IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавният контрол над Bank Asya не е политическо решение

Това твърди турският вицепремиер Али Бабаджан

18:08 | 31.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Решението на Турция да установи пълен контрол върху ислямската Bank Asya не е политическо, заяви турският вицепремиер Али Бабаджан, цитиран от Ройтерс.

По думите му банката ще продължи да функционира, докато се обсъждат вариантите за сливането ѝ с някоя друга банка или за продажбата ѝ.

На 30-и май Банковият регулаторен орган (BDDK) в Турция обяви, че е взел решение Bank Asya да премине изцяло под държавен контрол. Тя се свързва с движение, което е руководено от ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, който живее в САЩ. Банката беше замесена в неговата вражда с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

Бабаджан опроверга твърденията, че мотивите за поставяне на банката под държавен контрол са политически, посочвайки, че, ако случаят е бил такъв, то това решение е щяло да бъде взето много по-рано.

Мярката за Bank Asya беше обявена малко повече от седмица преди парламентарните избори в Турция. Преди нея беше взето решение за поемане на управлението на банката през февруари. Като причина беше посочено несправянето със законовите изисквания и назначаването на нов борд на директорите.

Според критиците това е част от натиска на правителството върху движението на Гюлен, което е обвинявано, че е дирижирало корупционния скандал през 2013 г. Тогава бяха уволнени стотици полицейски и съдебни служители заради подозрения във връзки с движението.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още