, най-големият търговски партньор на Русия, би могъл да инициира първите стъпки и да ограничи сделките с руски държавни банки и да ограничи важния износ на технологии за руската петролна и оръжейна индустрия. САЩ обявиха, че ще последват примера със свои собствени наказателни мерки.

През последните месеци Кремъл винаги успяваше да парира предстоящите насочени срещу цели индустрии санкции с привидно смекчаване на позициите спрямо Украйна. В интерес на истината обаче от самото начало Москва се опитваше да печели време, казва европейски дипломат, пожелал да остане анонимен.

Сега по-скоро изглежда, че Москва ще втвърди още повече курса си, въпреки че ситуацията за проруските бунтовници в Украйна се влошава.

На набързо свикана пресконференция Игор Гиркин, един руснак, който се е издигнал до шеф на отбраната в провъзгласената от сепаратистите "Народна република на Донецк", заяви, че неговите войски са евакуирали повече от 100 ранени бойци в Русия, тъй като „не мога да изключа тоталната обсада на Донецк от всички страни“. Най-висшият политически лидер на сепаратистката република Донецк Александър Бородай, се е отправил по думите на неговия заместник на път за Москва за нови консултации.

Междувременно президентът на САЩ Барак Обама се е съгласил в понеделник в конферентен телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд, британския премиер Дейвид Камерън и италианския премиер Матео Ренци за налагане на значително по-строги санкции.

Държавните и правителствените ръководители са постигнали съгласие, че Москва не е направила достатъчно, за да разоръжи проруските сепаратисти в Украйна или за да накара сепаратистите да сключат примирие с украинското правителство. Но това не е всичко – по техни данни през последните дни дори се увеличава тяхното въоръжение.

„Ние очакваме, че Европейският съюз ще предприеме значителни допълнителни стъпки през тази седмица, включително и по отношение на ключови сектори на руската икономика", каза понеделник Тони Блинкен, заместник-съветник по националната сигурност на американския президент Барак Обама. „От друга страна и в пълно сътрудничество с Европа Съединените щати ще наложат допълнителни мерки".

Последна актуализация: 10:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 23 rate down comment 9
SSIW
преди 9 години
Европейците решават дали да са с американските си "приятели" където "приятелски" ги подслушват всичките до един и им праат сечено...-----------------Очевидно решението е горе-долу окончателно. Не се намери елит в Европа, който да отвоюва за жителите й, нещо различно от американско заробване (на първо време икономическо, после ще видим). ... а пък това с подслушването е само технически детайл изплувал на повърхността от битката, която щатският елит удържа над европейския.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 27 rate down comment 9
deant
преди 9 години
Защото няма данни Русия да е вражеска за България. Поне не повече от ЕС. Най вражески за БГ са ***, които избираме да вземат решения. Толкова е ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 24 rate down comment 10
michaelis
преди 9 години
брачед ти или си кух и не видиш или не мога да те разбера. Не го хваля Путин че е мноо убав или съм лейтенант като Станишев, а просто ти не видиш как светът се пробва да се отскубне от проклетия им долар на тея евреите или не го видиш тва ? За тва иде реч и още, че Русия не иска американски "натовски" войски да и дишат във връта в задния им двор. До сега който се е опитал да се махне от долара, Кадафито, Саддам, Иран и т.н. видяхме кво се случва, но сега ще е малко по различно и ще има разделение малко и отцепление от заеми за "подпомагане" от световната американска банка и IIF. Тва е не че съм страшен привърженик на Ленин и Брежнев ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 17 rate down comment 9
michaelis
преди 9 години
еми американците тва искат вее да си продават шистака на европата, че иначе няма на кой да го дават скъпо другите нямат пари или ше си купят от руснаците както направиха китайците. Европейците решават дали да са с американските си "приятели" където "приятелски" ги подслушват всичките до един и им праат сечено или с Путинчита Вурст. Ако европейските банкери прежалят няколко милиярда и да си бият камшика от Манхатън няма да имаме проблеми, нооо те предпочитат да си запазят кинтите а ние ше плащаме после ако има нещо и + шистак на дебели цени ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 26 rate down comment 28
studioaa
преди 9 години
Другари, не разбирам защо на всеки пост срещу вражеската за България Русия веднага изскачат защитници на Москва и Путин. На хонорар от Руското посолство ли сте??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 34 rate down comment 11
SSIW
преди 9 години
"Украински пилот на Су-25 признал, че е свалил Boeing"----------------------------------Процесите са в такава фаза, че дори снимките да показват, как афро-украинци в американски военни униформи, изстрелват ракетите по самолета и след това топят комати хляб в кръвта на жертвите, виновен ЩЕ Е пак ***. Война и санкции ЩЕ ИМА ... повода /претекста е без значение. На щатите им трябва Европа и нямат намерение да я делят с никой => всички мостове м/у Русия и Европа ще бъдат сринати. За да оправят текущия си банкрут, щатите тр. да доставят енергийните суровини в Европа, стоките им тр. да преминават без митнически бариери (при което една война на субсидии и поддръжка на индустрията, очевидно ще бъде спечелена от щатите) и за капак ще прилапат финансовия и банков сектор в Европа. Плана е повече от очевиден и тактическата фаза на която се намира от реализацията си е изолиране на Европа от алтернативите и за относително независимо развитие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 22 rate down comment 12
michaelis
преди 9 години
ти батко не си в час, кой ше го свали тоя от власт и тея неща са били държавни не на олигарсите и нищо никой няма да им плати на тея изброените и руснаците няма кво да се усещат, Путин си държи на държавата и иска всичко да остане там в нея май и тва не си разбрал, да не се изнасят пари от там по разни чужди банки както праат наще *** и вчера пак го писах същото кое не е ясно не знам, и аз да съм и аз бих пазил парите да не излизат на вън в разни англииски и американски банки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 21 rate down comment 20
studioaa
преди 9 години
Всъщност парите ще бъдат прибрани от съдружниците на Ходорковски, защото той е продал своя дял преди одържавяването. Дялове от обезщетението трябва да получат още Платон Лебедев, Михаил Брудно, Владимир Дубов и Василий Шакновски. Дано руснаците се усетят и най-накрая да свалят Путин от власт. Колкото по слаба е Русия, толкова по-малък натиск ще упражнява върху България и партии като БСП, ДПС и Атака, създадени и спонсорирани от Москва може да бъдат изтласкани извън парламента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 19 rate down comment 16
michaelis
преди 9 години
и само не разбрах, а кат гледам и ти не си разбрал, кой ше ги плати тея пари на кой ? Кой е луд да дава ей така 50 млрд. на няккав си олигарх, според мен на Пичкоровски не му остават много дни живот, ако продължава в същия дух. А па за "свободната България" ако ми каеш и тва къде го сънува и от кой си свободен щи отворя една зелена бира с капачка ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 29 rate down comment 4
deant
преди 9 години
Ако избираме достатъчно *** политици, колко зле е Русия няма значение, защото ще сме пак зависими. Всъщност важи и обратното, ако избираме достатъчно кадърни, няма значение колко е добре или зле Русия, защото ние сме независима държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още