IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ноайе: Гръцката икономика е на ръба на катастрофа

Контролът над капиталовия контрол в Гърция постепенно води до колапс и транспортната система

11:34 | 08.07.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	Кон преминава през центъра на Фира на остров Санторини. Доставките на стоки за островите са застрашени, алармират кметове. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Кон преминава през центъра на Фира на остров Санторини. Доставките на стоки за островите са застрашени, алармират кметове. Снимка: Ройтерс

Гръцката икономика е на ръба на катастрофата, предупреждава управителят на френската централна банка Кристиан Ноайе.

„Икономиката е изправена пред срив, ако Атина и нейните кредитори не успеят да намерят до неделя споразумение по финансирането на страната“, заяви Ноайе, цитиран от Ройтерс.

"Гръцката икономика е на ръба на катастрофата, абсолютно необходимо е да бъде постигнато споразумение до неделя, това е последният срок, след който вече ще бъде късно и последиците ще бъдат тежки", заяви финансистът в ефира на френското радио Europe 1.

Същевременно централният банкер на Франция допълни, че "може да има бунтове (...), хаос в страната. Той призова политиците да намерят решение, защото правилата на Европейската централна банка ѝ забраняват да помага на Гърция дългосрочно. Ноайе е и член на управителния съвет на ЕЦБ, която засега продължава да поддържа живота на гръцките банки. 

Преди няколко дни Ноайе заяви също, че гръцкият държавен дълг, притежаван от Европейската централна банка (ЕЦБ), не може да бъде отписан, защото подобен ход е изрично забранен от правилата на Европейския съюз.

В неделя друг от членовете на ИС – Беноа Кьоре, отбеляза, че предвид високата несигурност за европейските пазари вследствие на кризата в Гърция ЕЦБ е готова в случай на нужда да предприеме нови мерки.

Междувременно контролът над капиталовия контрол в Гърция постепенно води до колапс и транспортната система. 

Транспортните компании не успяват да зареждат с гориво камионите си, защото собствениците могат да теглят дневно само до 60 евро от сметките си. Стотици гръцки шофьори на камиони в Германия и в чужбина няма как платят за горивото, предава DPA.

„Един шофьор на камион се нуждае от 4000 евро, за да стигне от Германия до Гърция", казва Петрос Сколикидис, президент на спедиторската компания PSXEM. Гръцките кредитни карти вече не се приемат на много места в чужбина.

Също така и във вътрешността на страната има големи проблеми. Доставките до островите са възможни само при плащане в брой. Така се очаква скоро именно на островите да се стигне до недостиг на редица стоки, твърдят единодушно редица кметове пред гръцки телевизии.

Повече за кризата в Гърция четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 8 години
Говорете с хора, които се прибират от Гърция, а не подскачайте по тъпана на Ройтерс - тази агенция има други задачи, а не обективно да информира!Днес се прибраха от почивка колеги - чудят се, защо всички ги питат как са се прибрали и как са оцеляли! Реално нищо не са усетили от никаква криза! Гърците, с които са общували, са били мили, позитивни и спокойни! Никъде не са забелязали неработещи нормално транспорт, магазини или държавни органи. Единствено по няколко (5-8) човека около банкоматите - без блъскане и топурдии.Наистина са много различни хора, каквото и да значи това... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
tonino
преди 8 години
"Кон преминава през центъра на Фира на остров Санторини. Доставките на стоки за островите са застрашени, алармират кметове." Снимка: РойтерсКакъв модел е този кон ? Ушите му са прекалено големи за конски......:))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 2
SOFIX
преди 8 години
Айде по-бързо да излизат от еврозоната, че това тяхното не се търпи повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 1
Stone_Kold
преди 8 години
тя е катастрофирала ве4е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още