IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Огънят в Украйна трябва да спре от неделя

Киев договори и разширяване на помощта от МВФ до 40 млрд. долара

12:57 | 12.02.15 г. 52
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Лидерите на Русия (Владимир Путин), Франция (Франсоа Оланд), Украйна (Петро Порошенко) и Германия (Ангела Меркел). <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Лидерите на Русия (Владимир Путин), Франция (Франсоа Оланд), Украйна (Петро Порошенко) и Германия (Ангела Меркел). Снимка: Ройтерс

Лидерите на Русия, Украйна, Германия и Франция постигнаха споразумение за прекратяване на огъня в конфликта в източна Украйна, който предизвика най-сериозната криза между Русия и Запада от края на Студената война, пише Bloomberg.

Сделката предвижда примирие, започващо от 15 февруари и препотвърждава някои постигнати договорености от провалилите се усилия от септември месец. Това заяви пред репортери в белоруската столица Минск руският президент Владимир Путин.

Споразумението бе постигнато рано сутринта днес след продължили цяла нощ преговори. Основните преговарящи бяха украинският президент Петро Порошенко, Путин, германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд. Преговорите протекоха на четири етапа – затворена среща между четиримата държавни глави в т.нар. „нормандски формат“, разширен състав с външните министри на страните, отново затворена среща и завършиха в разширен състав.

Около 09:45 българско време преговорите приключиха. Въпреки това Дмитрий Кулеба, посланик за специални поръчения към външното министерство на Украйна написа в Twitter, че Русия продължава „да се пазари“ за града Дебалцево. Градът е важен транспортен център между двете самообявили се републики и без него те остават транспортно зависими от Украйна, пише украинският сайт УНИАН.

Медиите съобщават, че документът ще бъде подписан около 12:00 часа българско време., но още не е обявен точен час за финала на преговорите.

„Конфликтът ще продължи, дори и с това споразумение“, заяви Йорг Форгбриг, старши програмен директор на германския Marshall Fund. “Източна Украйна в момента практически е изгубена за правителството“.

В същото време Украйна постигна предварително споразумение да разшири помощта от Международния валутен фонд (МВФ) до 40 млрд. долара в опит за избягване на фалита. Продължилата 10 месеца война в източната част на страната нанесе сериозен удар върху икономиката на страната, източи ресурси и доведе до висока инфлация и спад на националната валута - гривната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 10:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

41
rate up comment 6 rate down comment 1
Сините камъни
преди 9 години
Къде го видя тоя СССР?На колко години си?Не си чувал за Горбачов, за Елцин?Хм!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 10 rate down comment 1
Сините камъни
преди 9 години
Че то ако гледаме само телевизиите и четем нашите купени вестници, ние сме обречени на вечна слепота!Разбира се, че беше преврат в Киев и то какъв!А чухте ли, че на наемниците в Украйна плащали с фалшиви долари?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 3 rate down comment 8
Nikola666
преди 9 години
Който вярва на обещанията на Путин, може да разчита че Дядо Мраз ще му доведе Снежанка за новата година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 9 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
Не никой не ги е питал. И праат си пичовете преврата на властта изтрепват няколко човека и казват еми тоя Путин беше, снимки, медии и т.н. Да и тука Путин няма да стои със скръстени ръце съответно и им е пратил разни воийници там без танкове и гаубици защото ако ги имаше щяха да са в Киев с танковете вече. Та Путин им е пратил някви войници или тея които са били в базата в Севастопол - никой не знае, но и НАТО е пратило платени легионери, които да водят войната ..Украйнската армия няма тея skills да трепе хора безразборно, това го могат само тея легионерите, които са го прайли това и са обучени за това. Са горе доле това е ситуацията през моя мироглед, а цялата истина каква е никой няма да узнае никога .... Само висшите военни знаят за кво става въпрос
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 12 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
скивай са друже, историята е най-точна когато си я видял с очите си. Когато обаче някой друг я е видял през неговата призма той я разказва така както той я вижда. За Сталин никой тук от тоя форум не е бил там да види кво е било, но първо според историята тоя не е бил Руснак - той е бил грузинец. Този е изтрепал повече руснаци от колко немците през втората световна война. Него не можеш да го сравняваш с Путин. Това така сега за тея преврати, един преврат се прай с много пари и военна сила не както MZтката в една статия ми обясняваше как може по Facebooka да свикал митинги и тъпотии. Та преди да стане тоя преврат в тая Украйна, Путин не ги е закачал тея ами ги хранеше и им купуваше ***, защото Украйна НЯМА ШАНС да продаде тяхна стока в ЕС. Тъй праат те тоя преврат тука Путин нищо не е прайл (за как се прай преврат на властта обяснихме) и изведнъж заявяват на Русия, че там ще има НАТО. Еми някой да ги е питал може ли, не може ли да слагат американски ракетни системи под носа на Руси
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 12 rate down comment 3
STRAHO
преди 9 години
LeutenantScheisskopf Едва ли прави разлика между украинец и руснак. Едва ли му е известно че там болшинството от местното население са си руснаци и в момента са войници. Те самите са руснаци и няма как да бъдат патагонски войници! Така че не се знае какво има предвид съфорумеца ни. Що се отнася до оръжието то и едните и другите воюват с РУСКИ оръжия. !???? Какви да бъдат? Едва наското американците им пробутват оръжие на което така или иначе предстои бракуване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 10 rate down comment 2
STRAHO
преди 9 години
Календаре, за човека легитимно е просто това, което са му списали да пише. Дали знае значението на думата "легитимно" ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 11 rate down comment 2
STRAHO
преди 9 години
Цитат на частр от глупости :"....то не бяха конвои, то не бяха нахлувания на расийски военни части на територията на Украйна..."========"Специалисты на Украине закончили инспектировать Ростовскую область и пришли к выводу, что российские войска не ведут военную дейтельность там. Об этом сообщает РИА Новости. Ранее в Министерстве иностранных дел РФ сообщали о том, что представители ВС Украины с 9 по 12 февраля проводят инспекцию района в Ростовской области в соответствии с Венским документом 2011 года о мерах укрепления доверия и безопасности."====Ти пък къде ги видя тия зелени човечета? По You Tube ли ? Щото доколкото помня Псаки само там и се привидели такива. Така и не извади доказателство! Нито тя нито някой друг! :))))Спри, изпусни пара и просто по спокойно препиши тук каквото са ти написали да пишеш! :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 10 rate down comment 2
Avalaon
преди 9 години
Още в самото начало на статията, всички са изпроени с поставете си само Путин е посочен само по име. Това изразява личната политическа позиция на автора, същата на медията или интелектуалното равнище на автора ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 9 rate down comment 1
многодобре
преди 9 години
...само да добавя,че връщане към споменатото СССР е невъзможно (ако не разполагат с "машина на времето")
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още