IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Нафтогаз": Готови сме продължим транзита на руски газ

Газът може да бъде закупуван от европейските компании на източната ни граница, посочиха от Киев

18:11 | 11.08.14 г.
"Нафтогаз": Готови сме продължим транзита на руски газ

Киев е готов да продължи транзита на руски газ в случай, че приемането ce осъществява на източната граница на Украйна. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на неназован източник от "Нафтогаз".

"Основната идея , че транзитът може да продължи без никакви проблеми, ако газът бъде закупуван на източната ни граница, например, от европейските компании", каза представител на украинската компания.

В понеделник "Нафтогаз" заяви, че транзитът на газ през Украйна за Европа ще продължи за дружествата, които не попадат в обхвата на санкциите и сключват директни договори с украинската държавна газова компания.

"Налагането на санкции, ограничаващи транзитните ресурси могат да ограничат или да изключат продължаващото предоставяне на транспортни услуги за газа към определени контрагенти. В този случай услугите за пренос на природен газ през територията на Украйна към ЕС, Турция и Молдова могат да продължат за компаниите, които не са обект на санкции. Те трябва да направят подходящите преки договори с оператора на украинската газотранспортна система", посочи "Нафтогаз" в изявление.

По-рано ИТАР–ТАСС съобщи, че Киев възнамерява да приеме закон "за санкциите", които да регламентира налагането на ограничения по отношение на някои видове стопанска дейност, включително предоставянето на транспортни ресурси.

Според министър-председаля Арсений Яценюк Украйна има право да използва 26 вида санкции, включително замразяване на активи, забрана за дейностите, забрана за приватизация на държавна собственост, забрана за използването на лицензии и спирани финансовите трансакции.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още