IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: МВФ може да участва в "цялостен" пакет, който да стабилизира Гърция

Кредиторите трябва да гарантират поддържащо финансиране и преструктуриране на дълга, а Гърция - сериозни реформи

11:21 | 17.07.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	МВФ няма да обърне гръб на Гърция, но при определени условия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

МВФ няма да обърне гръб на Гърция, но при определени условия. Снимка: Ройтерс

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард заяви, че фондът може да вземе участие в „цялостен“ пакет, който да стабилизира икономиката на Гърция, да направи гръцкия дълг устойчив и да позволи на страната да получава финансиране от финансовите пазари, предаде Ройтерс, цитирайки интервю на Лагард за френско радио.

На въпрос на журналисти дали МВФ ще вземе участие в третия спасителен план за Гърция, Лагард заяви, че фондът желае да види „цялостна“ програма по отношение на Гърция.

„Този цялостен пакет има два стълба – гръцки, който да води до сериозни реформи в икономиката на Гърция и втори - от страна на кредиторите, който да води до поддържащо финансиране и преструктуриране на дълга“, заяви още Лагард.

Същевременно тя отново даде да се разбере, че счита облекчаването на дълга на Гърция за нужно. По думите ѝ вероятно ще е достатъчно, ако срокът на изплащане на кредитите бъде удължен. 

По-рано германският финансов министър Волфганг Шойбле поясни в писмото си до председателя на Бундестага (долната камара на парламента на страната), че МВФ няма да участва в изплащането на първия транш от планираната трета спасителна помощ за Гърция. Очаква се траншът да бъде преведен в средата на август, според писмото, в което Шойбле призовава парламента да одобри започването на преговори по трета спасителна програма за Атина.

В документа на Шойбле се уточнява обаче, че МВФ ще се включи на по-късен етап при успешно завършване на първата оценка на програмата през есента и потвърждение за устойчивоста на гръцкия дълг.

Според директора на кабинета на канцлера Ангела Меркел Петер Алтмайер, който в четвъртък участва в токшоу по германската телевизия ZDF, управляващият директор на МВФ Кристин Лагард "даде много ясно да се разбере, че МВФ няма да се оттегли" от спасяването на Гърция.

Очаква се днес германските депутати да дадат „зелена светлина“ за старт на преговорите по трета спасителна програма за Гърция, макар че Шойбле отново постави под въпрос успешния край. Парламентът на Австрия също ще гласува днес споразумението за трета спасителна програма за Гърция.

По-рано в петък пък председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум обяви по време на извънредна сесия на холандския парламент, че има широко споразумение за необходимостта от участие на МВФ в бъдещите спасявания на Гърция. Същевременно той призова разговорите за евентуален Grexit да бъдат преустановени.

„Със сигурност ще бъда много щастлив, ако приказките за възможно излизане на Гърция от еврозоната спрат“, каза Диселблум. „Бих искал да можем да говорим за връщане на Гърция отново в правия път и това е целта ни с тази програма“, добави той, визирайки третия спасителен план за страната.

От 2010 година, когато започна дълговата криза на Гърция, ЕС и МВФ са отпуснали на страната кредити на обща стойност 250 милиарда евро, като Атина постепенно трябва да върне тези средства. Въпреки частичното отписване на гръцки дългове през 2012 година държавният дълг на страната в момента е 315 млрд. евро, което представлява 175 процента от брутния ѝ вътрешен продукт. Това надвишава три пъти пределното допустимото равнище, определено за страните членки на еврозоната, което е 60%.

Всичко за дълговете на Гърция четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Паля се като знам за какво става въпрос - престъпления срещу човечеството ОРГАНИЗИРАНА МЕЖДУНАРОДНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА ЧАСТНИ ДЪЛГОВЕ СА ПРЕХВЪРЛЕНИ КАТО ДЪРЖАВНИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
ЕЦБ и Goldman Sachs са приложили мащабна схема за прикриване на дълга на Атина, пише руският портал "Вести" - http://***.investor.bg/***/130/a/dragi--golemiiat-pobeditel-v-gryckata-tragediia-198172/Bloomberg News загуби дело в ЕС през 2012 г., в което, позовавайки се свобода на информацията, поиска да получи данните, съхранявани от Европейската централна банка, за това как Гърция е използвала деривативи, за да се скрие размера на дълга си Марио Драги от 2002 до 2005 година работи в банката Голдман Сакс, а от 2006 година е управител на Италианската банка тоест знае как Гърция и Италия крият дълга и бюдж.дефицит - може да е участвал
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Въпроса е защо Правителството е взимало дълг знаейки ,че минават 60% и защо им са давали пари знаейки ,че минават 60% - къде е спал Брюксел ????2010год. Гърция има 100% дълг а след спасяването 176% - около 55-70млрд. са отишли за спасяване на банки и сега трябват още 25 минимум. Разбирам ,че спасението на банките е по-малкото зло но да спрат да си раздават милиони като заплати и бонуси. Като цяло в еврозоната са дадени около 1,5 трилиона за спасяване на банките хитро като държ. дългове и затова им скочиха Аз изследвам принципно нещата и извода е ,че сегашната финан.система е основана на грешни основи и заради лихварството трябва непрекъснат растеж а това е невъзможно и проф.Джефри Сакс съветник на ген.секретар на ООН също го казва и в коментар 2 съм обяснил основното - http://darikfinance.bg/***/111777#comments Повече - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1630500093894885
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
iivanoff
преди 8 години
Интересно!Как се питат маймуните от позицията на НЕзнанието: "Искат ли да се лишат от НЕЩО, или предпочитат да не се лишат?"След като отговорят напълно логично, но от позицията на НЕзнанието, че предпочитат да не се лишат, им се казва, че Всъщност, щом не искат да се лишат сами, то тогава нямат избор чрез правилата от позицията на знанието, да не се лишат дори от още повече!/Вече имаме "видим" аргумент, за максимално лишаване!/И след като целия театър се изиграе, и от определящите правилата и от поставените артисти /уж представляващи маймуните/, ТАКА, че да се запознаят маймуните от "всички страни" интернационално с него, накрая се оказва, че определящите правилата може да помогнат и по друг начин...Обаче театъра е изигран, и маймуните са запознати с предстоящото максимално лишаване!Интересно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
prectical
преди 8 години
МВФ е една голяма пародия. Предлагам Международен да бъде заменен с Частен. За някой страни пари няма,за други се отпускат при положение,че са начсно,че няма да бъдат върнати. Точно затова си трябва алтернатива дали от БРИКС,дали от Китай няма значение. Просто трябва алтернатива на този измислен фонд. Организациите от края на втората световна в момента обслужват интересите само на няколко определени страни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още