IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Огънят в Украйна трябва да спре от неделя

Киев договори и разширяване на помощта от МВФ до 40 млрд. долара

12:57 | 12.02.15 г. 52
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Лидерите на Русия (Владимир Путин), Франция (Франсоа Оланд), Украйна (Петро Порошенко) и Германия (Ангела Меркел). <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Лидерите на Русия (Владимир Путин), Франция (Франсоа Оланд), Украйна (Петро Порошенко) и Германия (Ангела Меркел). Снимка: Ройтерс

Лидерите на Русия, Украйна, Германия и Франция постигнаха споразумение за прекратяване на огъня в конфликта в източна Украйна, който предизвика най-сериозната криза между Русия и Запада от края на Студената война, пише Bloomberg.

Сделката предвижда примирие, започващо от 15 февруари и препотвърждава някои постигнати договорености от провалилите се усилия от септември месец. Това заяви пред репортери в белоруската столица Минск руският президент Владимир Путин.

Споразумението бе постигнато рано сутринта днес след продължили цяла нощ преговори. Основните преговарящи бяха украинският президент Петро Порошенко, Путин, германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд. Преговорите протекоха на четири етапа – затворена среща между четиримата държавни глави в т.нар. „нормандски формат“, разширен състав с външните министри на страните, отново затворена среща и завършиха в разширен състав.

Около 09:45 българско време преговорите приключиха. Въпреки това Дмитрий Кулеба, посланик за специални поръчения към външното министерство на Украйна написа в Twitter, че Русия продължава „да се пазари“ за града Дебалцево. Градът е важен транспортен център между двете самообявили се републики и без него те остават транспортно зависими от Украйна, пише украинският сайт УНИАН.

Медиите съобщават, че документът ще бъде подписан около 12:00 часа българско време., но още не е обявен точен час за финала на преговорите.

„Конфликтът ще продължи, дори и с това споразумение“, заяви Йорг Форгбриг, старши програмен директор на германския Marshall Fund. “Източна Украйна в момента практически е изгубена за правителството“.

В същото време Украйна постигна предварително споразумение да разшири помощта от Международния валутен фонд (МВФ) до 40 млрд. долара в опит за избягване на фалита. Продължилата 10 месеца война в източната част на страната нанесе сериозен удар върху икономиката на страната, източи ресурси и доведе до висока инфлация и спад на националната валута - гривната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 10:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 3 rate down comment 12
LeutenantScheisskopf
преди 9 години
А аз обръщал ли съм се към тебе точно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 18
LeutenantScheisskopf
преди 9 години
Не сам на никой другарче и не съм късопаметен. Естествено във всяко стадо има ***...сега ако за тебе няколко радикализирани гамена, са бутнали правителството, то си е твоя работа. Хората в Украйна избрах курс на запад. Не курс новая расия. Факт! И толкоз! *** наруши с Крим международни правни норми и затова трябва да си плати и трябва да си носи кръста. Капиш?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 15 rate down comment 3
Боян
преди 9 години
Къде видя, че защитавам Путин или пък Русия ??? За разлика от такива *** като тебе, за мен всеки си е прав за себе си, нито единия не ми е симпатичен, но всеки си гледа интереса, не е като Българските политици всеки да си гледа джоба, за държавата изобщо не му пука. Просто констатирам каква ще е развръзката, че народа на Украйна ще плати сметката. Тя Украйна и преди войната не беше цвете за мирисане от към финанси, още повече че повечето и износ беше за Русия. Ти казваш Путин започнал, но това не е точно така започна с преврата в Украйна и това че тези които направиха преврата се помислиха за господари на вселената и си изиграха много лошо картите, та сега просто ще ги сложат на място и сметката ще я плати народа и да ти кажа няма да съм учуден ако ги изпоизтребят скоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 21 rate down comment 5
Сините камъни
преди 9 години
Путин започнал войната?Толкова ли си късопаметен?Кой раздаваше хляб на Майдана преди месеци?Ако наистина незнаеш, да те разбера, но ако просължаваш да пишеш в тоя дух простотии, значи си на Найо Тицин другарче.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 15
LeutenantScheisskopf
преди 9 години
Ми да представи де, да представи...ама защо трябва със сила, защо трябваше да си заминат до момента 6000 души. Кой как си го нареди michaelis, ама тръгнеш така залудо с гаубиците и танковете ще трябва да си носиш кръста. Както и германците, за лагерите и холокоста. Незнам, Вие тук сте май сте форекс играчи и брокерчета и не разбирате нищо от история...Сталин на времето /10-20/ година е оставил украинците да измрът от глад. Няма украинско семейство дефакто, да не се опарило от филанкишията. Така, че да не роним тук са крокодилски сълзи за ***. На него сигурно и скоро ще му видят ... нас 44та кой ни окопира бре пичове...пак филанкишията!!! Айде сиктир!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 15 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
***, който и едно шише водка няма да им даде. Ми защо не му сложат на масата на *** сметката, за загубата и възстановяването на Украйна? За жертвите?-----------------------------------------А кой им дава горивата на преференциални цени от време оно, кой Филанкешията ? Ако *** им представи сметката за реалните цени на горивата на тея вампири лошо ше им стане ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 14 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
кво не разбираш па ти?? До Неделя ше се стрелят за последно сватбарската и после сядат по масите и почват да пият. Янките да ме цицат и да ми дават 25% Nein Danke ако искаш ти ходи в Хаити, Колумбия, Еквадор и прочее и прочее и ги скии колко им е готино на нема и 25%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 20
LeutenantScheisskopf
преди 9 години
Не мога да Ви разбера тук пищещите. Кой я започна тази война!? Не беше ли Путин пръв на Крим със зелените си човечета? Тоя дето нагло снабдява сепаратистите с тежко оръжие и провизи и след това нагло се хили и тъпашки се гърчи по срещите...то не бяха конвои, то не бяха нахлувания на расийски военни части на територията на Украйна. Сега врякате вие, ***, че САЩ ще ги цица украинците. Ми по-добре янките да те цицат и да ти дават и тези 25%. Друго е да си имаш съсед като ***, който и едно шише водка няма да им даде. Ми защо не му сложат на масата на *** сметката, за загубата и възстановяването на Украйна? За жертвите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 5
dr.5rov
преди 9 години
Украинците не са така деквалифицирани като нас. Там има индустрия и know-how. Аз имам преки впечатления от някаква част от тях - умни, амбициозни и упорити, особенно младите. Държат на себе си и ако знаят как да отиграят възможностите си могат много да постигнат. За жалост нямат още исторически опит за самостоятелно мислене (като нас) и много силно страдат от олигархическия модел на обществото им. Ама много. Те дори не могат да осмислят кое е нередното да имат за президент олигарх, а друг олигарх да си има частна армия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 18 rate down comment 1
Боян
преди 9 години
То голяма помощ, като в рекламите на местните банки когато си закъсал отвсякъде единствения който може да ти "реши" проблема е някой банков заем хахахаха. Ей така са и украинците сега ще им "помогнат" с 40 000 000 000 долара, а което е още по-лошо поне още 50 години ще им помагат все така "приятелски".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още