IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P намали рейтинга на Украйна до ССС-

Кредитната агенция предупреждава, че изпадането във фалит в следващите няколко месеца става неизбежно, ако обстоятелствата не се променят

12:10 | 23.12.14 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Премиерът на Украйна Арсений Яценюк. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Премиерът на Украйна Арсений Яценюк. Снимка: Ройтерс

Рейтинговата агенция Standard & Poor's (S&P) понижи дългосрочния кредитен рейтинг в чуждестранна валута на Украйна от „CCC” на „CCC-”. Агенцията предупреждава, че изпадането във фалит в следващите няколко месеца става неизбежно, ако обстоятелствата не се променят, пише WBP Online.

S&P потвърди краткосрочния рейтинг за държавен дълг в чуждестранна валута на Украйна на ниво “C”. Дългосрочните и краткосрочните рейтинги в местна валута бяха намалени съответно на „CCC+/C“ от “B-/B”. 

Агенцията заяви, че негативната перспектива на рейтингите отразява мнението ѝ, че има значителен риск Украйна да фалира, ако допълнителна финансова подкрепа не бъде осигурена. Всяко допълнително значително забавяне при плащанията на МВФ би затруднило изключително много правителството при плащането на облигациите в краткосрочна перспектива.

S&P отбелязва, че забавянето в плащанията на заема към Международния валутен фонд (МВФ), прибавено към значително намалелите държавни резерви в чуждестранна валута, увеличават риска украинското правителство да не успее да изпълни задълженията си.

„Фалитът би могъл да стане неизбежен в следващите няколко месеца, ако обстоятелствата не се променят, например ако не дойде допълнителна международна финансова помощ“, се казва в изявление на S&P.

“По наше мнение, наличното към момента финансиране от МВФ (според програмата от април 2014 г.) и други ангажименти за многостранно финансиране няма да бъдат достатъчни, за да се повишат резервите в чуждестранна валута на Националната банка на Украйна (НБУ) през 2015 г.“, продължава изявлението на агенцията.

„Вярваме, че централната банка ще успее да задържи много ниско ниво на резерви през следващата година, равняващо се на малко над един месец внос. Ако цялото финансиране на програмата премине, то ще подкрепи цялостните нужди за външно финансиране на икономиката“, добавиха от S&P.

„Ние отбелязваме, че дори и с продължаващи плащания, програмата може да даде на Украйна само ограничен период от време. Допълнително значително обезценяване на валутата, по-сериозна рецесия и по-голямо от очакваното влошаване на фискалните и външнотърговските баланси би поставило значителен натиск върху възможността на Украйна да посреща брутните си финансови нужди без допълнителна международна финансова помощ“. 

Причина за икономически проблеми в Украйна е годината на протести, довели до свалането на президента Янукович, последващото анексиране на Крим от Русия и избухването на конфликта в Донецк и Луганск. Войната в Източна Украйна опустошава един от най-индустриалните райони в страната, унищожавайки инфраструктура, заводи, училища, болници и цели градове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 0
Стефчо
преди 9 години
Ако тия фалират, а това е сигурно и въпроса е само кога, тогава може да се очаква по-умерено проевропейско правителство, което ще търси споразумение с Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 2
0pk
преди 9 години
И в заключението - Путин е виновен. :DПричина за икономически проблеми в Украйна драги е, че крадци и убийци взеха властта там. Необразовани надъхани фашаги, някои от които сектанти, обират и обричат на смърт държавата си. При това подкрепяни от световната фашистка суперсила САЩ. В правителството им сложиха чужди агенти, да ги контролират. Сумати танкове и гаубици им дадоха, ама няма желаещи да воюват. Иначе до сега да са смазали бунтовниците. Сега викат грузински наемници. Смешници революционери. После ще се преселят в сащ и от там ще обясняват как путин е виновен за провала им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 1
alexx
преди 9 години
Те никога не са искали да я спасяват. Целта на САЩ е да разделят и да владеят, както и на всяка друга империя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 3
StefanL
преди 9 години
Аха какво стана май бандеровска украйна отива към фалит! Ха ха ха ами аиде сега Обама и Меркел да я спасяват нали те *** всички *** там
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още