IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

У. Монтгомъри: Подходът на ЕС към бежанския проблем е срамен

Западните Балкани трябва да реагират на проблеми, предизвикани от чужди решения, смята бившият посланик на САЩ в България

12:25 | 21.11.15 г. 11
Автор - снимка
Създател
У. Монтгомъри: Подходът на ЕС към бежанския проблем е срамен

Начинът, по който Европейският съюз подходи към мигрантския проблем през последните четири години, е срамен. "Струва ми се, че Европейският съюз е къща от карти, която може да се сгромоляса под тежестта на тези проблеми", коментира бившият посланик на САЩ в България и в Сърбия Уилям Монтгомъри.

Той смята, че Брюксел не е провел консултации със страни като България по темата, а канцлерът на Германия Ангела Меркел "на своя глава" е обявила, че ще страната ще приеме около един милион имигранти.

"И вместо да се справи с бежанския проблем,  докато беше управляем и мигрантите бяха малко, Евросъюзът не стори нищо, а се занимаваше с въпроси като това дали сиренето се прави както трябва", категоричен е Монгомъри пред БНР.

Той коментира още, че Западните Балкани са принудени да реагират на проблеми, породени от чужди решения, които ще имат тежки последици за тях. Това не са богати държави - те се борят с икономически проблеми, за да повишат доста ниския си жизнен стандарт и не разполагат с материалните и човешки ресурси, за да се справят с тази ситуация, каза още бившият посланик.

Според него затягането на граничния контрол няма да помогне, защото бежанският поток винаги ще си намери път, въпреки ограниченията.

"Когато властите затегнат контрола в някой граничен участък, мигрантите ще потърсят начин да го заобиколят. Българите също трябва да се замислят сериозно как ще се справят с този проблем и да планират още от сега, без да чакат", каза Монтгомъри.

Монтгомъри призова държавите на Западните Балкани да не си прехвърлят проблемите помежду си, а да действат заедно, така че призивът им за подкрепа от ЕС, за да бъдат чути и да не се окажат изоставени.

"Ако Хърватия запечата пътя на бежанците на Запад, само за седмица в Сърбия ще влязат още 40 000 души, което ще бъде непоносимо", посочи бившият американски посланик.

Междувременно Македония затвориха границите си за мигранти, освен за бежанци от Сирия, Афганистан и Иран. Хиляди мигранти са блокирали жп линия между Македония и Гърция. Те заявяват, че са готови да започнат гладна стачка, ако властите на Македония не им позволят за преминат през страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
kane
преди 8 години
срамно е мирни, уредени, следващи пътя на развитието си страни да се разтурват и милиони да бъдат карани да страдат!От хилчдолетия все същото:преди са идвали на кораби и с барут и саби са опустошавали, плячкосвали и унижавали...а сега идат със реактивни самолети и вършат същото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 1
mrynmryn
преди 8 години
Мда, индианците навремето приеха "бежанците" с отворени сърце, всички знаем как свърши това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 0
Grosss
преди 8 години
Европа не може да събере всички гладни на Азия и Африка и да ги отглежда.САЩ ако могат,моля .Тук става въпрос за милиони хора ,които не само трябвада храниш и осигоряваш,но които в даден момент могат да те спукат от атента-ти щото религията им така ги учи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 1
IvanTerziev
преди 8 години
"ПУСКАЙТЕ ГО НАВСЯКЪДЕ, ДАВАЙТЕ ГО НА БЛИЗКИ..."В същото време забраняват Биткойн, прибират оръжията, разрешават тоталното подслушване...Все заради борба с тероризма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 3
Стефчо
преди 8 години
У. Монтгомъри: Подходът на ЕС към бежанския проблем е срамен А опита да превърнете тия хора в бежанци и да ги насочите към Европа е безсрамен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 3
studioaa
преди 8 години
"Струва ми се, че Европейският съюз е къща от карти, която може да се сгромоляса под тежестта на тези проблеми",------------------------------------------------------------------------------------Значи нищо не му се струва на Монтгомъри, това е факт очевиден за всички даже за ***. ЕС е огледално копие на СССР и е базиран на същия модел, при който шепа комунисти или еврокомисия се събират и решават какво да се прави без да се консултурат с никого и да отговарят пред никого.Преди 10-на години Франция и Холандия гласуваха ПРОТИВ проекта за "европейска конституция", но този проект беше преименуван на Лисабонски договор и Ирландците гласуваха 2 пъти по него и го прекараха през парламентите без никаква дискусия. Сега проблема с бежанците е подобен, ако "лидерите" на ЕС искат нещо няма значение дали електората ги подкрепя или не. Това е същия комунистически модел като СССР само нарежданията идват от Брюксел и Берлин, а не Москва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още