IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Краят на "Южен поток" блокира сделки на производители на тръби за 1,8 млрд. евро

Надеждите на компаниите от Япония до Германия сега са насочени към руския газопровод до Турция

17:46 | 12.12.14 г.
Краят на "Южен поток" блокира сделки на производители на тръби за 1,8 млрд. евро

Решението на Русия да спре проекта "Южен поток" остави производители на тръби от Япония до Германия в тревожно очакване да бъде определена съдбата на сделки на стойност 1,8 млрд. евро, предаде Ройтерс.

Надеждите на компаниите сега са насочени към газопровода до Турция, който руският президент Владимир Путин предложи да бъде построен като алтернатива на "Южен поток".

"Ако за новия газопровод до Турция има зелена светлина, то производителите на тръби няма да загубят нищо. Ще трябва само да бъде преизчислен капацитетът на тръбите", посочи Иван Шабалов, ръководител на Руската асоциация на производителите на тръби.

Германската компания Europipe трябваше да достави половината от тръбите за първия етап на 2400-километровото съоръжение, а руските ОМК и Ижорски заводи (подразделение на Северстал) - останалите.

"Руските производители са доставили тръбите за първия етап и са си получили парите", заяви Шабалов. Europipe на отговори на запитванията, пише БТА.

За втория етап от изграждането на "Южен поток" Газпром подписа договори с японските компании Marubeni, Itochu, Sumitomo, както и с руските ОМК и Северстал. Тези тръби все още не са доставени и производителите очакват официално да бъдат уведомени за бъдещето на проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още