IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврозоната подготвя план за изключване на Гърция?*

Държавите от валутния блок се подготвят за евентуален фалит на южната ни съседка през май

11:12 | 10.04.15 г. 27
Еврозоната подготвя план за изключване на Гърция?*

Страните от еврозоната тайно подготвят план за изключване на Гърция от валутния съюз, ако Атина обяви фалит през май, съобщава британският в. "Таймс". 

Според изданието подробни планове са изложени в документ, подготвен от финансовото министерство на Финландия в сътрудничество с Германия. 

Документът предупреждава, че тази пролет трябва да бъдат взети "много трудни политически решения". 

"С мълчаливото съгласие на останалите страни от еврозоната започна процес, който в крайна сметка може да стигне до изключване на Гърция от еврозоната", посочва записката с дата 27 март. 

Финландия е убедена, че чрез реформите от последните три години и мерките, взети от Европейската централна банка, еврото може да преживее бурята, която ще се разрази след изключването на Гърция от единната европейска валута, подчертава изданието.

Междувременно Европейската комисия (ЕК) отрече, че обсъжда възможност за излизане или изключване на Гърция от еврозоната.

"Не съществува юридически механизъм за изключване на страни от еврозоната. Европейската комисия действа на основата на постигнатите по-рано споразумения между Гърция и международните институции за нова програма за реформи и удължаване на международната финансова помощ за Атина", посочват от ЕК. 

* Актуализирано със становището на ЕК

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 1 rate down comment 1
Сините камъни
преди 9 години
То твоето ЕГН даже е собственост на държавата, ти ми говориш за данъците!И няма ли да пораснеш малко, комунисти, червени, пълни простотии!Толкова ли не научи досега, кой създаде комунизма!""Зависимостта ни от американският долар, е общото ни главоболие!"", както казва един президент!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
спри в България и нищо няма да стане. Иначе си прав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 15 rate down comment 11
Ironhorse
преди 9 години
Гърците ги чака това, през което ние минахме 1991 и 1997г., само че на куп.Хем пълно разорение за населението, хем пълна приватизация на държавните монополи.И вижте как работи и кои са участниците в МВФ и после плюйте гнусни комунистически храчки, че ще се задавите, пък може и да умерите кумира си ***.За справка България, също е участник в МВФ с право на глас.Като газах глас, айде вижте и как се разпределя правото на глас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 20 rate down comment 8
Ironhorse
преди 9 години
Гледам, и днес форумните мразилки са се развилнели, че и то "фалит' разбират.Михаилчо и ракетния ...Не е едно и също нещо да изпадне в несъстоятелност физическо и/или юридическо лице и държава. Разликата е огромна и сега ще Ви го обясня:1. Помните ли Действията на Вашия кумир Луканов, който спря да плаща външния ни дълг, какво стана ?! Да, целия свят ни хлопна вратите и минахме на купонна система, благодарение на разбирача комунист, прекръстил се на капиталист.2. Когато една държава обяви, че не може да си плаща дълговете, те не изчезват. Ако не приеме спасителен план става каквото ни прични Луканов и БСП/БКП 1991г.Практически дълговете на една държава са дългове на населението и то защото държавата без значение каква е (социалистическа/ капиталистическа/диктатура) се явява собственик на всичко от последна инстанция.За справка, в която и да е държава спри да си плащаш данъка на недвижим имот и скоро ще разбереш, кой е действителният собственик.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 9
SS-23
преди 9 години
а като потропат на вратата - кво ше стане ? ше му вземат ... цървулите ли ? :)))зАрежи тая работа .... неразумно се раздаваха пари, през последните 5-6 години преди кризата - ей, тва е истината , която просто не искат да признаят!"чукането по вратата" - парите няма да върне, и това е повече от сигурно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 3
pinoccio
преди 9 години
И к'во има в тия куфарчета?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 10 rate down comment 3
Kockata_Mitev
преди 9 години
Чета ви и се чудя да се смея ли или да плача.Драхми,юани рубли.Банките са банки независимо дали са Руски Китайски или в Тамбукту.И ако си взел от 5 и не си върнал и грош с мотива -кат няаам няам ся ко да прая-едва ли ще ти дадът в 6-та.И на всякъде по света едни хора с куфарчета ще ти потропат на вратата.Схващате ли ми мисълта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 11 rate down comment 1
pinoccio
преди 9 години
Световната практика е държавните ценни книжа да служат за гарант. ДЦК са най-надеждният, измислен от измислената съвременна икономическа система, инструмент. Така че при банкрут да наемат тирове, шлепове, кораби и да си ги носят в мазетата на Бундесбанк, на Сосиете и където си искат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 4
kalendar
преди 9 години
http://***.segabg.com/article.php?id=746759"EК призна, че няма как да изключи Гърция от еврозоната""Юридически механизъм за изключване на Гърция от еврозоната не съществува, заявиха от пресслужбата на EК, цитирана от ТАСС. Брюксел обяви това заради публикации в европейски медии, че е възможно Гърция да бъде изключена от еврозоната, ако обяви, че не може да погасява финансовите си ангажименти по отпуснатите кредити. "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 7
michaelis
преди 9 години
Еми тея МВФ кви са ве да не са свещенни крави?? Еах ги в бастуните американски ми няям и точка кат няма и в склада няма. Никви приватизации никви чудеса не е ли така ?? Начи те ако са дали някви гаранци с нещо да го дават него, ако не са - крайова тва е положението. Кво ше им напраат санкции ли ?? нали отиват веднага в клуба на санкционираните и почват да търгуват с тех :))) Пускат си руските бази и да видиме МВФ кво ше напрай, ше си напечатат нови, нали тва им е политиката и новата икономика :))) Га Фред им даваше пари от въздуха и ядаха кифтета МВФ ни риваха са се разривали, ааааре у лево.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още