IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Контрасанкциите на Путин са удар върху модерните руснаци

Изолацията от Запада успя да отблъсне инвеститорите и да докара руската икономика до застой, пише New York Times

21:50 | 18.08.14 г. 14
Контрасанкциите на Путин са удар върху модерните руснаци

По стриктно регламентиран йерархически начин босовете на комунистическата партия, известни актьори, видни художници, учени и инженери, получаваха своите хранителни продукти от специални разпределителни центрове. Най-висшите държавни длъжностни лица живееха в дворци, докато обикновените хора трябваше да чакат с години за маломерни апартаменти в изградени по индустриален калъп жилищни блокове. 

Преобладаващата част от тази съветска система за преразпределение рухна в началото на 90-те години на миналия век. Никой вече не се нуждаеше от купони за храна или за домакински уреди – за това започнаха да се грижат пазарите. Но някои ресурси са винаги оскъдни - особено политическата власт и достъпът до печалбите от износа на петрол и газ. Кремъл отново затегна контрола си върху тези важни сектори, както и върху някои други, включително медиите, науката и изкуствата. 

Всеки кремълски придворен сега действа в рамките на неписан лиценз, който позволява на притежателя му да живее от активите, които са му предоставени да контролира, при условие за лоялност към режима и за "отчисления" за правителствените проекти, които е длъжен да прави при поискване. Никой фактически не може да притежава голяма компания, особено такава, която се занимава с нефт или газ. Всеки "собственик" не е нищо повече от поименен притежател на такъв лиценз, който може да изтече във всеки един момент. 

Но тези практики не покриват целия икономически пейзаж – а само най-доходоносните му сектори. Ето защо е възможна и независимост от Кремъл. Главното постижение на постсъветския период е появата на професионални групи и индивиди, които нямат нужда да се нареждат пред хранилката на Кремъл. Те се учат как да строят, да произвеждат, да продават, за пишат и да вършат други неща, които им позволяват да съществуват самостоятелно.

В днешна Русия вече е прието да притежаваш резултатите от своя труд. За г-н Путин обаче такива независими хора са модерната версия на познатата руска културна икона - "излишния човек". Точно тези "излишни хора" обаче са най-голямата надежда за Русия, предава БТА. 

Те са аморфна, трудна за дефиниране категория, при това често са несъгласни един с друг. Те нямат кой да ги защитава и затова вътрешно подкрепят държава, в която правилата се спазват, която защитава гражданските права и правото на собственост.

Последна актуализация: 11:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 11 rate down comment 3
Biso
преди 9 години
Решението САЩ да въведе санкции против Русия се явява груба грешка и само ще доведе до ескалация на ситуацията, която в крайна сметка ще нанесе ущърб на американската икономика. В краткосрочна перспектива ефекта от снакциите върху американския долар е сложно да се оцени, но в дългосрочна перспектива те могат да бъдат още една крачка към намаляване ролята на долара, като световна валута.Рон Пол (Ron Paul)http://worldcrisis.ru/crisis/1614294Разбира се подобно мнение New York Times няма да публикува. Те се придържат към партиината линия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 9
kalendar
преди 9 години
В продължение на векове Московският царски двор е властвал чрез метода на покровителството.Това важи за:английският царски двор, испанският царски двор, папата, френският царски двор..да не продължавам...Не знам какъв е тоя мерак да се покаже Русия като архаична, след като сред много хора(включително на запад) тя е модерна алтернатива(питайте Жерар Депардийо, ако не ми вярвате). Не казвам, че те са мнозинство, а че съществуват. Не казвам, че и мнението им е правилно, просто казвам, че има доста такива(виж форума за справка). Искам да попитам нещо-забраната за кубински пури в САЩ е сигурно на...50тина година, ако не и на повече. Заради натиска над Латинска Америка за ембарго над Куба там живеят в 19ти век(не, не е заради системата им, а заради ембаргото). Едни от най-големите им компании са петролните, които стъпват на благословията на Белия дом и на американските морски пехотинци. Дали ще прочетем в Ню Йорк Таймс нещо по въпроса?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 2
deant
преди 9 години
Както се оказа вредят и на модерните европейци и американци. Изобщо от тези санкции (и от двете страни) печеливши няма. Има самодоволни политици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още