IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ципрас: Търсим решение на проблемите в рамките на еврозоната

Русия е съставна част от нашата динамична, многостранна външна политика, заяви гръцкият премиер

19:17 | 10.04.15 г. 6
<p>
	Алексис Ципрас. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Алексис Ципрас. Снимка: Ройтерс

Гръцкият премиер Алексис Ципрас опита да успокои опасенията, които може да е предизвикало неговото посещение в Москва сред европейските партньори на Гърция, като заяви, че макар Русия да е "стратегически избор" за Атина, гръцкото правителство ще търси решение на проблемите си с дълга в рамките на еврозоната, пише Kathimerini.

След среща в сряда с руския президент Владимир Путин Ципрас ще срещна с руския си колега Дмитрий Медведев и други официални руски представители, както и с патриарха на Москва и цяла Русия Кирил, съобщава изданието.

"За Гърция Русия е съставна част от нейната динамична, многостранна външна политика, която има за цел да използва геополитическата позиция на Гърция по такъв начин, че страната отново да получи перспективи за растеж и да засили своята роля на международната сцена", заяви Ципрас в реч пред Московския институт по международни отношения.

Ципрас подчерта, че приоритет на Гърция е решаване на финансовите ѝ проблеми в еврозоната. "Ние гледаме на проблема, пред който сме изправени, като на общ европейски проблем и поради тази причина търсим общо европейско решение", каза гръцкият премиер.

Междувременно германското правителство приветства плащането на гръцкия транш на Международния валутен фонд (МВФ) и го определи като "положителен сигнал", предаде AFP, позовавайки се на говорителка на канцлерството.

От своя страна говорителка на министерството на финансите отбеляза "напредък" в преговорите между Атина и нейните кредитори, но обърна внимание, че все още няма списък с реформи, пише БТА.

Институциите, както вече се нарича тройката кредитори (ЕС, ЕЦБ и МВФ) по настояване на Гърция, трябва да одобрят пътна карта за реформи, предложени от гръцкото правителство, за да могат да бъдат отпуснати няколко милиарда евро помощ на страната, чиято хазна е празна.

Гърция дължеше 459 млн. евро на МВФ към 9 април и въпреки съмненията от началото на седмицата, вчера извърши плащането. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:05 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 9 години
по скоро заради такива *** като теб
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 6
Stefan--L
преди 9 години
От такива *** като теб сме на такъв хал ! Да беше учил още малко да стнеш един таксиджия а не да си пазач в Сота е грудовски *** ! Що си се писал охранител от Бургас ? В бургаз охранителите са само неграмотните селендури който идват от селата около Бургас
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 8
Сините камъни
преди 9 години
Гръцкият депутат от новото правителство Димитрис Каменос предупреди българите: Чуйте какво ви казваме. България няма друг път освен нашият заеми, лихви, по-голям дълг, по-големи заеми, по-големи лихви, още по-голям дълг. И така до безкрай. Тази спирала е измислена отЕвропейския съюз. Държавите в него са загубили суверенитетът си. Нямат своя политика, като целта е да ни направят бедни и зависими. Дават ни уж спасителни пакети, а не могат да се платят само лихвите. Не повтаряйте нашите грешки. Това е нашето послание. Трябва да знаете къде отивате. Нямате свой суверенитет, нямате свой бюджет, нямате нищо. Работим за 50 000 бюрократи в Брюксел, които диктуват как да живеем. Те казват в например в Гърция няма да произвеждате коли, ще ги произвеждат в Румъния, в еди коя си държава ще произвеждат ток, България няма да произвежда ток. През България няма да минава Южен поток. Петрол ще се вади еди откъде си. Тези чиновници ги интересува единствено техният интерес и едновременно с това обслужват интересите на банките и фондовете, които дават заеми на държави като Гърция, България, Италия, Испания, Португалия. Чиновниците са подкупени от парите, а ние работим и трупаме по-големи дългове. В колониалните държави като нашата и вашата се плаща на огромен публичен сектор, който да обслужва колониалната политическа класа. От останалата част от обществото искат да обслужва дълговете. Те ни дават заеми и ни казват как да ги харчим. Истината е, че всички работим Северът да става по-богат, а Югът по-беден. За една не малка част от заема ни казват ще купите с него военна техника и въоръжение. Защо? Какво стана в Украйна. Европа подкрепи едни неонацисти да вземат властта. По заповед на Брюксел отиде нашият и вашият външен министър и се прегърна с нацистите в Киев. В Гърция, Германия, Франция и всички останали държави нацистите са в затвора. В Украйна обаче управляват, защото така е изгодно за Америка. Европейският съюз и Америка искат Гърция да има все по-големи и по-големи дългове, защото знаят, че имаме най-големите в Европа запаси на нефт и природен газ. С вас искат същото, защото вие имате други природни богатства, категоричен е гръцкият депутат от партия Независими гърци Димитрис Каменос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 23
Стоян Петров
преди 9 години
Че как да нямаме, нали си имаме Stefan-L? Та той е от ранга на Ципрас, Путин, Орбан и ред други смешници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 24
Stefan--L
преди 9 години
Евала на Ципрас ! Ех и ние да имахме един политик като Ципрас а то у нас само продажници и *** на еврогеиски *** Плевнелиев Бойко Кунева Симеонов Първанов Местан Станишев всички са за затвора особено Бойко Плевнью и Кунева
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още